Kortversjonen
- Trumps økte maktkonsentrasjon med Elon Musk skaper frykt blant republikanske politikere.
- En dommer har midlertidig stoppet Musks tilgang til sensitiv informasjon fra statlige etater.
- Kongressmedlemmer forsøker å bremse Trumps plan om å kutte statsansatte.
- Eksperter advarer om farer ved lojalitetsbasert embetsverk og redusert byråkrati.
Denne uken signerte USAs president en ordre som ga enda mer makt til Elon Musks avdeling for effektivisering, DOGE .
Allerede har Musk forsøkttilgang til sensitiv informasjon fra 15 statlige etater i USA.
å fåHva er DOGE?
- USAs nye regjeringsprosjekt, som har som mål å redusere sløsing i byråkratiet.
- Siden oppstart 20. januar hevder de å ha spart mer enn 1 milliard dollar ved å blant annet kansellere mangfolds-, egenkapital- og inkluderingskontrakter, og flere utgifter.
- Trump har tidligere sagt at han ønsker å kutte programmer som ikke stemmer overens med hans politikk, og å kutte ned den føderale arbeidsstyrken, ifølge CBS.
- «DOGE» deler navn med kryptovalutaen Dogecoin, som blant annet Musk har promotert tidligere.
Kongressmedlemmernoen av dem republikanere, forsøker nå å bremse planene om å redusere antall statsansatte.
,Om de lykkes, er usikkert.
Mange spør seg hvor dette vil ende.
– Det som skremmer meg er at de nå prøver å skape et lojalitetsbasert embetsverk, istedenfor et som er basert på lover og normer. De legger opp til at de skal ha makten i evig tid, sier postdoktor, Knut Jørgen Vie, ved Universitetet i Oslo (UiO).
postdoktor, UiO
Han peker blant annet på Trumps utvidede makt over Justisdepartementet. Der har han satt inn sin lojale støttespiller Pam Bondi som minister.
– Når de putter så mye makt inn i presidentembetet, ser det ut som de aldri vil gi slipp på det. De vil neppe tolerere at demokratene får denne typen makt.
– Vil du kalle det et statskupp
?– Man kan jo kalle det et kupp i form av at man flytter all makt til utøvende grenen fra den lovgivende, ved å forsøke å tilsidesette lovene. Det er dypt udemokratisk.
– Så langt har de fulgt rettsvesenets pålegg, men de bygger opp til en
konfrontasjon, og da kan man kalle det et kupp.
Vie peker på at Trump har fullstendig overkjørt de folkevalgte representantene i Kongressen ved å sette Musk til å barbere byråkratiet i den amerikanske staten.
Les også: Musk og Trump: Dette kan ikke vare
– Dette er jo penger som er vedtatt av Kongressen til ulike formål. Vi tenker jo ikke så ofte på et budsjett som en lov, men det er jo det. Når de fryser det budsjettet, så er det et lovbrudd.
Han trekker en sammenligning med Norge:
– Hvis statsbudsjettet er vedtatt i Stortinget, men statsminister Støre etterpå bare hadde sagt «nei, det gidder vi ikke», og bruker pengene på noe annet, så har han stjålet makt. Som statsoverhode skal du utføre den politikken som er vedtatt av de folkevalgte.
– I USA er jo kongressmannen nærmere velgerne, senatoren din er også nærmere deg enn presidenten. Disse folkevalgte mister masse av sin makt når Trump bare overkjører dem på denne måten.
Les også: Sikkerhetshull oppdaget på DOGE-nettsted
Men for Trump, og Musk, er lojalitet det viktigste i den nye administrasjonen. VG har skrevet om Musks armé av unge menn som fungerer som hans fotsoldater til å sparke statsansatte.
– Det er jo helt ko-ko. Men det er sånn det er i Silicon Valley. De har ekstrem arroganse og tro på egen kompetanse. I den grad de får holde på, kommer de bare til å ødelegge ting. De aner ikke hva de driver med, det blir bare kaos, sier Vie.
Trump og Musk forsøker å presse statsansatte til å si opp i bytte mot penger, men planen er satt på vent i påvente av rettsprosesser. Programmet gir ansatte muligheten til å slutte og få betalt ut september. Flere tusen skal ha takket ja.
– De får en god deal, sa Trump tirsdag.
Les også: Slik gikk Elon Musk fra Obama-fan til ytre høyre-helt
Yves Steinebach, statsviter ved UiO, mener Trumps prosjekt er i ferd med å endre amerikansk politikk for alltid.
– Vi er vant med å se at demokratene i sin periode gjør en rekke politiske vedtak, så kommer republikanerne og reverserer en hel del av dem. Sånn har det vært frem og tilbake i en årrekke.
statsviter, UiO
Men dette kan endre seg totalt dersom staten blir så liten som det ser ut som at Trump vil ha det til.
– Hvis Trump lykkes i å bygge ned byråkratiet, er det jo ingen der til å gjennomføre politikk i neste presidentperiode, sier Steinebach, som har forsket på amerikanske byråkratiprosesser.
– Selv om demokratene skulle lykkes i å vinne neste valg, så er det ingen igjen til å iverksette politikken. Demokratene kan rett og slett ikke gjøre så mye når eller hvis de får komme tilbake til makten, sier han.
Steinebach mener også at hele argumentet om «effektivisering» av staten bare er tull.
– Den amerikanske staten har omtrent ikke blitt større i form av flere ansatte eller større budsjetter de siste 40 årene. Men samtidig utfører folk omtrent fem til seks ganger så mye arbeid, sier han.
Staten har altså blitt mer effektiv.
– Men det er jo ganske trendy å være imot byråkratiet, det er egentlig ingen til å forsvare det eller dem som jobber der, sier Steinebach.
Kuttene som Trump nå gjennomfører med Musk som kommandør, vil ramme de som har minst.
Vi har allerede sett det med kuttene i USAID, påpeker Steinebach.
USAID-kuttene
USAID
har drevet humanitærhjelp i hele verden siden Kennedy og Den kalde krigen i 1961, og har over 10.000 ansatte. Pengene kommer fra den amerikanske regjeringen. Inntil nå har USA vært verdens største donor, og i 2023 brukte landet 40 milliarder dollar på internasjonal bistand.- Nå har USAID-ansatte på stasjonene i utlandet fått frist på å komme seg til USA innen 30 dager.
- Hovedkontoret i Washington D.C. er stengt og blokkert av føderalt politi.
- De ansatte får ikke lov til å gå på jobb.
- Nettsiden er lagt ned.
- Og Musks departement for effektivisering, DOGE, har gitt dem munnkurv.
- Kuttene har allerede rammet norsk hjelpearbeid, som Flyktninghjelpen, og Folkehjelpen.
– Folk i USA som ikke har råd til å leve av sparepengene sine nå, er de som vil lide. De som er avhengige av sosiale ytelser, vil lide. Det er et klart rasistisk element ved det fordi kuttene vil ramme folk i lavinntektsgrupper, som ofte inkluderer afroamerikanere og andre minoriteter i USA, sier han.
Kritikere undrer seg også over hva Musks rolle egentlig er oppe i det hele og om han fører en skyggeregjering
med helt egne intensjoner.Om Musk driver et statskupp, avhenger av definisjonen, mener Steinebach.
– Et statskupp innebærer jo at det er en stat å ta. Det er ikke et kupp hvis det ikke finnes noen stat å ta av. Men hvis du har en veldig liten stat, som er det Trump ser ut ville innføre, så kan Musk dra nytte av dette ved å endre maktbalansen i egen favør.
Altså at mer blir privatisert og mer makt og penger blir overført til private aktører.
– Hvis NASA legges ned, kan SpaceX ta over den rollen og så videre, sier Steinebach.
– De knuser staten for å gjøre seg selv rikere, sier han om Trump og Musk.
Vie peker på noe av det samme.
– Musk er den største leverandøren til amerikansk offentlig sektor og han sitter nå på begge sider av bordet og gjør ting som er til gode for seg selv. Han kutter jo ikke sine egne kontrakter. Dette er institusjonalisert korrupsjon
, sier Vie.Han peker også på at flere av teknologiselskapene i Silicon Valley nå sliter med å tjene penger.
– De har stagnert. Nå er det plyndring av skattebetalerne de skal tjene penger på. Sam Altman i OpenAI klarer ikke å tjene penger på det åpne markedet, så nå lager han ChatGPT for staten. Og Google har strøket de etiske retningslinjene sine så de kan bruke AI til våpen og overvåkning.