Kortversjonen
- Olena flyktet til Norge fra Kharkiv med datteren sin i 2022 på grunn av krigen mot Russland.
- I januar mistet hun fetteren i et russisk angrep og kunne ikke delta i begravelsen.
- Familien hennes, inkludert mannen og broren, er fortsatt i militæret og kjemper for Ukraina.
- Olena setter pris på støtten hun har fått i Norge og oppfordrer landet til fortsatt å hjelpe Ukraina.
– Jeg mistet fetteren min i januar, og har mistet mange venner og kjente. Jeg har sluttet å telle hvor mange jeg har mistet i hjembyen min, forteller Olena.
VG møter mor og datter i en lys, men liten leilighet på Oslos østkant onsdag ettermiddag.
På mobilen viser hun et minnebilde av fetteren sin, som ble skutt og drept i tjeneste 20. januar.
På grunn av russisk artilleribeskytning var det ikke mulig å hente kroppen hans fra fronten før 15. februar. Han ble gravlagt for to dager siden, den 18. februar.
– Jeg skulle gjerne vært der. Jeg var den eneste i familien som ikke kunne være i begravelsen, sier Olena.
Olena kommer fra en landsby utenfor Kharkiv i det nordøstlige Ukraina. Før krigen jobbet hun som ingeniør i rom- og forsvarsindustrien, men livet hennes ble snudd på hodet da Russland invaderte Ukraina i 2022.
Sammen med datteren Daria flyktet hun først til Kongsberg, og i fjor sommer bosatte de seg i Oslo.
– Da vi flyktet var det bombing overalt, og hele byen stengte ned. Jeg klarte ikke å sove om natten fordi jeg var så urolig for bomber og for at russere skulle komme. Jeg gikk konstant med en vond følelse i magen.
Til slutt ba Oleanas ektemann henne om å ta med seg datteren og flykte.
Hjemme i Ukraina bor brødrene hennes, som også er i forsvaret, og foreldrene hennes, som bor på landet.
VG har bevisst utelatt Olenas etternavn, selv om redaksjonen kjenner hennes fulle navn. Dette er gjort av hensyn til sikkerheten til hennes familie i Ukraina.
– Jeg savner pappa, men jeg er glad for å være i her i Norge, sier Daria (14).
Den første bussen som gikk fra Polen, var til Norge.
– Det gjorde den andre bussen også, så jeg tenkte at da får det bli Norge. Selv om jeg var redd, fordi Norge også har en landegrense til Russland, forteller alenemoren.
Olena har begrenset kontakt med familien hjemme i Ukraina. Når hun ringer for å snakke med den delen av familien som lever under okkupasjon, kan de ikke snakke om hva som skjer i Ukraina.
For Olena vil en fredsavtale mellom Trump og Putin kunne bety at hjembyen hennes forblir under russisk kontroll.
– De er så redde for at russere skal lytte på samtalen og komme på døren deres. Det er flere vi kjenner som har opplevd det. Folk blir hentet og torturert, forteller 43-åringen.
Les også: Kraftige reaksjoner på Trump-utsagn om Zelenskyj
Den siste tiden har Donald Trump antydet at han raskt vil kunne forhandle frem en avslutning på krigen mellom Russland, uten å spesifisere hvordan eller om Ukraina får ta del i samtalen.
Samtidig har Vladimir Putin uttalt at Russland kun vil gå med på fredsforhandlinger dersom Ukraina gir opp territoriene som Russland allerede har okkupert, noe ukrainske myndigheter avviser.
– Det var Russland som bombet Ukraina først. Det var Russland som tok Krim-halvøya og deler av Luhansk og Donetsk område i 2014. Det var ikke Ukraina som startet denne krigen, sier Olena bestemt.
Les også: Trump gjentok kritikk: – Zelenskyj har gjort en elendig jobb
I det nye hjemmet i Oslo er det mange fra Ukraina som bor i samme blokk.
– Vi har et godt samhold og tar vare på hverandre. Det er viktig, så vi ikke føler oss alene.
I dag er Olena frivillig og bidrar i Den ukrainske forening i Norge med å lage mat og kunst, og møter opp på demonstrasjoner. Den lille familien prøver å gjøre det de kan for å støtte Ukraina.
Det er tydelig at Olena synes det er vanskelig å være optimistisk, spesielt de siste dagene. Hun mener Trump og Putin forsøker å skyve Ukraina til side.
Olena omtaler Putin som en «diktator og terrorist».
– Jeg håper så inderlig at vi kan få slutt på krigen, men ikke uten Ukraina, slik som Putin og Trump prøver på nå.
Olena begynner å fortelle om venner av henne som har opplevd de mest grusomme ting. Venner som hun hevder har vært vitner til at barn ble voldtatt og at kvinner ble torturert med kniv.
FNs undersøkelseskommisjon for Ukraina har i sine rapporter fra mars 2023 og mars 2024 dokumentert omfattende krigsforbrytelser begått av russiske styrker, inkludert voldtekt, tortur og vilkårlige henrettelser av sivile.
FNs menneskerettighetskontor (OHCHR) har rapporter som bekrfeter at kvinner i de okkuperte områdene i Kyiv, Kherson og Zaporizjzja blitt utsatt for brutal seksuell vold. I tillegg viser FN-rapportene at ukrainske barn har blitt bortført til Russland og ulovlig adoptert bort, noe som regnes som en krigsforbrytelse.
– Dette er det som skjer. Det er Russland som gjør dette mot ukrainere. Russland prøver hele tiden å legge skylden på Ukraina. Kanskje Putin har sagt det til Trump, men Putin lyver.
Selv om Olena og datteren har vært i Norge i mindre enn tre år, behersker de allerede språket godt. På imponerende norsk forteller 43-åringen at Putin og Trump ikke kan løse krigen uten Zelenskyj.
– Trump ser på oss ukrainere som små, grå mus han bare kan feie vekk, men det kommer ikke til å skje, sier 43-åringen.
For Olena og datteren har det vært svært tøft og skummelt å forlate hjemlandet sitt, uten å vite når de kan returnere eller hvordan det vil være når de gjør det.
– Vi kan ikke gi opp, vi kan ikke stoppe, sier Olena bestemt.