Uenig om ​​​​​​​«kjendisboksing»: – Kulturen vår blir mer aggressiv

4 months ago 19


En rekke store internettprofiler og kjendiser har utfordret hverandre i bokseringen de siste årene.

Og nå har trenden kommet til Norge gjennom boksepromotøren «Ultimate Celebrity Boxing» (UCB).

De møtes ikke til en sivilisert paneldebatt hvor det beste argumentet vinner, men heller den som kan slå hardest, er mest trent og har de største musklene, sier medieforsker ved Universitetet i Oslo, Steffen Krüger.

Han tror «kjendisboksing» er et uttrykk for at vi befinner oss i et samfunn der aggressive holdninger har høy valuta.

– Jeg syntes det er et naivt perspektiv, svarer pressetalsman i UCB, Christer Hurum Rosseland, som heller tror organisasjonen kan være med på å redusere vold og aggresjon.

Christer Hurum Rosseland

Christer Hurum Rosseland er gründer og pressetalsmann i «Ultimate Celebrity Boxing». Han mener at organisasjonen ikke fremmer aggressive holdninger.

Foto: P / Privat

– Gått som en farsott internasjonalt

Nylig møtte den 59-år gamle bokselegenden, Mike Tyson, en av verdens største YouTube-stjerner, Jake Paul, i bokseringen. 60 millioner skal ha sett på kampen verden over.

I fjor var det til og med avtalt en MMA-kamp mellom tech-gigantene Elon Musk og Mark Zuckerberg. Musk sa i en podcast at han var villig til å la vinneren få eierskap over den andre sin tech-plattform (X/Meta) i 24 timer.

Kampen ble ikke noe av, og var nok heller ment som en humoristisk utfordring på sosiale medier. Påfunnet virker likevel å være en del av en større trend hvor kjentfolk utfordrer hverandre til kamp.

.

Hvem vinner? En visstnok avtalt MMA-kamp mellom tech-gigantene Mark Zuckerberg og Elon Musk fikk mye oppmerksomhet i fjor.

Foto: ALAIN JOCARD] [MANDEL NGAN / AFP

«Ultimate Celebrity Boxing» har allerede arrangert sitt første av flere stevner, der blant andre TikTok-profiler og realitykjendiser møtte hverandre i ringen.

– Det er jo en innmari gøy trend som har gått som en farsott internasjonalt, og nå er det en underholdningsidé som vi synes det norske publikum kan få delta på, sier Hurum Rosseland i «Ultimate Celebrity Boxing»

Søken etter noe «mandig»

En av de som deltok på det første stevne var Tim Enersen, også kjent som «SterkeTim» med nesten 180.000 følgere på TikTok.

– Jeg har aldri boksa selv, men har sett en del kamper. Det var veldig artig å gå kamp, sier han til NRK.

Tim Enersen på treningsstudio

Tim Enersen, også kjent som «SterkeTim» på TikTok headlinet det første stevnet. Han syntes konseptet er gøy, og vurderer å gå en kamp til.

Foto: Rahand Bazaz

Tim «SterkeTim» Enersen sier at han har fått tilbud om en ny kamp mot en TikToker i utlandet som han vurderer.

– Tror du det stemmer at boksing mellom kjendiser er et uttrykk for at kulturen vår blir mer aggressiv?

– Det har jeg ikke tenkt over, men det virker som det ligger noe i den påstanden, sier Enersen som tror at ønsket om, og søken etter noe «mandig» kan være en forklaring.

UCB

Ultimate Celebrity Boxing (UCB) skal etablere «kjendisboksing» i Norge hvor TikTok-profiler og realitykjendiser møter hverandre i ringen. De har allerede arrangert sitt første stevne, og planlegger et nytt over nyttår.

Foto: Ultimate Celebrity Boxing (UCB)

– Kanskje bare nakenhet som har en så stor tiltrekning

Tidligere bokser og bokseekspert Anders Werner Øfsti syns ikke noe særlig om konseptet. Han tror det må være kjendisinteressen som ligger i bunn.

– Det har jo overhodet ingen sportslig verdi, jeg lurer på hva motivasjonen for å se på det er, spør han.

Anders Werner Øfsti

Anders Werner Øfsti er tidligere bokser og bokseekspert. Han mener «kjendisboksing» har lite sportslig verdi.

Foto: Morten Waagø / Morten Waagø

Så hva er det med kjendiser og influensere som slår hverandre som nå vokser fram som et underholdningskonsept?

Medieforsker Krüger sammenligner «kjendisboksing» med en lavthengende frukt.

– Det er kanskje bare nakenhet og pornografi som har en større umiddelbar tiltrekning enn en slåsskamp.

Anders Werner Øfsti jobber også som journalist i NRK.

Tror kulturen vår blir mer aggressiv

Krüger lurer på om boksekamper mellom kjendiser og influensere er et uttrykk for en kultur som blir mer primitiv og aggressiv.

– Fristelsene med å se kjente folk slåss mot hverandre er overalt nå, og jeg syntes det er ganske bekymringsverdig. Det ligger noe i vinden som prøver å friste oss med aggresjon, sier han.

Steffen Krüger, medieforsker, Universitet i Oslo

Medieforsker Steffen Krüger ved Universitetet i Oslo, tror at internettpersonligheter og kjendiser som utfordrer hverandre i ringen, er et uttrykk for at aggressive holdninger blir mer vanlig i kulturen vår.

Foto: Jonas Ørbeck Sire / NRK

Hurum Rosseland er på sin side uenig. Han mener at stevnene kan være med å trekke folk, spesielt unge gutter, inn til organisert idrett og dermed redusere aggresjon.

– Det er bevist for lenge siden at de som er engasjert og tilknyttet idrettsklubber i forbindelse med boksing og annen kampsport, så og si aldri kommer i bråk, sier han og viser til en forskningsartikkel.

Han påpeker at UCB jobber tett med aktører innen idretten. Samtidig mener han at kjendiser kan være et effektiv middel for å nå folk.

– Jeg tror at man må få inn kjendiser og folk som de bryr seg om. Det ungdommen driver med i dag, er å følge med på Instagram og TikTok. De bruker mye tid på, og er aktivt engasjert i kjendisenes liv.

Hva tenker du om «kjendisboksing»?

Publisert 16.12.2024, kl. 21.51

Read Entire Article