Den ukrainske aktivisten og politikeren Olena Halushka mener ingen europeiske land burde være overrasket over Trumps Ukraina-linje.
Onsdag 19. februar kl. 02:50Kortversjonen
- Den ukrainske aktivisten og politikeren Olena Halushka mener Ukrainas sikkerhet avhenger av at Europa tar nødvendige steg, og ikke lener seg på USA.
- USA og Russland sier de vil jobbe for å avslutte krigen i Ukraina. Europa får ikke delta i fredssamtalene.
- Zelenskyj har kritisert møtet mellom USA og Russland om Ukraina, uten Ukrainas tilstedeværelse.
- Halushka håper Norge kan bidra mer økonomisk, og mener russiske midler i Europa bør konfiskeres.
Nå ber hun alle Europeiske land ta ansvar, mens de enda kan.
– Jeg ser at mange folk ser veldig mørkt på det som skjer nå. Men egentlig er dette kanskje en strategisk kalddusj. Hver utfordring er en mulighet – nå er det opp til Europa om de vil ta den, eller gå glipp av den, sier Halushka til VG, på telefon fra Kyiv.
Medstifter av «International Center for Ukrainian Victory», og styremedlem i Anticorruption Action Center.
Før Russlands fullskala invasjon var arbeidet hennes rettet mot Ukrainas antikorrupsjons- og rettsstatsreformer. Hun har også vært medlem av byrådet i Kyiv.
USAs kursendring i Ukraina-politikken har sendt sjokkbølger gjennom Europa.
- Tirsdag møttes USAs og Russlands utenriksministre, Sergej Lavrov og Marco Rubio, i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Der ble de enige om å jobbe med «en vei for å avslutte krigen» i Ukraina så raskt som mulig.
- Trump snakket forrige uke med Putin på telefonen om å avslutte krigen i Ukraina, og informerte Ukrainas president Zelenskyj først i ettertid.
- I etterkant har flere Nato-land, inkludert Norge, krevd at Ukraina deltar i fredsforhandlinger med Trump og Putin,
- Samtidig sier Donald Trumps spesialutsending, Keith Kellogg, at europeiske land ikke får delta i fredssamtaler om Ukraina.
- Mandag hadde europeiske statsledere hastemøte i Paris om Ukraina og Europas sikkerhet. I en felles uttalelse etter møtet sa EU-toppene Ursula von der Leyen og Antonio Costa at de krever en fredsløsning som respekterer Ukrainas uavhengighet og territorielle integritet.
- VG skrev tidligere tirsdag om Trumps krav til Ukraina. Kravet overgår hva Tyskland måtte betale etter første verdenskrig.
– Skjønner det ikke
Halushka er på ingen måte overrasket over stegene Trump-administrasjonen har tatt, sier hun.
– Ingen av de som har fulgt Trump-kampanjen burde være det. Jeg ble overrasket i 2023, da USAs hjelpepakke til Ukraina ble stående fast i Kongressen. Da innså jeg at hvis Republikanerne vant valget, så ville de kjøre på med «America first», se vekk fra Europa, og definitivt minske støtten til Ukraina.
Det hun imidlertid er overrasket over, sier hun, er at dette virker å være en overraskelse for mange andre Europeiske land.
– At de ikke har innsett at det kom til å bli sånn, det skjønner jeg ikke, sier hun.
– Det USA gjør er å sende en veldig klar melding til Europa om at i et så viktig øyeblikk, der Russlands terror-koalisjon vokser og de har satt inn Nord-Korea i kampene, så vil USA trekke seg tilbake fra Europa. En ting er absolutt klart: Europa må ikke outsource forsvar og sikkerhet til USA.
– Handler om vår fremtid
Ukrainas president Zelenskyj har kommet med sterk kritikk av tirsdagens møte mellom USA og Russland, «om Ukraina igjen – og uten Ukraina». Han har utsatt sin planlagte tur til Saudi-Arabia, og sier han heller avventer et besøk av en amerikansk delegasjon i Kyiv.
– Selvfølgelig kan ikke vilkårene for noensomhelst forhandling bestemmes bak vår rygg. Ved starten av denne krigen trodde alle at Kyiv ville falle innen 24 timer, men det ukrainske folket slår fortsatt tilbake, sier Halushka.
Hun har heller ikke stor tro på at forhandlingene mellom Russland og USA vil lede til noe.
– Uansett hva som ble diskutert i Saudi-Arabia, så er jeg ikke siker på om det vil ha stor betydning. Fordi hverken vi, EU, Storbritannia eller Norge – ingen av oss var der. Og det handler om vår fremtid. Det handler om Europas fremtid.
Men det avhenger av Europa, understreker hun.
– Nå er det veldig viktig at Europa tar nødvendige steg, og lener seg på europeiske ressurser og europeisk styrke.
Dette mener hun gjelder uansett hvor Trump og USA lander i forhandlingene med Putin.
– USAs posisjon er «hjelp dem som hjelper seg selv». Det betyr at uansett hva som skjer, må Europa klare å stole på sine egne ressurser og evner.
– Håper Norge kan ta ansvar
Halushkas organisasjon, «International Center for Ukrainian Victory», har lenge jobbet for at man skal konfiskere russiske midler i Europa.
– Vi håper også at særlig Norge kan ta ansvar, siden man har hatt stor profitt på å selge gass til Europa. Her finnes det tilgjengelige ressurser, men det krever politisk vilje.
Hun sier de setter pris på erklæringen fra europeiske land om at det ikke kan bli fred i Ukraina uten Ukraina.
– Men vi mener at når europeiske partnere sier at de vill styrke Ukraina, må de følge opp med konkrete tiltak.
Europeiske Nato-land diskuterer en mulig fredsbevarende styrke i Ukraina, dersom det blir enighet om en avtale med Russland som stopper krigen. Men sånt koster penger, påpeker Halushka.
Hun ber om mer konkrete planer fra de europeiske landene.
– Hvis løfter ikke støttes opp av konkrete planer om hvordan man skal betale for dette er det bare drømmer. Sånne løfter har vi sett før. Vi i Ukraina vet allerede at billig prat ikke er nok