Kortversjonen
- Førre IL, ledet av trener Einar Hesthammer, fokuserer på lek, moro og inkludering i fotball.
- Norges Fotballforbund (NFF) nekter laget opptak i seriesystemet, til tross for økt interesse fra ungdommer.
- Klubbens mål er å motvirke toppe-kulturen i lokalfotballen i Tysvær, Rogaland.
Ildsjelen Einar Hesthammer har vært trener i bredden i nærmere 15 år. Han føler at problemer rundt topping av lag i ungdomsfotballen er blitt gradvis verre.
Han har opplevd det samme med ulike kull: Topping fra 13-årsalderen. Det fører til at mange gir seg med fotball, mener han.
I fjor tok han derfor saken i egne hender, han ville skape «en motpol til dagens topping».
Han fikk ta over et sovende idrettslag, Førre IL, i hjemkommunen Tysvær. Der ville han gi et tilbud med fokus på vennskap og fotballglede.
Hesthammer føler han har truffet en nerve. Laget har i år gått fra ti til nærmere 40 spillere på noen få måneder.
Gjengen har det moro med pizzakvelder, TikTok-videoer, eget nettsted med nyheter og musikk med «Ayia Napa-stemning».
Men 14–15-åringene har møtt et hinder:
Norges Fotballforbund vil ikke slippe dem til i seriesystemet.
Å legge til rette for både de ivrigste og de mindre ivrige, er en vrien balansekunst.
Ifølge fotballforbundets retningslinjer i klassen 13–17 år er mangel på spilletid trolig en av hovedårsakene til at mange slutter.
NFF mener alle på kamp bør få spille mye, minimum halve kampen. Dette var også nedfelt i Stegaberg ILs sportsplan, der Hesthammer var trener tidligere.
– Vi var flere trenere, og så ble vi jo splittet. Noen ville toppe, andre ikke. Klubbens retningslinjer om at alle skulle få spille minimum én omgang, ble ikke fulgt. Fordi det var trenerstyrt. Da ender du opp med en gjeng som spiller fem, kanskje ti, minutter av en kamp, sier han.
Han forteller at det var tema i møter, men han følte ikke at han kom noen vei.
– Det enkleste var rett og slett var å starte en egen klubb, sier Hesthammer.
Førre IL er registrert i Brønnøysundregistrene, men er ikke medlem i Norges idrettsforbund (NIF).
For å kunne spille kamper i NFFs seriesystem, må man bli tatt opp som medlem av NIF.
Reglene for opptak av idrettslag er:
Et nytt idrettslag kan bare tas opp som medlem i NIF dersom særforbundet som organiserer idretten som laget ønsker å drive, samtykker til slikt opptak.
Søknad om medlemskap i NIF er regulert i NIFs lov § 10-1. For nærmere informasjon om stiftelse og opptak av idrettslag i NIF, se Klubbguiden. En idrettskrets kan avslå opptak hvis det foreligger saklig grunn
Pkt. 2 Til § 10-1. Søknad om medlemskap (1) Søknad om medlemskap i NIF sendes idrettskretsen som innhenter uttalelse fra idrettsrådet og særforbundet eller den særforbundet gir fullmakt. Et nytt idrettslag kan ikke tas opp som medlem av NIF uten samtykke fra særforbundet.
22. november i fjor fikk Einar Hesthammer hakeslepp:
NFF Rogaland gir ikke samtykke om opptak av Førre IL, leste han.
Det var ingen begrunnelse i brevet fra NIF. Og ingen anledning til å påklage vedtaket.
Han måtte spørre om begrunnelse.
«Det er ikke behov for flere fotballgrupper i Tysvær kommune», var svaret.
– Bare trist, var Hesthammers reaksjon tilbake.
– De trenerne som gjennomfører topping i praksis blir stående som vinnere og de stakkars ungdommene som må sitte på benken og bli fryst ut av spillergruppen blir taperne, skrev han tilbake.
Han omtaler begrunnelsen han fikk som «episk» overfor VG.
– Jeg er jo veldig overrasket. Alle snakker om «flest mulig, lengst mulig», men ingen gjør noe med det. Og når jeg gjør noe, så blir jeg møtt med det svaret.
Treneren berømmer Tysvær kommune for å legge til rette for dem, blant annet med baner. Han sier også at andre lokale klubber er veldig positive til å spille treningskamper.
Styreleder Ottar Mæland i Stegaberg IL omtaler saken som «veldig kjedelig og mest trist».
– Vi har stor sympati for det Einar prøver å gjøre. Nemlig å lage et tilbud for de som faller fra, sier han.
Han bekrefter regelen om at alle ungdommer skal ha spilletid tilsvarende én omgang, og at den er forankret i idrettslagets sportsplan.
Og han forteller at det har vært en konflikt om spilletid i trenertemaet som Einar Hesthammer var en del av.
– Einar mener at retningslinjene til klubben ikke ble fulgt, mens resten av trenerteamet i hovedtrekk ikke kjenner seg igjen i den fremstillingen.
Styrelederen forteller at de har gjort «spot-sjekker», der de så kamper uten at trenerteamet visste om det. Det ble ikke avdekket noe kritikkverdig.
– Men i et dialogmøte om problemstillingen sa trenerne også at de følte de hadde hatt ett avvik i sesongen. I et lokaloppgjør de gjerne ville vinne, hadde de nok ikke vært så gode som de burde med å fordele spilletid.
Mæland sier de foreslo at Einar Hesthammer kunne få sitt eget lag i Stegaberg, med fokus på et tilbud til de som faller fra.
– Vi mente at det var en mye bedre løsning på problemet, da kunne vi jobbet sammen, samarbeidet på tvers i gruppen, mot vårt felles mål og visjon, som er idrett for alle, sier han.
– Jeg synes virkelig at denne saken er veldig kjedelig. Vi har ikke klart å skape en vinn-vinn situasjon som vi burde fått til for ungdommene våre, sier styrelederen.
Flere av de som spiller treningskamper i Førre IL, er i dag fremdeles aktive i Stegaberg IL.
På spørsmål om han kunne fortsatt i Stegaberg IL, eller gitt tilbudet i en annen lokal klubb, svarer Hesthammer at de måtte tenke nytt for å få med spillere som hadde sluttet. Han legger til at det er upraktisk å spille i andre klubber, siden guttene vil spille i nærområdet.
Daglig leder i NFF Rogaland
Silje Særheim i Rogaland Fotballkrets mener klubbene i Tysvær-området har vist evne og vilje til å ta vare på barn og unge uavhengig av ferdighetsnivå.
– Vi tror at robuste klubber med mange medlemmer er mer bærekraftige for å skape gode og inkluderende tilbud over tid, enn mange små klubber som konkurrerer om de samme spillerne, svarer hun.
– NFF er opptatt av å hindre frafall i barne- og ungdomsfotballen, og vi er opptatt av å tenke nytt gjennom blant annet å gi et mer differensiert kamptilbud. Men det ønsker vi å gjøre i samarbeid med eksisterende klubber.
Utfyllende svar fra NFF Rogaland
VG har blant annet stilt følgende spørsmål til NFF Rogaland:
Er det gjort en konkret vurdering av hva Førre IL kan tilføre - eller er avslaget bare gitt fordi det ikke er behov for flere fotballgrupper i Tysvær kommune?
Førre IL har fokus på de som faller utenfor, som ikke får spille særlig, forteller Hesthammer. Viser ikke interessen for tilbudet at det er behov for dette?
Selv om klubbene har fokus på «fotball for alle», så skal det angivelig likevel ikke skje i praksis. Har dere sjekket dette?
– Vårt samarbeid gjennom mange år med klubbene i Tysvær-området har vist oss at de har en tydelig prioritering på «fotball for alle». Barn og unge i området har allerede et solid og variert trenings- og kamptilbud, tilpasset både ulike ferdighetsnivåer og interessegrader, sier Silje Særheim.
– NFF er opptatt av å hindre frafall i barne- og ungdomsfotballen, og vi er opptatt av å tenke nytt gjennom blant annet å gi et mer differensiert kamptilbud. Men det ønsker vi å gjøre i samarbeid med eksisterende klubber. Vi mener at robuste klubber med mange medlemmer er mer bærekraftig og ikke minst mer hensiktsmessig for å skape gode og inkluderende tilbud over tid, i motsetning til mange små klubber som konkurrerer om de samme spillerne.
– Dette er bakgrunnen for at NFF Rogaland stadfestet vedtaket i ankebehandlingen. Det vil alltids finnes enkeltsituasjoner som kan diskuteres og som sikkert kunne vært håndtert annerledes og bedre. Slik vil det være i alle klubber, og det vil alltid være forbedringspotensial i alle klubber. Men vi mener det gjennomgående ikke er grunnlag for påstander om topping av lag. Derfor er vår klare holdning at nøkkelen er videreutvikling av eksisterende robuste klubber i Tysvær-området i motsetning til mange små klubber som konkurrerer om de samme spillerne. Robuste klubber med mange medlemmer mener vi er en nøkkelfaktor for å minske frafallet i barne- og ungdomsfotballen. Det er i denne konteksten vår stadfesting av avslag til Førre IL må forstås – ikke som en nedvurdering av deres initiativ.
Tips meg
Journalist
Journalist i VG Sporten. Jobber for det meste med fotball, men også andre idretter. Tips meg gjerne om nyheter eller saker vi bør grave i: sindreo@vg.no