Kortversjonen
- Qatars kongefamilie eide to av verdens mest luksuriøse Boeing 747-fly.
- Ett fly er gitt til Tyrkias president Erdogan, det andre ønsker de å gi til president Trump.
- Flyene har svært lav flytid, men har vært vanskelige å selge.
- Trump-administrasjonen undersøker om flyet kan brukes som Air Force One.
Onsdag ettermiddag norsk tid bekrefter en talsperson for det amerikanske forsvarsdepartementet til New York Times at USA har tatt imot gaven fra Qatars regjering:
– Forsvarsministeren har akseptert et Boeing 747-fly fra Qatar i tråd med alle føderale regler og forskrifter, sier sjefstalsmann for Pentagon, Sean Parnell, i en uttalelse.
– Forsvarsdepartementet vil sørge for at nødvendige sikkerhetstiltak og operative krav blir vurdert for et fly som skal frakte USAs president.
På få år har den lille ørkenstaten Qatar gitt bort to av verdens mest luksuriøse, og minst brukte, Boeing 747.
I årevis har Qatar forsøkt å selge flyene, uten hell. Begge er konfigurert for privat bruk, så ingen ruteflyselskaper var interesserte, men heller ingen privatkunder. Inntil en potensiell kunde dukket opp: Donald Trump.
Senatet
ble denne uken informert om at det amerikanske forsvaret er i gang med å undersøke om den luksuriøse jumbojeten gitt i gave fra Qatar kan bli president Donald Trumps nye Air Force One.Utreder bruk av flyet
Gaveforslaget til en verdi av mer enn fire milliarder kroner har skapt politisk storm i USA.
Tirsdag ble Senatet orientert om at luftforsvaret nå undersøker hvilke omfattende sikkerhets- og tekniske modifikasjoner som må til før flyet kan brukes som presidentfly, melder Newsweek.
Onsdag sier forsvarsdepartementet at de skal undersøke hva som må til for akkurat dette flyet.
Eksperter har advart om at å tilpasse flyet alle USAs sikkerhetskrav vil være ekstremt kostbart. Med mindre Trump skulle velge å se bort fra de samme kravene.
Da den nye presidenten flyttet inn i Det hvite hus, signaliserte han raskt at han ikke ville vente på de nye Air Force One-flyene som er blitt forsinket, og at han ønsket en midlertidig løsning.
Ifølge New York Times gikk Det hvite hus, sammen med Boeing og forsvarsdepartementet, i gang med en kartlegging av alle nyere 747-8i med business-oppsett som var tilgjengelige i verden.
De fant bare åtte. Et av dem var flyet som Qatars myndigheter hadde prøvd å selge siden 2020.
Flyet hadde stått hos et sveitsisk selskap som har spesialisert seg på oppgradering og salg av privatfly. Der gjennomgikk det en omfattende endring og oppgradering av inventaret – som likevel ikke førte til noe salg.
Fly for sultaner og konger
De to Qatarflyene fra 2012 er begge Boeing Business Jet (BBJ), det vil si at de er ferdig tilpasset privatbruk, og ikke er ombygde rutefly. Boeing har kun laget 17 versjoner av 747 BBJ. Sultanen av Brunei, sultanen av Oman, og Kuwaits regjering er blant kjente eiere.
De to flyene som er eksklusivt innredet for Qatars kongefamilie har oppsiktsvekkende lav flytid, et av dem var i 2018 registrert med kun 426 timer i luften.
Etter forgjeves forsøk på å selge flyet, ble det i 2018 gitt i gave til Tyrkias president Recep Erdogan, i en periode hvor Qatar var i bitter konflikt med nabostatene.
Tiden renner ut for 747
Mange flyinteresserte vil insistere på at Boeings ikoniske 747 er verdens vakreste fly. Men tiden har løpt fra luftens kjempe. Både Boeing og Airbus lager i dag tomotors langdistansefly som forurenser mindre og forbruker langt mindre drivstoff enn de firemotors kjempeflyene. Under pandemien ble en stor del av verdens 747-flåte sendt i opplag i tørr ørkenluft i USA og Australia.
I dag brukes 747 mest som cargofly. Bare en håndfull av verdens ruteflyselskaper benytter fremdeles kjempen.
Da Donald Trump i februar i år inspiserte flyet hjemme i West Palm Beach i Florida, hadde Qatar sendt det fra Doha til Florida for en prøvevisning.
Trodde Trump ville kjøpe
Ifølge New York Times, som har gransket forløpet til den omstridte flyhistorien, skal Qatars myndigheter opprinnelig ha trodd at USAs president ville kjøpe flyet. Dette skal ha endret seg underveis, frem til presidenten 11. mai kunngjorde på sosiale medier at Qatar ville gi flyet til USA, og omtalte det som «en GAVE, HELT GRATIS».
Sentral i forhandlingene har vært Trumps spesialutsending til Midtøsten, Steven Witkoff, som ifølge amerikanske medier har hatt et nært forretningsforhold til myndighetene i Qatar. Landets statsminister var gjest i bryllupet til en av Witkoffs sønner.
Qatarflyet, med en anslått verdi på mer enn fire milliarder kroner, er ennå ikke overlevert til amerikanske myndigheter.
Er Boeing 747 verdens vakreste fly?aJabNeicUsikkerTyrkias gave er «lagret»
Det andre kongeflyet, som havnet hos Erdogan, ble malt om til Tyrkias nasjonalfarger hvitt og rødt, men har vært lite i bruk. Ifølge nettstedet Airfleets.net er flyet registrert som «lagret».
Båndene mellom USA og Qatar er blitt styrket de senere årene.
Qatar har investert mer enn 80 milliarder dollar i å bygge ut militærbasen Al Udeid for amerikansk bruk, og president Trump uttalte under sitt besøk i Midtøsten at Qatar forbereder å investere ytterligere 100 milliarder kroner på basen.
Den amerikanske tilstedeværelsen bidrar ifølge militære kilder til å holde rivaler som Saudi-Arabia på avstand, skriver New York Times.
Les også: Trumps fly-gave: Hele flyet må ribbes