Utelukker ikke renteheving i USA i år: – Tror de er bekymret

3 months ago 19


Det er ikke sikkert det blir flere amerikanske rentekutt i denne omgang. – Det kan absolutt bli heving óg, sier rentestrateg.

Sentralbanksjef Jerome Powell kommer nok til å få spørsmål om både Donald Trump og hva de tenker om resten av 2025 når han møter pressen onsdag kveld. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), skal onsdag kveld sette renten for første gang i år. Det blir også det første rentemøtet etter at Donald Trump tok over som president.

Noe nytt rentekutt blir det ikke denne gangen, er analytikerne helt enige om.

Blikket er heller rettet mot hva som vil skje i resten av 2025. Og da kan Trumps politikk spille en betydelig rolle.

Les på E24+

Utbyttesesongen sparkes i gang: Venter pengefest

– Hva er det største dilemmaet for Fed nå?

– Jeg tror de er bekymret for at en del av forslagene fra Trump kan gi høyere prisvekst igjen, sier Lars Mouland, rentestrateg i Nordea Markets.

Lars Mouland

Rentestrateg i Nordea Markets

– Det er usikkerheten rundt inflasjonsutsiktene, helt klart. Usikkerheten er i stor grad knyttet til Trumps politikk, sier Erica Dalstø, sjefstrateg i SEB.

Toll og deportasjon

Prisveksten og arbeidsmarkedet er de to tingene sentralbanken er mest opptatt av når renten settes.

Det har blitt lavere prisvekst de siste årene, men den er ikke helt nede på målet til Fed om to prosent inflasjon. I tillegg har nedgangen stoppet opp. I desember var inflasjonen på 2,9 prosent på årsbasis.

Arbeidsmarkedet har klart seg relativt bra. I desember knuste jobbveksten forventningene, mens arbeidsledigheten falt til 4,1 prosent.

Donald Trump har signert en rekke presidentordrer etter at han tok over 20. januar, men på toll har det foreløpig kommet lite konkret ned på papiret. Foto: JOE RAEDLE / AFP / NTB

Trumps økonomiske politikk kan påvirke begge deler, påpeker økonomene. Flere ting står sentralt:

  • Økt toll. Det kan gjøre at prisene blir skrudd opp. I tillegg kan det utløse mottiltak fra andre land. Riktignok har Trump foreløpig ikke satt så mange av sine varslede tollgrep ut i livet.
  • Deportasjon av immigranter. Siden ledigheten fortsatt er lav, kan lønnsveksten ta seg opp om det blir færre mennesker til å fylle jobbene. Det kan igjen påvirke prisveksten.
  • Skattekutt og andre grep som kan gi enda bedre fart i næringslivet og økonomien.

Økonomene understreker samtidig at det fortsatt er stor usikkerhet om hva Trump faktisk vil gjennomføre, og at det er mer uklart hva konsekvensene av politikken hans vil bli på lang sikt.

– I en mye mer komfortabel situasjon

– Det som er spennende, er hvor mange ganger de kutter i løpet av 2025, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Slik det ser ut i amerikansk økonomi nå, er det «ikke åpenbart at det haster med kutt», forklarer han. Selv er Andreassen i tvil om det blir kutt fra Fed i år, men tror «heller det blir ett kutt enn tre».

USAs sentralbank prognoser fra før jul anslår at det blir to kutt i 2025. Markedet ligger også tett på å prise inn to kutt i år.

Erica Dalstø i SEB venter at det blir nettopp to kutt. Hun forklarer det med at de tror prisveksten vil fortsette å falle, og normalisere seg rundt målet i 2026.

Erica Dalstø

Sjefstrateg i SEB

Andreassen, Mouland og Dalstø er ganske enige om at Fed ikke har noen hast med å kutte i aller nærmeste fremtid, gitt bildet for prisveksten, økonomien og Trump-usikkerheten.

De trekker frem at sentralbanken gjerne vil bli mer overbevist om at inflasjonen kommer ned.

– Man er jo i en mye mer komfortabel situasjon, ved at man allerede har satt ned renten med ett helt prosentpoeng i løpet av 2024. De trenger ikke gå like fort frem, men kan ta seg tid, sier Dalstø.

Utelukker ikke heving

Mouland i Nordea Markets tror sentralbanken er ferdig med å kutte i denne omgang.

– Vi har tygget på det en stund. Det blir en ansettelses- og investeringsboom i USA fremover. Vi tror innkommende data ikke vil gi dem mulighet til å kutte.

Rentestrategen utelukker heller ikke at renten kan bli satt opp igjen i USA, fra dagens nivå på 4,25–4,5 prosent.

– Det kan absolutt bli heving óg, men da må vi komme dit at det er åpenbart at inflasjonen er på vei opp igjen. Vi kan ikke helt se bort fra det, sier Mouland, og viser blant annet til at det kan komme et nytt rykk oppover på lønnsveksten.

Andreassen i Sparebank 1 Markets avviser heller ikke at det kan bli heving, og sier det «ikke nødvendigvis er mil unna».

Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets

Dalstø i SEB mener heller at sentralbanken kan ende med å holde renten uendret i en slik situasjon, fremfor å heve. Hun minner om at dagens rentenivå fortsatt er innstrammende på økonomien.

– Trump snakker med store ord

Som vanlig ved amerikanske rentemøter er det knyttet spenning til hva slags signaler Fed kommer med, og hva sentralbanksjef Jerome Powell sier på pressekonferansen etter beslutningen.

Hverken Mouland eller Andreassen venter at det kommer store endringer i signalene nå. Mouland minner om at det allerede «var en helt annen Fed i desember», da sentralbanken anslo færre rentekutt for 2025 enn analytikerne hadde sett for seg.

– Det er ikke noen vits å være veldig bastante på noen ting nå. Det kan de heller være i mars, sier Mouland.

Spørsmål om Trump blir det nok også. De to økonomene tror Powell igjen vil være tydelig på at presidenten ønsker ikke påvirker sentralbanken.

– Det er ingen grunn til å tro at de vil backe unna, sier Andreassen.

– De kjenner det jo på kroppen. Trump snakker med store ord og kan lage mye bråk, men jeg følte ikke at Powell ga noe etter sist, sier Mouland.

Read Entire Article