12.680 kroner for å parkere i to døgn i Oslo? Har vi mistet all bakkekontakt?

1 day ago 3



  • Jan-Roger Søhus

 Tolv tusen seks hundre og åtti kroner for å parkere i Oslo sentrum i litt over to døgn, skriver Jan-Roger Søhus. Foto: Jan-Roger Søhus

Hva slags signal sender det når parkering i Oslo koster mer enn en ukes ferie i Syden?

Publisert: 02.07.2025 15:02

Forestill deg at du er turist i Oslo. Du har gledet deg til å oppleve hovedstaden – kanskje se Operaen i Bjørvika, rusle langs Karl Johans gate, spise på en hyggelig restaurant. Du parkerer bilen i Kvadraturen parkeringshus fredag kveld.

Når du skal hente den igjen mandag formiddag, får du sjokk: Regningen er på svimlende 12.680 kroner.

Ja, du leste riktig. Tolv tusen seks hundre og åtti kroner. For å parkere i Oslo sentrum i litt over to døgn.

Dette er ikke en fiktiv historie. Det er virkeligheten for noen turister som nylig besøkte byen vår. Og det reiser et viktig spørsmål: Hvilket signal sender vi til besøkende og til våre egne innbyggere når parkering koster mer enn en ukes ferie i Syden?

Et system for de få – ikke for folk flest

Kvadraturen P-hus drives av Aimo Park og har en såkalt «Easy»-løsning. Det betyr at du kjører inn, kameraet registrerer bilskiltet ditt, og du betaler når du kjører ut. Praktisk, ja, men også potensielt katastrofalt dyrt.

Prisene? 140 kroner for første time, 160 for andre, 180 for tredje, deretter 200 pr. time. Det finnes ingen makspris pr. døgn, slik de fleste andre parkeringshus i Oslo har.

Men det stopper ikke der: Hvis du ikke betaler med app eller registrerer deg på forhånd, kan du ende opp med gebyrer og fakturapåslag som gjør at regningen eksploderer.

Systemet er laget for å straffe uvitenhet og fravær

Det betyr at en bil som står parkert i litt over to døgn, slik som i dette tilfellet, kan pådra seg en regning på over 12.000 kroner. Ikke fordi noen har brutt reglene, men fordi systemet er laget for å straffe uvitenhet og fravær.

Gjør oss selv en bjørnetjeneste

Og hvem rammes hardest? Jo, de som ikke kjenner systemet. Turister. Eldre. Folk uten smarttelefon. De som tror at parkering fortsatt fungerer som før, altså at man betaler i automaten og går videre.

Er dette virkelig måten vi vil ønske folk velkommen på?

Oslo er en vakker by, men vi gjør oss selv en bjørnetjeneste når vi lar kommersielle aktører operere med priser og systemer som virker mer som en felle enn en tjeneste. Det er ikke rart at folk føler seg lurt.

Vi trenger ikke gratis parkering overalt. Men vi trenger rettferdighet, forutsigbarhet og rimelighet. Og vi trenger at kommunen tar ansvar for hvordan byen vår fremstår, også i parkeringshusene.

Hva nå, Oslo?

Det er på tide med en gjennomgang, ikke bare av prisene, men av hele parkeringssystemet. Informasjonen må være tydelig. Makspriser må vurderes. Og vi må stille krav til aktører som Aimo Park om at de ikke kan operere som om de eier byen.

For akkurat nå føles det som om det er lommeboken som ønskes velkommen til Oslo.

Read Entire Article