Nå heter massedrapsmannen Far Skaldigrimmr Rauskjoldr av Northriki. – Navnet fremstår som rimelig hjemmesnekret, sier professor i norsk.
Publisert: 04.03.2025 20:51
Kortversjonen
- Anders Behring Breivik har byttet navn til Far Skaldigrimmr Rauskjoldr av Northriki. Navnet er godkjent i folkeregisteret.
- Professor Bernt Ø. Thorvaldsen mener at det nye navnet har norrøne assosiasjoner, men fremstår som hjemmesnekret.
- Breivik, dømt for terrorangrepene 22. juli 2011, har fått avvist to løslatelsesbegjæringer. Han har også tapt søksmål mot staten.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
I august 2012 ble Anders Behring Breivik dømt for terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. På få timer drepte han 77 mennesker fredag 22. juli 2011. Han fikk lovens strengeste straff den gang: Forvaring i 21 år.
Siden da har terroristen sittet isolert i fengsel. 46-åringen har fått avvist to begjæringer om løslatelse på prøve. Han har også tapt to søksmål mot staten for det han mener er brudd på menneskerettighetene i soningen av straffen.
Nordmannen vokste opp på Skøyen i Oslo vest. Da han begikk terrorhandlingene og ble dømt, het han Anders Behring Breivik, som er hans fødselsnavn.
I 2017 byttet imidlertid Breivik navn til Fjotolf Hansen og fikk dette godkjent i folkeregisteret.
De gangene han har vært i retten siden 2016 har han ikke hatt noe imot å bli kalt Breivik, og aktørene har gjort dette, selv om hans formelle navn i folkeregisteret er endret.
I dommer kalles han også Breivik. Men der brukes også hans formelle registrerte navn.
I rettssaken om prøveløslatelse i november i fjor ble det nye navnet et tema da dommeren spurte Breivik om hva som var hans navn. Breivik svarte da at hadde søkt på nytt om å bytte navn, men at dette ikke var godkjent i Folkeregisteret ennå.
Men nå er det blitt godkjent.
Terroristens nye navn som han er registrert med i Folkeregisteret er Far Skaldigrimmr Rauskjoldr av Northriki.
Øystein Storrvik, som har vært prosessfullmektig og forsvarer for terroristen siden 2016, sier han ikke har noen kommentar til det nye navnet.
Far Skaldigrimmr er registrert som fornavnet og Rauskjoldr av Northriki som etternavnet.
– Fremstår hjemmesnekret
Bernt Ø. Thorvaldsen, professor i norsk ved Universitetet i Sørøst-Norge, sier til Aftenposten at navnet gir klare assosiasjoner til norrønt norrønt Norrønt var et språk brukt i Noreg i perioden 700–1350.språk, men ikke er helt enkelt å skjønne seg på.
– Man må vel kunne si at navnet fremstår som rimelig hjemmesnekret, sier professoren.
Han sier det fremstår som uvisst om «Far» eventuelt viser til «reise» eller «reisevei», eller til den moderne norske betydningen «pappa».
– «Skaldigrimmr» kan forveksles med navnet til den kjente islendingen «SkallagrimrSkallagrimrEn norsk viking, skald og landnåmsmann som var en av de første nordmennene som bosatte seg på Island.,» som rett og slett ble kalt dette på grunn av fleinskallen sin, sier Thorvaldsen.
– Underlig norrønt
Han viser også til at «skaldi» betyr noe annet enn å være skallet, og viser til en dikter uten de helt store evnene. Mens Grimr er et norrønt mannsnavn.
Han mener etternavnet er underlig norrønt.
– Det nærmeste vi kommer «Rauskjoldr» er vel noe sånt som «Rauðskjǫldr» på norrønt, altså «rødskjold», sier Thorvaldsen.
Professoren er usikker på hva «Rødskjold av Nordrike» skal bety.
– Det røde skjoldet er fremfor alt assosiert med Frelsesarmeen i våre dager og med den jødiske Rotschild-familienRotschild-familienEn kjent gammel europeisk bank-familie av askenaser-jødisk herkomst., mens det i heraldikkenheraldikkenHeraldikk er fagområdet for våpenskjold, også kalt våpen, våpenmerker og skjoldmerker blant annet kunne vise til styrke, martyrium og offervilje, sier Thorvaldsen.
– Den sistnevnte betydningen er kanskje den som er ment i dette tilfellet, mens tilknytningen til Frelsesarmeen og Rotschild-familien tilfører navnet en viss dybde og ironi, og det er trolig ufrivillig, sier norskprofessoren.
Ny sakkyndig vurdering
I forbindelse med en ny begjæring om løslatelse i fjor høst, ble det laget en ny fullstendig rettsmedisinsk erklæring om 46-åringens mentale helse. Det var første gang siden rettssaken i 2012.
De to sakkyndige var tydelige i sin konklusjon i rapporten. De fant ingen psykotiske tilstander hos 46-åringen. De mener han fremstår som et særtilfelle som skiller seg fra alt man har sett i tidligere praksis.
De mener han er uten schizofreni og psykotiske tilstander. De fant heller ingen tegn til formelle tankeforstyrrelser eller noen alvorlig sinnslidelse de siste ti årene. De mener han derimot har både narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelse.