3 av 10 mener det ikke er aksept på skolen for å være homofil: – Vondt

3 hours ago 4



Debatten om kjønns- og seksualitetsmangfold er stadig aktuell. Som nå, etter at KrF vedtok at de vil forby regnbueflagg i norske skolegårder.

«Skoleledere skal slippe å stå i skvisen årlig med hvilke anledninger som skal flagges og ikke», heter det i begrunnelsen.

Selv om KrF-lederen er tydelig på at partiets utgangspunkt er mangfold og aksept, har mange reagert på vedtaket som det motsatte.

Nettopp dette med aksept for kjønns- og seksualitetsmangfold har forskere ved NTNU Samfunnsforskning sett nærmere på.

– Boksen er for trang

Undersøkelsen viser at 3 av 10 videregåendeelever mener det ikke er aksept og toleranse for å ha en annen seksuell legning enn heterofil på skolen de går på.

Over 4 av 10 mener det ikke er aksept og toleranse på skolen for å være trans, ikke -binær eller ha en annen kjønnsidentitet enn den man er født med.

Nærmere 2500 elever fra hele landet har deltatt i undersøkelsen.

– Det er veldig trist å se, sier Jane-Victorius Bonsaksen, leder i Skeiv Ungdom.

Bonsaksen er likevel ikke overrasket.

– Vi ser jevnt over at det er lav terskel for å skille seg ut. Skeive har det jo med å skille seg ut på en eller annen måte, men det er vanskelig å passe inn når boksen er for trang. Vi ser mer av det nå enn før.

– Det er veldig vondt å se at det skal være sånn, og at det skal være så vanskelig å være ung.

Jane-Victorius G. Bonsaksen

Det bør være større rom for å både kle og te seg som den du er. Synlig mangfold er veldig viktig for å gjøre det, mener Bonsaksen.

Foto: Kim Erlandsen/NRK

Skeiv Ungdom-lederen tror videregåendeelever, og folk ellers i samfunnet, blir påvirket av hat rettet mot det skeive miljøet i sosiale medier.

– Samtidig har vi maktpersoner – både politikere og influensere, som snakker negativt om pride, om transfolk og om å være homofil. Det påvirker. Med en gang noen du ser opp til snakker negativt om det, er det plutselig ikke så kult lenger.

Bonsaksen mener vi må begynne å ta hatefulle kommentarer i sosiale medier mer på alvor.

– Det vi ser er at kommentarfelt kan gjenspeile seg i virkeligheten. Vi må slutte å prøve å skille internett og livet der fra livet i virkeligheten.

Forskeren er overrasket

Beate W. Hygen er seniorforsker for avdelingen Mangfold og inkludering ved NTNU Samfunnsforskning i Trondheim.

Hun ble overrasket da hun så tallene som kom inn fra undersøkelsen.

– At hele fire av ti sier at de er uenig i at det er aksept og toleranse, synes jeg er utrolig høyt. Jeg forventet ikke at tallene skulle være så høye. Særlig ikke fra denne aldersgruppen.

Forsker Beate Wold Hygen ved NTNU

Beate Wold Hygen er forsker ved NTNU Samfunnsforskning.

Foto: Privat

– Det gjenspeiler jo også det vi finner i Elevundersøkelsen – at den gruppen, altså de som oppgir å ha en annen kjønnsidentitet enn den de er født med, rapporterer tre ganger så mye mobbing enn andre elever. Intoleransen får faktiske konsekvenser i adferd.

«Hvis du er homofil, skal du være ganske sterk»

Hygen sier at det i ungdomstida er et stort press på det å være lik, slik at det å skille seg ut kan øke risikoen for utestengelse og negative tilbakemeldinger.

– Ungdom blir i dag eksponert for polariserte holdninger, blant annet mot transpersoner, på sosiale medier. Det kan påvirke deres egne holdninger – noe som gjenspeiles i vår undersøkelse.

På spørsmål om det er lett for elevene å skille seg ut på skolen, svarer en av lærerne i undersøkelsen slik:

«Nei, og det snakker vi mye om også. De har altfor lite kompetanse på det. Hvis du har blått hår, eller hvis du er homofil, skal du være ganske sterk.»

– Vi ser jo blant annet fra levekårsundersøkelser at de som tilhører det skeive miljøet kommer dårligere ut på for eksempel psykisk helse. Vi vet jo at det å kunne være seg selv, og bli akseptert for den man er, har betydning for hvordan vi har det, sier Hygen.

Publisert 01.05.2025, kl. 20.34

Read Entire Article