Advarer før påskepriskrigen. Her er triksene butikkene bruker.

1 month ago 42



Fylte sjokoladeegg og Kvikk Lunsj til rekordhøye priser. Det er triksene kjedene bruker, for å starte priskrigen på påskevarer.

Førpris-annonsering er blitt mer og mer vanlig. Men er det likevel villedende, lurer seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet på. Foto: Privat

Publisert: 06.03.2025 13:26 | Oppdatert: 06.03.2025 13:45

Kortversjonen

Før 89,90.

Nå 54,90.

Plakaten lyser mot kundene over en pall med sekspakninger av Kvikk Lunsj.

Men obs, obs. Er dette virkelig et godt tilbud?

En enkeltplate Kvikk Lunsj koster normalt rundt 20–25 kroner. Sekspakningen til Rema er et kampanjetilbudkampanjetilbudFra forrige uke og denne uken. med en pris på rett over 9 kroner pr. plate.

I starten av februar kostet en sekspakning Kvikk Lunsj 115 kroner, ifølge Facebook-gruppen «Priskrig, mattilbud og tilbudsaviser». Altså over 19 kroner pr. stykk i flerpakningen, samtidig som enkeltsjokolader kostet kun 15 kroner takket være en kampanje.

Det var da altså billigere å kjøpe seks enkeltsjokolader enn sekspakningen.

VM-tilbud er ett av grepene Coop bruker. Her får du to firepakninger til 80 kroner, altså 10 kroner pr. sjokolade. Foto: Marita E. Valvik

Kunstig høy rabatt?

Kjedene vet at nordmenn ikke kan dra på påsketur uten den grønne, røde og gulstripete sjokoladen.

Den er et «must» – på samme måte som appelsin, Solo og påskemarsipan. Og pølser og ketchup. Eller vafler. Eller for de litt yngre: fylte sjokoladeegg.

– Det er vanlig praksis i andre bransjer å sette prisen høyt som forberedelse til store handledager eller tilsvarende. Slik blir rabatten kunstig høy, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Han mener at selv om alle reglene følges til punkt og prikke, kan aggressiv tilpasning til førprisreglene fremstå som villedende for forbrukerne.

– Hvis varene ikke har vært i salg over 30 dager, kan ikke selskapet prismarkedsføre med en førpris, sier Iversen og legger til:

– Se på prisen, ikke se deg blind på tilbudet.

Thomas Iversen

Seniorrådgiver og jurist i Forbrukerrådet. Spesialist på tilbudsprising rundt Black Friday og andre tilbudsordninger.

Forbrukerrådet har ikke sett nærmere på dagligvarer, de har erfaringen fra blant annet elektro- og sportsbransjen under for eksempel Black Week.

Nå lurer Iversen på om de også bør kikke litt på jul- og påsketilbudene til dagligvarekjedene.

Priskrig på påskevarer

De typiske påskevarene nevnt i faktaboksen har én ting til felles: De havner ofte i priskrig før påske.

Kun kjedene vet hvilke varer de vil krige om i år. Men mye er likt fra år til år.

Påsken – som julen – fører til at vi nordmenn endrer på matvanene. Mens julen handler om risgrøt, mandler og ribbe, heller vi mer mot vafler, lam og pølser i påsken. Marsipan, skumharer og kolibriegg slår alltid godt an i et påskeegg.

Det er ikke uvanlig at flere av disse varene kan ha en unaturlig høy pris når vi forbrukere ikke tenker på dem, som for eksempel i februar.

Bilder fra Facebook-gruppen «Priskrig, mattilbud og tilbudsaviser», som viser at Kvikk Lunsj-sekspakning kostet 115,80 kroner stykket. Foto: Faksimile Facebook

På den måten kan de sette opp tilbudsplakater med en førpris og en nåpris, slik Rema har gjort her med Kvikk Lunsjen.

– Dersom prisene faller mer og mer som følge av en priskrig, kan selskapet vise til samme førpris som da kampanjen startet. Dette gjelder så lenge det er snakk om en sammenhengende kampanje, sier Iversen.

Hva blir prisen til påske?

I fjor kostet en Kvikk Lunsj-plate rundt 6,50 rett før påske, gitt at du kjøpte den i en tre-, fire- eller sekspakning. Hver kjede har sin pakning, men delt på antallet skiller det kanskje en halv krone pr. sjokolade.

Rema 1000 peker på at de i «de fleste pristester det siste året» er billigst.

– Våre kunder skal være trygge på at de får den laveste sluttsummen hos oss gjennom hele året – før, under og etter perioder med ekstra høy konkurranse, slik vi ser rundt høytider, sier kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes.

Hun sier prisøkningene skyldes økte innkjøpspriser fra leverandørene.

– Dette skjer uavhengig av priskuttene vi gjør i perioder med ekstra høy konkurranse.

I fjor kostet disse eggene en 50-lapp rett før påske. Verdt å vente? Foto: Marita E. Valvik

Tilbake til de fylte sjokoladeeggene: Disse dukket opp i butikkene i starten av februar. Mange gledet seg og kastet seg over dem! Verdt hver krone, sa en som gladelig betalte 99 kroner for sekspakningen. «Et rent ran», mente en annen her i redaksjonen.

Men klarer du å styre lysten på fylte sjokoegg til litt nærmere påske, er det penger å spare. Gitt at de ikke er utsolgt (det har skjedd): I fjor ble eggene solgt for 49,90 rett før påske.

Halv pris, altså.

Read Entire Article