Bank med is-beskjed til bekymrede kunder

3 weeks ago 11



Børsene føk mot himmelen etter at USAs president Donald Trump onsdag bestemte seg for å utsette tollsjokket i 90 dager, med unntak av Kina. 

Uroen i aksjemarkedet er likevel på langt nær over. 

Torsdag åpnet børsene på Wall Street med en ny kallsdusj: De amerikanske aksjemarkedene faller tilbake etter euofien onsdag. 

Det gir fremdeles grunn for bekymring for mange kunder, som de 350.000 fondssparerne hos Sparebanken 1. 

Is-melding

Påtrykket fra bekymrede kunder har vært stort nok til at banken har lagt ut en melding på kundene sine sparesider med meldingen:

«Det kan lønne se å ha is i magen. Markedene preges av støy for tiden, og det kan friste å ta kortsiktige grep. Det lønner seg sjeldent, og her forklarer vi hvorfor».

Det budskapet støttes av fondsforvalter Harald Jeremiassen i Holberg. Han forvalter til sammen seks milliarder kroner, og har ett klart råd til sparere nå.

– Sitt i ro, la oss som forvaltere gjøre jobben vår og fokuser heller på det du skal gjøre i hverdagen. 

 Fride Sørensen / TV 2
RO: Fondsforvalter Harald Jeremiassen i Holberg er helt tydelig på han mener kundene bør gjøre nå. Foto: Fride Sørensen / TV 2

– La kapteinen fly

Jeremiassen er opptatt av at folk ikke må la frykten ta overhånd i det urolige markedet. 

– Hvis du har flyskrekk, så er det kanskje en dårlig idé å være i et fly i det hele tatt, sier Jeremiassen.

– Men hvis du først sitter i et fly, så tror jeg også det er en god idé å la kapteinen føre flyet og ikke forsøke selv å ta kontrollen når det er turbulens. Vi har litt nedgang, men egentlig ikke spesielt dramatisk.

Selv om hovedregelen er å sitte stille i båten, har han ett mulig unntak fra regelen. Det skal vi komme tilbake til.

Aldri opplevd nedgang

De fleste av fondskundene til Sparebank 1 har så langt hatt is i magen, akkurat som banken oppfordrer til. Det sier leder for forretningsutvikling og kundeopplevelser, Sondre Kverneng Nordnes.

– Det er nok de ferskeste som er mest bekymret, forståelig nok, sier han.

 Sparebank 1
MANER TIL RO: Sondre Kverneng Nordnes leder forretningsutviklingen og digitale kundeopplevelser i SpareBank 1. Foto: Sparebank 1

Formålet med meldingen var å roe kundene som frykter sparepengene skal forsvinne i markedskaoset. 

De siste par årene har banken fått 70.000 nye fondssparere. Mange av dem har kun opplevd oppgang, og det er dem som frykter nedgang mest, ifølge Nordnes.

– Hjernen vår er laget slik at vi ønsker å agere hvis det plutselig skjer noe.

Nordnes minner om at markedene har hentet seg fint inn igjen etter andre kriser i nyere tid.

– Vi så markedene stupe både under Russland sin invasjon av Ukraina, koronapandemien og under finanskrisen i 2008. 

– Er det noe grunn til å frykte at det er annerledes denne gangen?

Harald Jeremiassen i Holberg er ikke bekymret. 

– Vår jobb er å være kronisk bekymret, så vi ser jo alltid på hvilke mørke scenarioer som kan inntreffe, sier Jeremisassen. 

– Men basisforutsetningen vår akkurat nå er at vi tror det går bra, også denne gangen.

 Seth Wenig / AP / NTB
KRISETIDER: Aksjemarkedene har hentet seg opp igjen fra mange kriser. Her fra New York-børsen, da markedet sank under finanskrisen i 2008. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

Et «psykologisk sikkerhetsbelte»

Sparebank 1 er ikke alene om å mane til ro. Den Storebrand-eide fonds- og pensjonsappen Kron, har egen funksjon de kaller «Is i magen». 

– Funksjonen lar brukerne skjule avkastningstall i perioder med markedsuro, forteller Joar Hagatun, leder investeringer i Kron fra Storebrand.

Tanken er at dersom du ikke ser hvor dårlig det går her og nå, vil du heller ikke få panikk. 

Ideen kom under koronakrisen i 2020. 

 Skjermdump / Kron
EGEN FUNKSJON: Kron fra Storebrand tilbyr investorer å skjule den nøyaktige utviklingen, og skal dermed hindre at folk får panikk. Foto: Skjermdump / Kron

Erfaringen fra den gang viste at grepet funket. De fleste som brukte funksjonen ble sittende gjennom nedturen, og fikk dermed med seg oppturen. 

– Ved å redusere fristelsen til å selge i panikk under markedsnedturer, fungerer funksjonen som et slags «psykologisk sikkerhetsbelte». Den er inspirert av akademisk forskning på atferdsøkonomi, og hjelper investorer med å ta mer rasjonelle og langsiktige beslutninger, fortsetter Hagatun. 

Da må du selge

Selv om hovedregelen er å sitte stille i båten når det stormer, sier Harald Jeremiassen at det kan være enkelte som bør vurdere om de skal selge seg ut av fondene sine nå. 

– Ja, det er jo de som ikke burde vært i markedet i første omgang. De som trenger penger raskt.

– For aksjemarkedet kan svinge mye. Det er egentlig normalen og da bør man være veldig forsiktig med å gå inn i aksjemarkedet, hvis man vet at man for eksempel skal kjøpe en bil eller et hus. 

Så hvis du trenger pengene nå de neste månedene, så kan det være greit å ta tapet nå?

– Da kan det være greit å ta tapet, men da er det veldig synd at du ikke solgte tidligere. 

– Mer vondt enn godt

Selv om mange kan føle at Trump skaper et unikt kraftig kaos med sin globale handelskrig, er Nordnes like standhaftig i sitt råd.

– Når man sparer i fond, skal man alltid tenke flere år frem i tid. Har historien rett, vil dette om ti eller tjue år sannsynligvis bli sett på som en dupp i en trend. Selvfølgelig kan man bli bekymret over det som nå skjer, men det smarteste er å ikke agere på dette nå som markedene har sunket.

– Å ta for store grep nå kan gjøre mer vondt enn godt på sikt, sier Nordnes.

Read Entire Article