BODØ/OSLO (TV 2): Regjeringen reagerer på Donald Trumps siste grep.

Publisert 04.03.2025 10:48 Sist oppdatert 1 minutter siden
Natt til tirsdag kunngjorde USA full stans i militær støtte til Ukraina, noe som kan få store konsekvenser for krigens vei videre.
– Hvis det er endelig og det varer er det svært kritisk, sier statsminister Jonas Gahr Støre til TV 2 tirsdag formiddag.
Siden USAs siste grep, har utenriksminister Espen Barth Eide vært i dialog med ukrainske myndigheter om situasjonen.
– Det er ikke noe tvil om at det oppleves dramatisk i Ukraina, men det er også viktig for dem å formidle at de ønsker et sterkt samarbeid med USA, og at de ønsker selvfølgelig også fred. Det er ingen som ønsker mer fred enn dem, sier Barth Eide.
Utenriksministeren sier at Ukraina må ha best mulig utgangspunkt for å gå inn i fredsforhandlinger, og dette avhenger av videre støtte.
– Vi mener det er svært viktig at Ukraina får fortsatt støtte. Vi ønsker at USA skal være med på det. Vi kommer til å samarbeide med europeiske land for hvordan Europa kan jobbe enda bedre i situasjonen, men det er også viktig for oss at også USA fortsatt støtter Ukraina, sier Barth Eide videre.
Både Støre og Barth Eide sier videre amerikansk støtte fremdeles er avgjørende for ukrainerne. Støre mener det er vanskelig å se for seg at Europa skal kunne dekke over støtten fra USA som eventuelt forsvinner.
– Med Trump må vi se hva som følger, det er en pause han har varslet. Men hvis amerikansk støtte til Ukraina uteblir er det svært alvorlig, sier Støre.
Utenriksminister Barth Eide understreker at regjeringen er innstilt på å samarbeide med Trump-administrasjonen om en løsning i Ukraina.
– Det er ikke noe galt i at USA ønsker å bidra til fred. Men det er viktig at det blir en varig og rettferdig fred for Ukraina, og at Europa spiller en rolle, sier Barth Eide.
Utenriksministeren har tirsdag besøk av sin kollega Margus Tsahkna, utenriksminister i Estland. Barth Eide sier han er veldig klar for å ha besøk av Tsahkna, og skryter av samarbeidet mellom Norge og Estland i Nato.
– Vi snakker selvsagt om vårt samarbeid, men vi snakker også mye om Europa. Europa må våkne og Europa må handle, sier Tsahkna til TV 2.