Seks personer ble fratatt førerkortet etter et større biltreff i Vestfold. – Urovekkende, sier politiet.
Lørdag kveld var omtrent 200 biler samlet til biltreff mellom Andebu, Borgerskogen og Hegdal.
– Det var et sted mellom 300 og 500 mennesker involvert. Vi hadde en aksjon mot et såkalt «Street Meet»-miljø, sier politioverbetjent Adrian Hegge i Utrykningspolitiet.
Høy hastighet, beslaglagt bil og promille
Og aksjonen fikk store konsekvenser:
- En 17 år gammel gutt ble målt i 148 km/t i 60-sone. Føreren hadde naturlig nok ikke gyldig førerkort, og er nå anmeldt.
- En 19 år gammel mann på prøvetid ble stanset i 201 km/t i 110-sonen. Politiet tok også beslag i mannens bil.
- En mann i starten av 20-årene ble målt til 169 km/t i 110-sone. Mannen var også påvirket av alkohol med nesten 0,5 i promille.
- To menn i starten av 20-årene fikk førerkortet beslaglagt grunnet prikk etter hastighetsmåling i henholdsvis 140 km/t og 136 km/t i 110-sone.
Blant annet.
– Grøss nedover ryggen
Politioverbetjent Hegge er bekymret for utviklingen med denne type biltreff.
– Det mest graverende er jo en 17-åring som er på vei til treffet uten førerkort og blir målt i 148 km/t i en 60-sone. For oss som jobber med det, så er marginene her så ørsmå at forskjellen på at det går bra, eller blir en dødsulykke – den er liten. Det går et grøss nedover ryggen.
Hegge forteller at de har hatt et målrettet arbeid mot «Street Meet»-miljøet. Vestfold var startgropen for miljøet, ifølge politiet.
– Det fikk etablert seg et miljø under corona-tiden, som bare vokste og vokste i omfang. Vi har hatt et målrettet arbeid mot disse miljøene, som gjorde at vi fikk bremset utviklingen i Vestfold.
Skiller seg ut fra rånere
Men nå ser altså ut til at biltreffene begynner å komme i gang igjen. Hegge forteller at «Street Meet»-miljøet skiller seg fra rånermiljøet på flere områder:
– Det er raske biler, høymotoriserte kjøretøy, motorsykler, crossere. Gjennomsnittsprisen på kjøretøyene er ganske høy, og de tiltrekker seg folk som har dyre, fancy kjøretøy. Det ser man nå i helgen, også.
Trygg Trafikk er også kjent med disse miljøene, og reagerer på at førerne bruker trafikken til å kjøre i såpass høy hastighet.
– Det er så lite som skal til før det går ordentlig gærent. Det som er litt ekstra tragisk er at man misbruker tilliten man har til hverandre i trafikken. Det går utover deg selv, men det kan også gå utover helt uskyldige folk, sier Christoffer Solstad Steen, pressesjef i Trygg Trafikk.
– Rommet for å overleve er minimalt
Solstad Steen legger også til at ved så høye hastigheter er risikoen stor.
– På motorvei er det høy hastighet fra før av. Krasjer du ved enda høyere hastigheter enn det, så er det enorme krefter i sving. Da blir rommet for å overleve minimalt.
Flere av de som ble tatt i kontroll på lørdag er unge menn. Det er ikke et ukjent fenomen, sier Solstad Steen.
– Det er jo skummelt og ikke helt overraskende. Unge gutter og menn er en utsatt gruppe og det har også vært en gruppe som har hatt mange alvorlige ulykker over tid.
Urovekkende utvikling
Politioverbetjent Adrian Hegge sier det er urovekkende at denne gruppen er så overrepresentert.
– De tallene har vært klare i mange år. Det er en utvikling som ikke er heldig i det hele tatt.
Hegge presiserer at det er viktig for dem å få frem at politiet ikke er negative til at ungdom samles, dyrker interessen sin for bil og har det hyggelig.
Men han sier at de dessverre blir nødt til å fortsette å prioritere miljøet med slike treff som i helgen.
– Offentlig veinett er ikke en lekeplass. Tenk på alle de uskyldige menneske som er ute og ferdes i fred og ro. De har ikke bli bedt om å bli utsatt for en sånn risiko som vi ofte ser, spesielt i dette miljøet her.
Nylig ble en mann i 20-årene dømt etter å ha delt videoer av råkjøring i sosiale medier: