Bekymret: – Rettet mot unge

1 month ago 44



Å handle med kreditt er en populær betalingsløsning for mange nordmenn. 

Blant en av favorittene å betale med er Klarna. De har en løsning hvor man kan bruke Klarna når man betaler i noen fysiske butikker i Norge, akkurat som når man betaler på nett.

Nå svarer ekspertene på hva de tenker om denne løsningen.

Les hva Klarna svarer lenger ned i saken.

Mange utsetter betalingene

Fagsjef for forbrukerøkonomi i Forbrukerrådet, Guro Sollien Eriksrud, er bekymret over utviklingen hvor det stadig blir enklere og mer tilgjengelig å kjøpe på kreditt.

– Selv om mange sikkert tenker at de skal betale kjøpet i sin helhet i løpet av den kredittfrie perioden, vet vi at mange i realiteten utsetter betalingene.

 Helen Mehammer/Forbrukerrådet
REDD FOR DÅRLIGE VANER: Fagsjef for forbrukerøkonomi i Forbrukerrådet, Guro Sollien Eriksrud er bekymret for at unge skal få vaner hvor de ikke trenger penger for å handle. Foto: Helen Mehammer/Forbrukerrådet

Hun stiller dette spørsmålet:

– Hvis du får valget mellom å betale 500 eller 2000 kroner – hva velger du da?

– Rettet mot unge

Eriksrud sier at alle aldersgrupper bruker Klarna og tilsvarende betalingsløsninger.

– Men det er helt klart særlig rettet mot unge.

Forbrukerrådet er særlig redde for at mange skal etablere vaner i ung alder hvor de ikke trenger å ha penger for å kjøpe noe.

– Mange behandler kredittrammen som sin egen lommebok, og det kan bli veldig dyrt. I dag er nær alle barrierer for kjøp fjernet, og vi får tilbakemeldinger fra unge som innser at det er et problem.

Videre forteller Eriksrud at gjeldsregisterets oppsummering for fjoråret viste en stor vekst i antall unge som har rammekreditter.

– Denne utviklingen er drevet av Klarna og tilsvarende betalingsløsninger.

Rammekreditt er en form for usikret lån, og den mest vanlige formen er kredittkort.

Gjeldsregisterets oppsummering viser at personer mellom 18 og 29 år har en økning på 20,92 prosent på antall personer med forbrukskreditt.

– Dyrt å holde tritt med kostnadene 

Forbrukerrådet sier at de får en del henvendelser, særlig fra unge, som blir overrasket og stresset når de forstår hvor dyrt det er å holde tritt med kostnadene på shoppingen deres.

– Når de bruker betalingsløsninger som Klarna, kommer det sjelden tydelig frem hva det kan koste å utsette betalingen, og mange har heller ingen stor forståelse for renter. Det gjelder også voksne.

Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, mener det er like greit å betale med en gang om man har pengene til det man skal kjøpe.

– Det har jeg opplevd altfor mange ganger gjennom Luksusfellen; man får tilbud om å kjøpe en ting, og tilbud om å få betale senere. Og det høres fint ut det, men når du kommer senere, så er de pengene du skulle kjøpe for, brukt opp på noe annet.

– Og da blir det dyrt.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
MÅ HA EN PLAN: Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen mener det er viktig at man har en plan når man handler på kreditt. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Han er enig med Forbrukerrådet i at det er bekymringsverdig at det blir stadig enklere og mer tilgjengelig å kjøpe på kreditt.

– De klarer ikke å unngå fristelsen for å kjøpe ting som de egentlig ikke har råd til, og så kjøper de på kreditt istedenfor. 

– Og det er jo en dyr måte å leve på i lengden, i hvert fall hvis det begynner å løpe på gebyrer og renter.

Likevel er han ikke imot at folk skal kunne betale med kreditt.

– Det kan være mange positive ting til det. Du skal handle, også får du ikke lønn før om to uker, så du har ikke pengene akkurat nå. Da kan du handle og bruke kredittkortet, og så betaler du når du får lønn.

– Poenget er at når du bruker kreditt, så må du alltid ha en plan for når du skal betale tilbake.

Forbrukertilsynet varslet tvangsmulkt mot Klarna

I fjor sommer mente Forbrukertilsynet at Klarna brøt loven, og varslet tvangsmulkt hvis de ikke la om betalingsløsningen «Kjøp nå, betal senere». Dette ble resultatet ifølge Forbrukertilsynet:

– De betalingsløsningene Klarna tilbyr, er så langt vi er kjent med de samme på nett som i butikk. Vi fattet i fjor vedtak mot Klarna som gjorde at de måtte legge om betalingsløsningen «kjøp nå, betal senere» for å oppfylle kravene til kredittavtaler i finansavtaleloven. Dette gjelder også når «kjøp nå, betal senere» tilbys som betalingsmetode ved kjøp i butikk.

– Klarna la om sin praksis innen fristen vi satte i vedtaket. De vil derfor ikke få noen tvangsmulkt.

– Når man er på Klarna sin side, kommer det opp: «Oppdatering kreves for å bruke betal senere og finansiering. Grunnet nye regulatoriske krav må alle kunder i Norge nå signere en kredittavtale og sette personlig kredittgrense». Er dette på grunn av kravene dere stilte i fjor?

– Ja, det er riktig.

– Går utover livskvaliteten

Eriksrud sier at Forbrukerrådet tror særlig at unge og kanskje impulsive personer, samt dem som har lav betalingsevne og lite eller ingen verdier, er særlig utsatt for å få betalingsproblemer. 

– Betalingsproblemer kan utvikle seg til et omfattende gjeldsproblem, og det ødelegger ikke bare økonomien. Det spiser søvn, helse og fremtidsutsikter. Derfor er det så viktig at kreditt er skikkelig regulert.

Gundersen mener at hvis man har kjøp med kreditt som en vane, så blir det vanskelig å slutte med det.

– Du vil hele tiden komme bakpå, og så er det mange som opplever at kredittgjelden bare øker.

– Til slutt så har de makset kreditten, enten det er Klarna eller kredittkortet. Så må du søke om nye kreditter, og så vokser gjelda.

 Emilie Holtet
KAN BLI ET OMFATTENDE PROBLEM: Betalingsproblemer kan utvikle seg til å bli et omfattende gjeldsproblem, mener fagsjef for forbrukerøkonomi i Forbrukerrådet, Guro Sollien Eriksrud. Foto: Emilie Holtet

Brukes av rundt 60 prosent

Klarna sin pressesjef Joel Hedin sier følgende om kritikken:

– I fjor krevde Forbrukertilsynet endringer fra Klarna, som innebar at flere millioner norske Klarna-brukere skaffet en rammekreditt for å kunne betale med rentefri faktura. Det er altså helt rimelig at dette har økt blant alle aldre, ettersom det fantes null rammekreditter for dette formålet før det.

– Hvor mange norske butikker har innført in store-løsningen siden det ble rullet ut i 2018?

– Vi har ingen detaljert statistikk eller mer detaljert kommentar å dele her.

– Hvordan har denne løsningen blitt tatt imot blant kundene, og blir det utrullet i flere butikker fremover?

– Vi har ingen detaljert statistikk eller mer detaljert kommentar å dele her.

– Er betalingsløsningen Klarna tilbyr særlig rettet mot unge?

– Nei. Klarna brukes av rundt 60 prosent av den voksne norske befolkningen. Rundt 13 prosent er yngre enn 25 år gamle, mens to tredjedeler av norske Klarna-brukere er eldre enn 36 år.

– Hva gjør dere for at folk ikke skal bli overrasket over skjulte avgifter?

– Forbrukertilsynet har gransket våre vilkår og har ingen anmerkninger. Vi har ingen skjulte gebyrer, og alle betingelser er tydelig presentert i kassen. Hele 96 prosent av alle kjøp med Klarna gjøres med direkte betalinger eller rente- og gratisfakturaer, og vi tar ingen unødvendige gebyrer som start eller månedsgebyrer for delbetaling. 99,5 prosent av alle kjøp med Klarna betales før inkassogebyr kommer i tillegg.

Read Entire Article