Bekymring før OL-frist: - Da er sporten ferdig

1 month ago 53



Annika Malacinski frykter for sportens framtid. Jarl Magnus Riiber er uenig.

Annika Malacinski vil at kombinert for kvinner kommer på OL-programmet. Foto: Kim Nygård

Publisert: 07.03.2025 19:09

GRANÅSEN: - Det er en veldig komplisert prosess, men det er også en god prosess.

Det sa arrangementsdirektør i Det Internasjonale Skiforbundet (FIS), Sandra Spitz, under en pressekonferanse i ski-VM.

Der var temaet kombinertsportens OL-framtid og OL-deltakelse for også de kvinnelige utøverne.

Renndirektør i kombinert, Lasse Ottesen, arrangementsdirektør i FIS, Sandra Spitz og kombinertutøver Annika Malacinski snakket om hvordan de skulle får kvinnene på OL-programmet i 2030 på en pressekonferanse i Granåsen. Foto: Johannes Steen

FIS har frist på seg til slutten av mars på å levere nødvendig dokumentasjon til Den internasjonale olympiske komite (IOC).

Blant kravene de må følge opp er:

– Likestilling

– Integritet

– Bærekraft

– Ungdomsapell

– Internasjonal utbredelse

Når fansen på TikTok

På TikTok har den mest sette videoen til Annika Malacinski nådd ut til 16,4 millioner brukere. Tusenvis har sett videoene til den amerikanske løperen fra VM i Granåsen.

– Jeg vil inspirere yngre generasjoner og andre rundt om i verden til å kjempe for kombinertsporten, og spesielt for kvinnene, sier Malacinski.

Til Adresseavisen utdyper 23-åringen:

– Dette er mitt største prosjekt hittil: Å kjempe for at vi skal få være med i OL.

Amerikanske Annika Malacinski når ut til nye fans gjennom TikTok og håper kvinnene får delta i OL i 2030. Foto: Kim Nygård

Broren hennes, Niklas, er også kombinertløper, og duoen har fast base i Trondheim og trener ofte med de norske utøverne.

– Det er ikke rettferdig at vår disiplin er den eneste sporten i OL som ikke har menn og kvinner med i konkurranse. Det syns jeg er ekstremt urettferdig, sier Malacinski som ble nummer 24 og 25 i VM-øvelsene i Granåsen.

Jørgen Graabak mener det var en smell at det ikke ble OL for damene i 2026.

– Det er ganske røff kamp om oppmerksomheten. Det blir ikke enklere å tilrive seg TV-seere og oppmerksomhet fremover. Jeg er spent på hvordan man skal angripe det, sier han.

– Fantastisk utvikling

Lasse Ottesen, renndirektør for kombinert i FIS, mener de har gode kort på hånda når OL-framtida skal avgjøres. Han viser blant annet til høyt nivå i VM-konkurransene i Granåsen og at flere nasjoner er med i medaljekampen.

– Og det viktigste er at vi har sett en fantastisk utvikling i junior-VM. Sist sesong hadde vi seks nasjoner som tok medaljer der, sier han og nevner også at Thailand har utøvere til start.

Han mener kvinnenes inntog beriker kombinert.

– De har brakt inn en annen atmosfære i sporten vår. Og de har fått oss ut på sosiale medier, ikke minst ved Annika, noe som gjør at flere fans følger oss, sier Ottesen.

Gyda Westvold Hansen feiret søndagens kombinertgull med hele støtteapparatet. Hun håper kvinnene får delta i OL i 2030. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Les også

Måtte tørke tårene: - Hadde ikke vært det samme uten ham

Jobber med ulike format

Under VM i Granåsen sto fellestart for kvinner på programmet for første gang. I OL i 2030 ser Lasse Ottesen for seg at kvinner og menn vil ha likt konkurranseprogram. I kontinentalcupen har de testet ut et sprintkonsept, og det kan være aktuelt i et mikslagformat. Lagkonkurranser med fire utøvere på hvert lag tror han ikke er framtida.

– Vi jobber med flere formater som jeg tror vil være interessante, svarer Ottesen på spørsmål fra Adresseavisen.

Han ble også spurt om de har en plan B hvis IOC sier nei til kombinert.

– Nei, svarte Lasse Ottesen kontant.

Det syns Malacinski er skummelt.

– De (IOC) kan finne på ta vekk hele greia. Hvis mennene ikke får med i 2030-OL, så er sporten ferdig. Det syns jeg er grusomt, ettersom det er en av de originale olympiske grenene, sier amerikaneren.

Kombinertsportens store stjerne, Jarl Magnus Riiber, legger opp etter denne sesongen.

Jarl Magnus Riiber tror ikke kombinertsportens framtid er avhengig av OL. Foto: Magnus Bjørnerud

Han deler ikke Annika Malacinskis bekymring hvis kombinert tas av OL-programmet.

– Jeg tror jo begge utfall kommer til å bli bra. Hvis vi ikke får blir med, tror og håper jeg at motreaksjonen er at FIS GamesFIS GamesIfølge Det internasjonale skiforbundet (FIS) er ambisjonen å avholde FIS Games hvert fjerde år - første gang i 2028. FIS Games skal samle forbundets grener i et arrangement som går over 16 dager. tar over. Det tror jeg kommer til å bli en mye større ting enn OL på sikt, fordi flere land kan søke og det er flere land som faktisk er interessert i ski-idrett.

FIS Games (ekstern lenke) skal etter planen arrangeres første gang i 2028, men på FIS-kongressen i fjor vår, ble tildelingen av vertskap utsatt.

– Det er nesten sånn, at for sportens del, så tror jeg nesten det hadde vært veldig positivt. Jeg har vært med på to OL, og omgivelsene i et VM er mye mer tette... Du føler deg ikke bare som en brikke i et spill. Du føler deg faktisk som en av hovedkarakterene i det som du er med på.

Samtidig støtter Riiber Malacinski helt i at damene må på OL-programmet i kombinert, hvis man først skal være der.

– Det er stor spenning i konkurransene i VM. Japan vant, Tyskland leder verdenscupen sammenlagt og Gyda (Westvold Hansen) og Ida (Marie Hagen) fighter om de samme plassene. Nå er det en bred base av utøvere som kan vinne, og da syns jeg IOC skal si at vi skal oppnå likestilling ved å ta med kvinnene, og ikke bare fjerne grenen.

Read Entire Article