Gatenavn skal baseres på personers fortjeneste og samfunnsbidrag, ikke personens kjønn.
Det har byrådet i Bergen nå bestemt.
Politikerne går dermed vekk fra hovedregelen fra 2018, som sa at kvinner skulle prioriteres til nye gatenavn, plasser og på statuer gjennom «prosjekt kvinnenavn». Det var daværende frontfigur og bystyrerepresentant Oddny Miljeteig som fikk med seg et stort, politisk flertall på ordningen den gang.
Bakgrunnen for SVs forslag var blant annet boken fra Bergens kvinnesaksforening om «Bergens små og store døtre – Kvinnehistoriske byvandringer» fra 2016, som viste hvor ille det sto til med kvinneandelen.
Foto: Bergen offentlige bibliotekMålet med prosjektet var å øke kvinners tilstedeværelse i det offentlige rom, og få inn forslag til navn via kommunens nettside.
Politikken ble videreført av det forrige byrådet i 2021, med Roger Valhammer (Ap) i spissen.
Ingen gater med kvinnenavn på syv år
NRKs gjennomgang fra 2018 viste at 285 bergensgater hadde mannlige navn. Kun 29 var oppkalt etter kvinner.
Syv år senere er status den samme, ifølge NRKs oppdaterte gjennomgang.
Det har imidlertid dukket opp fem plasser som er blitt oppkalt etter bergenskvinner;
- Kim Frieles plass ved Rådhuset
- Anna Kreetz' plass ved Danmarks plass
- Nancy Landås' plass på Landås
- Aslaug Sælensmindes plass i Fyllingsdalen
- Inga-Lisa Nydokks plass i Fyllingsdalen
- I byrådets siste vedtak er også Shilan Shorsh lovet en plass ved bybanestoppet på Danmarksplass
– Byrådet har ikke fulgt opp regelen vår like nøye som vi skulle ønske, innrømmer SVs nye frontfigur og bystyrepolitiker Eira Garrido, som er med NRK på en ny byvandring for anledningen.
Hun er mildt sagt misfornøyd med at byrådet nå fjerner formuleringen fra reglene.
2018
2025
– Dette er et skikkelig mageplask, og jeg er redd for at dette fører til en enda skjevere fordeling i fremtiden, sier Garrido.
Ingen regel uten unntak
SV fikk også gjennom en regel om at plassene kun skulle være forbeholdt kvinnenavn, men også dette vedtaket ble opphevet i fjor av byrådet.
Derfor har to nye plasser fått tildelt mannlige navn:
- Reidar Olsens, plass på baksiden av Konsertpaleets kinolokaler mot Håkonsgaten
- Knut S. Bjerkes plass, utenfor Vitalitetssenteret på Møhlenpris.
Motstandsmannen Reidar Olsen ofret livet under den tyske okkupasjonen. Han var blant annet del av de frivillige hjelpestyrkene på Voss i 1940, og ledet etter hvert sabotasjeorganisasjonen SABORG, som utførte sabotasjeaksjoner mot tyske installasjoner, krigsindustri og tropper.
Bør kvinner bli prioritert til å få gater, plasser og statuer oppført etter seg?
Denne avstemningen viser ikke hva befolkningen mener om spørsmålet. Resultatet viser hva de som selv har valgt å stemme mener, og avstemningen har ikke et utvalg som gjør den representativ for alle som bor i landet.
– Det er klart han skulle ha en plass oppkalt etter seg, og vi er veldig glad for at byrådet har besluttet at den kurdiske kvinneforkjemperen Shilan Shorsh skal få sin velfortjente plass, understreker Garrido.
– Men betyr ikke dette at politikken deres ikke fungerer?
– Nei, men det betyr at vi fortsatt har en vei å gå. Sånt er ikke gjort over natten. Å satse på å fremme kvinner og underrepresenterte grupper i det offentlige rom er viktig politikk, og noe vi må ha for å utjevne skjevheten fra tidligere, svarer Garrido.
SV vil også ha flere kvinnelige statuer i byen. Skulpturen av Amalie Skram på Nordnes er en av få i Bergen med kvinnelige subjekt.
Foto: Leif Rune LølandHun viser til at Reidar Olsens plass og Knut S. Bjerkes plass begge ble vedtatt av et samlet bystyre, og at SV støttet at man ikke fulgte hovedregelen om kvinnenavn i disse to tilfellene.
– Det kan aldri finnes en regel uten unntak, og det viser bare at vedtaket som ble gjort i 2018 ikke var for rigid i formuleringene, argumenterer Garrido.
Valborg Platous plass er oppkalt etter Valborg Platou, den første kvinnelige biblioteksjefen i Norge. Hun ble ansatt ved Bergen Offentlige Bibliotek i 1882.
Foto: Sandra Lid Krumsvik / NRKPoetinnen Dorothe Engelbretsdatter (1634-1716) har en egen plass mellom Marken og Verversmauet, og sitt gamle hus på Gimle i Bergen. Hun har også en minnestein på Domkirkegården.
Foto: Nasjonalbiblioteket / Hasselblad H4DJ.C Dahl sitter på fasaden av museumsbygget Permanenten i Bergen, men er laget av Ambrosia Tønnesen.
Foto: Dag Fosse
Unødvendig begrensning
– Vi fortjener også å hedres i bybildet. Gode herrenavn skal og få sin velfortjente plass i Bergen, kontrer ansvarlig byråd på feltet, Eivind Nævdal-Bolstad (H).
Byutviklingsbyråden viser til at et samlet bystyre har ytret ønske om å øke antallet gater som oppkalles etter kvinner, og at byrådet vil følge dette også videre.
– Men det er ganske unødvendig at det skal finnes en rigid hovedregel som sier at man i utgangspunktet ikke skal kalle opp gateplasser eller anlegg etter menn som har betydd noe for Bergen, som Reidar Olsen, August Rathke eller Henrik Hope. Det begrenser oss unaturlig mye, sier han.
Eivind Nævdal-Bolstad (H) mener menn også fortjener en plass i bybildet. Arkivbildet er tatt ved en annen anledning.
Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRKNævdal-Bolstad viser til at byrådet står fritt til å bestemme om de vil oppheve politikk som ble bestemt av det forrige byrådet i 2021. Allerede i Klosterhaug-erklæringen til det sittende byrådet, ble endringen varslet.
Vil ikke gi seg enda
Nævdal-Bolstad forteller at det nærmest på hvert eneste bystyremøte blir foreslått nye kvinnelige gatenavn. I forrige møte ble det for eksempel foreslått en plass til motstandskvinnen Ida Nikoline «Tikken» Lie Lindebrække Manus.
– Navnesetting bør skje på grunnlag av innsats, betydning og relevans for både Bergen og Norge, sier han.
Eira Garrido varsler omkamp i bystyret til høsten.
Foto: Sandra Lid Krumsvik / NRKNævdal-Bolstad tviler på at SV vil få med seg et flertall i bystyret på å gjeninnsette hovedregelen om at kvinner skal prioriteres på gateskiltene.
– Men de må gjerne prøve, altså.
Garrido bekrefter at SV vil forsøke å gjeninnsette prioriteringen av kvinnenavn igjen, gjennom en omkamp i bystyret.
– Vi gir aldri opp. SV kjemper for en feministisk by dag inn og ut, og vi vil ikke stoppe med det før vi har en by der enda flere underrepresenterte grupper er synlige i byen vår, sier hun bestemt.
Kim Frieles plass er én av få offentlige plasser i Bergen oppkalt etter en kvinne. Nå fjerner byrådet regelen om at kvinner skal prioriteres i navnesetting.
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRKPublisert 05.07.2025, kl. 21.17 Oppdatert 05.07.2025, kl. 22.06