Hendene skjelver. Pusten går fort.
Bianca Bertelsen vet hva hun har i vente.
– Det er en intens smerte, sier 48-åringen.
Dette er andre gang hun sitter i stolen på behandlingsrommet i Lillestrøm. Bertelsen har kjørt over sju timer fra Stavanger for å få en helt spesiell piercing i øret.

I flere tiår har Glenn Jarle Jordheim drevet piercing- og tatoveringsstudio i Lillestrøm. Nå vil nesten alle kundene hans ha det samme, en migrenepiercing.
Behandlingen får sterk kritikk av norske eksperter som mener det er uetisk at Jordheim reklamerer til en sårbar pasientgruppe.
Selv er han overbevist om at han har hjulpet hundrevis av migrenepasienter.
– Over 90 prosent har effekt
De siste ukene har det vært travle dager på den lille klinikken. Avtaleboken er stappfull og nye pasienter strømmer til nesten hvert kvarter.
– Jeg har drevet med dette i åtte år, men de siste månedene har det tatt helt av, sier Jordheim.
Personer fra hele landet kommer til Lillestrøm for å få piercingen som Jordheim hevder kan fjerne migrene og andre hodepineplager.
– Jeg vil si at 90 til 95 prosent av dem som kommer til meg har effekt av piercingen. Flere har fortsett effekt etter fem år, sier Jordheim.

Jordheim er utdannet akupunktør og kom tilfeldigvis over en artikkel om hvordan noen type piercinger kan ha effekt på migrenepasienter.
Selv om det ikke finnes vitenskapelig dokumentasjon på at dette har effekt, ønsket Jordheim å teste det ut.
– Hvilket ansvar føler du på ovenfor den pasientgruppen du behandler?
– Jeg er alltid åpen og ærlig om at jeg ikke kan garantere at det funker eller at effekten vil vedvare. Samtidig føler jeg på et ansvar for at hvis jeg kan hjelpe noen med dette, så må jeg gjøre det, sier Jordheim.

Gikk viralt på Tiktok
I fjor begynte Jordheim å dele videoer av behandlingen i sosiale medier.
På videoene kan man se en rekke pasienter gråte av glede etter å ha fått piercingen. Flere av videoene er sett over en million ganger på Tiktok.
Bianca Bertelsen er en av flere som har oppsøkt klinikken etter å ha sett de virale videoene på sosiale medier.
Hun har hatt migrene siden hun var barn, og har prøvd en rekke ulike behandlinger uten å bli kvitt smertene.
– Det har preget meg enormt i hverdagen. Når jeg får de heftigste anfallene, blir jeg helt slått ut i flere dager, sier Bertelsen.
TV 2 har sett dokumentasjon på at Bertelsen har gått på medisiner mot migrene.
– En sky lettet fra hodet
I utgangspunktet var hun svært skeptisk til at en piercing kunne hjelpe mot migrene. Samtidig var ønsket om å bli bedre så sterkt at hun i januar oppsøkte Jordheims klinikk.

– Det var som om en sky lettet fra hodet. To stikk så var smertene borte, sier Bertelsen.
Den siste tiden har likevel noe av hodepinen kommet tilbake. Jordheim tror piercingen har sklidd ut av riktig posisjon, og Bertelsen er derfor tilbake for å ta en ny piercing i det ene øret.
Også denne gangen merket hun umiddelbart en endring etter at piercingen blir satt.
– Kan det være placeboeffekten som gjør at du føler deg bedre?
– Nei, det er jeg sikker på at det ikke er, sier Bertelsen.
Den siste piercingen ble satt 13. februar. Tre uker senere forteller Bertelsen at hun fortsatt ikke har hatt noen migreneanfall.

– Ingen dokumentert effekt
TV 2 har også snakket med fem andre personer som har fått antimigrene-piercing hos Jordheim.
Alle hevder at migrenen har blitt borte og at behandlingen har endret livene deres. Flere har hatt piercingen i over ett år.

Norske eksperter er likevel sterkt kritiske.
– Jeg synes det er synd for pasientene at enkelte velger å markedsføre og tjene penger på noe som ikke har noe dokumentert effekt, sier Erling Tronvik.
Han er overlege og forskningsleder på Norsk senter for hodepineforskning.

Det ble i fjor publisert en oversiktsartikkel som gikk gjennom all tilgjengelig litteratur om migrenepiercing. Denne konkluderte med at det ikke finnes noen bevis for at dette har effekt.
Det som derimot er godt dokumentert er effekten av placebo. Tronvik forteller at det i deres studier er rundt en av tre hodepinepasienter som merker god effekt, selv om de kun har fått sukkertabletter.
– Det betyr at placeboeffekten gir en helt reell helseeffekt, selv om sukkertabletter ikke har en aktiv medisinsk virkning. Denne effekten er dessverre ofte kortvarig, sier Tronvik.
Blir kontaktet av flere
Også foreningen Hodepine Norge advarer mot å tenke at en piercing kan kurere migrene.
– De kaller det en medisinsk piercing og tar i hvert fall dobbelt så mye betalt som hvis det var en vanlig piercing. Det mener jeg er uetisk, sier Laila Bratterud Mathisen, generalsekretær i Hodepine Norge.

Foreningen har blitt kontaktet av flere som enten vurderer å ta piercing eller allerede har gjort det.
– Flere har fortalt at de føler en effekt der og da, men at dette går over etter noen uker. I tillegg er det noen som forteller at effekten har vart lenger, sier Mathisen.
Både Tronvik og Mathisen har stor forståelse for at migrenepasienter velger å teste ut denne behandlingen.
Møter ofte skepsis
Glenn Jarle Jordheim er godt vant til at fagfolk er skeptiske til det han holder på med.
– Hvorfor tilbyr du denne behandlingen når det ikke finnes vitenskapelige bevis på at det fungerer?
– Dette bygger på en behandlingsform som har eksistert i tusenvis av år. Uansett hva folk mener så prøver jeg bare å hjelpe, sier Jordheim.

I fremtiden håper Jordheim at det kan bli et tettere samarbeid mellom det offentlige helsevesenet og alternativ medisin.
– Ser du noe problematisk ved å tilby alternativ behandling til en sårbar pasientgruppe som virkelig ønsker hjelp?
– Hvis behandlingen ikke fungerer, så ser jeg poenget. Men når dette funker, hvorfor skal jeg se noe negativt med det?