Ble møtt av dette: – Hvem tror at det er greit?

15 hours ago 5



De ansatte i Bergen botaniske hage ble møtt av et trist syn da de kom på jobb denne uken.

 Berit Gehrke / Universitetsmuseet i Bergen
FYLT OPP: Parkeringsplassen til Bergen botaniske hage var fylt opp av dette. Foto: Berit Gehrke / Universitetsmuseet i Bergen

Publisert 02.07.2025 19:03

Bergen botaniske hage er på sitt vakreste nå om sommeren – et stille grøntrom for både forskning, bevaring og rekreasjon.

Men midt i dette velstelte landskapet møtte hageansatte nylig et uventet og uvelkomment syn.

Noen har dumpet en stor haug med brukt jord, planterester og lecakuler på enden av handikapparkeringen.

– Hvem tar seg til rette, ikke bryr seg om naturen og tror at de er greit å dumpe ikke-nedbrytbart keramikkmateriale i en Botanisk hage?, spør de i en uttalelse.

Dumpingen ble oppdaget av en forskningstekniker og gartner mandag denne uken.

Et levende arkiv – og sårbart økosystem

Den botaniske hagen i Bergen er mer enn et pent sted. Den fungerer som en levende kunnskapsbank for plantearter fra hele verden.

Her forskes det på biologisk mangfold, pollinering, og klimautfordringer. I tillegg er hagen hjem for både truede og vernede arter.

 Michel Thon / Universitetsmuset i Bergen
HAGEAVFALL: Ulovlig dumping av hageavfall truer økosystemet i Bergen botaniske hage. Foto: Michel Thon / Universitetsmuset i Bergen

Nettopp derfor anser de det som ekstra alvorlig når uvedkommende forsøpler området.

– Selv om det virker uskyldig, har det store konsekvenser å kaste hageavfall i naturen, sier Berit Gehrke til TV 2.

Hun er seksjonsleder for Universitetshagene ved Universitetet i Bergen, som driver den botaniske hagen.

Blant avfallet ligger det flere lecakuler – små, brente leirkuler som er populære i blomsterpotter, men som aldri brytes ned i naturen.

Slike materialer skal leveres som restavfall på gjenvinningsstasjon. Dersom du har blandet lecakuler med jord, må du sortere ut lecakulene før du kan kompostere eller levere jorden til gjenvinning.

 Berit Gehrke / Universitetsmuseet i Bergen
SKAL IKKE HER: Lecakuler skal håndteres som restavfall på gjenvinningsstasjoner. Foto: Berit Gehrke / Universitetsmuseet i Bergen

– Hageavfall kan inneholde frø eller planter som ikke hører hjemme i norsk natur. Disse kan fortrenge naturlig vegetasjon og skade økosystemet, forklarer hun videre.

– Ingen har meldt seg

Av hensyn til plantesikkerhet kan ikke materialet komposteres lokalt, og alt må fjernes manuelt – noe som krever flere ressurser.

– Så langt har ingen meldt seg som ansvarlig for å ha dumpet materialet, men vi vil rydde opp i løpet av de neste dagene.

Hun håper at den som står bak forstår konsekvensene det kan ha – og at alle andre tenker seg om før de kvitter seg med hageavfall.

I Bergen er det ulovlig å kaste hageavfall i naturen, og kan straffes med bøter.

– Nå gjelder det bare å nå ut med budskapet til dem som ennå ikke har forstått hva som er best for naturen, konkluderer seksjonslederen.

Read Entire Article