Danskene er blitt veldig opptatt av Norge. Det har to viktige forklaringer.

5 hours ago 4



  • Ingeborg Moe

Publisert: 05.05.2025 22:13

Kortversjonen

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sto midt i en av landets største utenrikspolitiske kriser. USAs president Donald Trump hadde truet med å ta Grønland. Da samlet hun statsministrene fra Norge og Sverige, pluss Finlands president, i stuen sin.

– Danmark har lenge vært ekstremt opptatt av å være tett på USA og Storbritannia, og har prioritert det foran nordisk samarbeid. De ville ikke bli oppfattet som å være utenfor. Men i praksis har de gjort lite for å delta, sier Håkon Lunde Saxi, som er professor ved Forsvarets høgskole.

Fornyer vennskapet

Nå er Danmark blitt svært opptatt av å fornye vennskapet med Norge og Norden.

Håkon Lunde Saxi

Professor Forsvarets høgskole

– Du ser konsekvensene med middagsbildene som den danske statsministeren la ut, og den nye retorikken. Et mer håndfast bevis på at Danmark prioriterer Norden, er at de har valgt å tilhøre den nye fellesoperative Nato-kommandoen i Norfolk i Virginia sammen med de andre nordiske landene, sier Saxi.

I Danmark foregår nå en opprustning «på steroider» etter mange år på lavbluss. Én årsak er krigen i Ukraina og trusselen fra Russland.

Men ifølge eksperter Aftenposten har snakket med, handler det også om noe annet.

– Det kommer ut fra en erkjennelse at man ikke kan stole på amerikanerne.

Det sier Peter Viggo Jakobsen. Han er forsker ved det danske forsvarsakademiet.

Jakobsen minner om at det først var etter at Donald Trump inntok Det hvite hus igjen, at Danmarks statsminister Mette Frederiksen varslet tidenes satsing på forsvar.

Peter Viggo Jakobsen

Lektor i internasjonal politikk ved Forsvarsakademiet

Trump har truet med å ta over Grønland, som er del av det danske kongeriket. Han har dessuten sådd tvil om USA vil komme andre Nato-land til unnsetning.

For Danmark, som har nedprioritert eget forsvar i et årrekke, er det et kjempeproblem.

Da Anders Fogh Rasmussen var statsminister i Danmark, prioriterte de å delta i utenlandsoperasjoner, som her i Afghanistan. Nå handler alt om nærområdene. Foto: CARSTEN SNEJBJERG / AP / NTB

Jakobsen sier at det nordiske samarbeidet var noe danskene gjerne snakket om i festtaler. Men som de i praksis ikke prioriterte tidligere. Han sier at det danske forsvaret er i en dårlig forfatning.

– Danmark har erkjent at man har et problem. Nå ser man Norden som en redning, sier Jakobsen.

Det handler både om samarbeid og muligheten for å kjøpe inn militært utstyr. Nå er det ikke pengene som er problemet, men tempoet.

Aftenposten kjenner til at særlig Norge opplever stor interesse fra danskene.

Derfor er Norge interessant

Det er flere grunner til at Norge er en interessant samarbeidspartner. Norge har for eksempel en mye større forsvarsindustri.

Norge og Danmark er begge arktiske nasjoner. Begge har kjøpt F-35 kampfly fra USA. Begge skal ha Leopard 2-stridsvogner. Men Norge er kommet lenger i opprustningen av forsvaret. Og oppfattes som bedre på overvåking og etterretning til sjøs.

I fjor inngikk Norge og Danmark en avtale om tettere forsvarssamarbeid i form av fellestrening, overvåking i Arktis og støtte til Ukraina. Den danske og norske statsministeren gjentok i februar at de vil styrke forsvarssamarbeidet mellom de to landene.

Ideen om nordisk forsvarssamarbeid er ikke ny. Her er fra et forsøk i 1949, som strandet helt. Nå er hele Norden i Nato, og samtalene om samarbeide går varme. Foto: Sverre A. Børretzen / NTB

Ikke bare Norge

Den danske forskeren Peter Viggo Jakobsen understreker at danskene ikke bare er opptatt av Norge.

– Jeg tror Danmark vil forsterke samarbeidet med alle de nordiske landene, sier han.

Norge og Danmark har en felles interesse i å samarbeide om Skagerrak og havområdene i Arktis. Med Sverige vil de samarbeide om forsvaret av Østersjøen og Baltikum.

Alexander Tetzlaff er militæranalytiker ved Københavns universitet. Han påpeker at Danmark har laget bilaterale avtaler med Norge, Finland og Sverige det siste året.

– Jeg synes ukentlig man hører om nye initiativer for samarbeid med Norden. Jeg tror ikke man skjelner mellom Norge og Sverige. Man samarbeider der det gir mening, sier Tetzlaff.

Men legger til at Norge er interessant på grunn av Arktis, for sin produksjon av avanserte missiler og at Norge alt har en stor flåte med nye kampfly.

– Stort potensial

Det danske forsvarsdepartementet bekrefter at Danmark og Norge «arbeider løpende med å intensivere det forsvarspolitiske samarbeidet» både mellom de to landene, i Norden og i Nato.

Norge bidrar med trening av ukrainske minedykkere i Danmark. Danmark trener opp norsk besetning på Leopard 2-stridsvogner og Seahawk-helikoptre.

Ifølge Norges forsvarsminister Tore O. Sandvik ser Norge og Danmark et «stort potensial for å styrke samarbeidet innen forsvar».

Allerede samarbeider de om vedlikehold av F-35-flyene. Sandvik peker på at de vurderer muligheten for felles opplæring og trening. Og at landene kan samarbeide om å oppfylle styrkemålene som de blir tildelt av Nato.

– I tillegg er begge land i gang med å anskaffe langtrekkende droner for maritim overvåking, hvor industrisamarbeid kan være aktuelt. Vi snakker også sammen om mulige romsamarbeid og maritim overvåking, skriver Sandvik.

Read Entire Article