Denne Teslaen er ikke alene. I fjor satte nordmenn ny bulkerekord.

5 hours ago 6



Aldri har bilene våre hatt flere sensorer og kameraer som skal forhindre kollisjoner. Og aldri har vi kollidert mer.

Tesla, bulket i parkeringshus. Den langt ifra alene. Foto: Privat

Publisert: 01.05.2025 10:03

Kortversjonen

I 2024 satte norske sjåfører en nedslående rekord: Aldri før har de bulket like mye.

I alt mottok landets forsikringsselskaper 394.000 skademeldinger om materielle skader på egen bil, ifølge tall fra Finans Norge. Dette omfatter også alt av riper og bulker, og mange av skadene oppstår i forbindelse med parkering.

Samtidig kjører stadig flere biler rundt med 360-gradersdekning av kameraer i kinooppløsning og sensorer som hyler og blinker for hver centimeter du nærmer deg en hindring.

Hvordan kan dette henge sammen?

– Ble plutselig helt stum

Sigmund Clementz har selv vært der. Han var på kjøpesenteret, hadde handlet ferdig, og gikk tilbake mot parkeringsplassen, da en person kom bort og pekte ut en bil som hadde rygget på bilen til Clementz.

Som bestemte seg for å vente til synderen returnerte.

– Da denne sjåføren kom ut og jeg konfronterte vedkommende, ble denne personen plutselig helt stum. Og bare satte seg i bilen og kjørte av gårde.

Det er ikke få artikler i norske lokalaviser om folk som har fått bulket bilen sin av fremmede. Og det blir neppe færre med det første. Foto: Faksimile

Dermed fikk Clementz selv erfare det mange av hans kunder har opplevd. Som pressesjef i forsikringsselskapet If, har han i mer enn ti år snakket jevnlig i norske medier om bulker og bilskader. I én undersøkelse utført på oppdrag for If, sier 8 av 10 nordmenn at de har opplevd at noen kjører på bilen deres uten å gi beskjed.

Slike og andre kollisjoner skjer altså stadig oftere. Mens antallet norske personbiler og varebiler har økt med 11 prosent fra 2015 til i dag, har kollisjonsskadene i samme tidsrom økt med 49 prosent.

– Det er nok mange årsaker til dette. Mange parkeringshus er ganske trange og vanskelige å manøvrere i for folk. Samtidig er de moderne bilene ofte bredere enn bilene var for et par tiår siden. Og på noen tidspunkt er det mange folk som er ute og handler samtidig, og da er det lett å bli litt stresset i bilen, sier pressesjefen.

En lignende forklaring ble nylig gitt av Gjensidige, som også pekte på en annen synder: Varsling- og sikkerhetssystemene i nye biler.

– Piper og gneldrer overalt

Allerede i 1998 publiserte Transportøkonomisk institutt en rapport som viste at eldre biler var minst utsatt for ulykker. Forsker bak mente at sjåførene ble lurt av den økte komforten og sikkerheten i de nyere bilene.

Spol 27 år frem, og norske bilister kjører ikke akkurat rundt med mindre komfort og sikkerhet.

– Da bilene først fikk varsling om avstand til objekter, de første og ganske primitive løsningene, så husker jeg at forsikringsselskapene var ganske fortvilte. De ringte meg og spurte: Hvorfor hjelper det ikke?

Dagfinn Moe har i mer enn 40 år studert hvordan vi tenker og oppfører oss i trafikken. Blant annet har han sett på hvordan varslingssystemene i moderne biler hjelper eller distraherer førerne. Alle lydene og varslene skaper både forvirring og overdreven tro på at bilen ordner opp, sier Moe, som forstår godt at antall bulkeskader øker.

– Hvis du ser på dagens situasjon, så piper og gneldrer det overalt. Når du gjennomfører en ryggemanøver, så må du kombinere det med å se deg omkring selv og ha en dialog med varslingssystemet, og det er ikke helt enkelt, sier han.

Heller ikke forskerens egen bil er uberørt av statistikken. For noen måneder siden oppdaget han at hans egen bil var påført en stygg ripe på passasjerdøren, mest sannsynlig på en parkeringsplass. Det endte med at døren måtte byttes.

– Jeg skjønner godt at forsikringsselskapene fortviler over dette. For det er fort kostbare skader, altså.

Read Entire Article