Derfor snudde han

1 week ago 27



19:59 treffer hjulene bakken på Dulles internasjonale flyplass utenfor den Amerikanske hovedstaden. 

8 timer tidligere.

– Jeg stiller alltid klokka før jeg drar til en annen tidssone. Hodet mitt begynner å forberede seg på amerikansk tid nå. Spesielt når jeg skal møte Trump, smiler Støre og stiller viserne på den gamle Swatch klokka si seks timer bakover. 

Ellers bruker han tiden på flyet til å forberede et av sine viktigste møter.

Han rekker også å lukke øyene noen minutter, mens flere av medpassasjerene rundt han ser på filmen, The Apprentice, filmen om Trumps liv.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal møte USAs president Donald Trump ansikt til ansikt for første gang. Det skjer i Det hvite hus klokka 17 norsk tid. 

– Det er fint å være fremme her i Washington D.C. Jeg har forberedt meg godt, både de siste dagene og nå på flyturen over. Jeg ser frem til å møte president Trump både for å snakke om Norges samarbeid med USA på forsvar- og sikkerhetspolitikk, Ukraina, og toll og handel, sier Støre til TV 2.

– Har du gjort noen spesielle forberedelser på at det er akkurat Trump du skal møte? 

– Ja, Trump liker for eksempel konkrete argumenter, tall og eksempler. Så jeg har med meg eksempler på hvordan vi samarbeider på forsvarsområdet, og helt konkret hvordan våre spesialstyrker øver sammen om vinteren i Norge.

Han er også forberedt på at medias tilstedeværelse kan være annerledes.

– Så er jeg forberedt på at møtet kan gå ulike veier og at store deler av det kan foregå foran åpen mikrofon. Trump er verten, og som gjest følger man vertens regi, sier statsministeren før han går for å få noen timer søvn i Washington. 

Støre har med seg finansminister Jens Stoltenberg (Ap) – mannen Trump kalte sin «største fan» da Stoltenberg var Nato-sjef. 

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
TRUMP-HVISKER: Finansminister Jens Stoltenberg og statsminister Jonas Gahr Støre er i Washington DC. Bildet er fra Stoltenbergs første dags som finansminister. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Støre legger ikke skjul på at det er en styrke. 

Advarte mot Trumps radar 

Støre forteller at det var Norge som ba om møtet. 

Det er nye takter fra statsministeren, som så sent som i februar advarte mot risikoen ved å komme i Trumps søkelys. 

Det skjedde i Debatten på NRK, der Støre ble utfordret av Frp-leder Sylvi Listhaug. Hun mente Støre burde reise over til Washington D.C. eller ta opp telefonen og snakke direkte med president Donald Trump. 

Støre var ikke enig. Han ville se det litt an. 

– Det er ikke et poeng å komme på den radaren i det klimaet som er nå, sa Støre. 

Han minnet om at Trumps nye administrasjon virket ganske impulsiv. Han utelukket ikke at et besøk kunne bli aktuelt, men sa at det måtte skje på en smart og gjennomtenkt måte. 

– Vi skal ta dette på det rette tidspunktet, sa Støre. 

Norge ba om møtet 

Nå er tidspunktet her. 

Støre forteller til TV 2 at forespørselen til Det hvite hus ble sendt fra den norske ambassaden i Washington i begynnelsen av april. 

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
VELKOMMEN: Norges ambassadør til USA Anniken Huitfeldt tok imot statsministeren onsdag kveld. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

– Etter en ukes tid kom det tilbakemeldinger om at det gikk i den retning. Så kom det en formell invitasjon rett før helgen. 

– Fikk du hjelp fra Jens Stoltenberg? 

– Nei, jeg gjorde ikke det, sier Støre lattermildt. 

– Hva gjorde at du bestemte deg for at du nå ville komme på Trumps radar? 

– Jeg har jo tro på at det at folk snakker sammen og møtes, har betydning. USA er Norges viktigste allierte, og vi er også viktige for USA. Og nå, med det som skjer i Ukraina, så tror vi det i tillegg til å sende meldinger, snakke med hans medarbeidere og kommunisere på ulikt vis, så er det viktig å møtes. 

Om bare et par måneder samles de allierte også til toppmøte i Nato. Der møtes Støre og Trump på nytt. 

– Det er mye å snakke om. Jeg tror på den muligheten til å kunne møtes ansikt til ansikt og delegasjon til delegasjon, sier Støre. 

– Dette er uforutsigbart landskap. Det er en risiko her? 

– Ja, men det er en risiko ikke å snakke sammen også. Trump er jo en annerledes president enn det vi har vært vant til før. Han kjører møtene sine på en litt annen måte også – mye for åpent kamera med pressen inne, sier Støre. 

 Johan Falnes / NTB
GJENGANGER: Jens Stoltenberg møtte Donald Trump i Det hvite hus flere ganger som generalsekretær i Nato. Dette bildet er fra et besøk i 2018. Foto: Johan Falnes / NTB

– Det må vi være forberedt på. Han er verten i Det hvite hus, så når vi takker ja til å komme dit, må vi opptre på den måten som de forbereder. 

Sendte SMS 

Den første kontakten mellom Støre og Trump skjedde allerede dagen etter presidentvalget i fjor høst. Støre skrev da en tekstmelding til Trump der han gratulerte med valgseieren. 

Noen dager senere snakket de sammen på telefon. 

I et stort intervju med TV 2 før jul lettet statsministeren på sløret om hva som ble sagt i samtalen. I intervjuet advarte han samtidig i klare ordelag mot å «krype» for amerikanerne. 

Det budskapet står Støre fast ved. 

– Jeg mener vi skal være rett fram, sier Støre til TV 2. 

– Jeg har ikke for vane å legge bånd på det jeg sier, når det er viktig å få sagt det som det er. 

Risikerer overraskelser 

Men Støre må også være forberedt på overraskelser. 

Han er den tiende statslederen som besøker Trump i Det hvite hus siden innsettelsen i januar. Fra Vest-Europa er det kun Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Keir Starmer og Italias statsminister Giorgia Meloni som har vært der før ham. 

Fra informert hold i diplomatiet blir TV 2 fortalt at det ikke er tilfeldig at det er såpass få politikere som besøker Washington nå. 

– Det er så mye «TV», og det er så uforutsigbart i denne fasen, sier en kilde. 

Skrekkeksempelet er Trumps møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Det ovale kontor 28. februar – dagen etter Støres advarsel i Debatten på NRK. 

Møtet endte i opphetet krangling for åpent kamera. 

Krigen i Ukraina blir nå et hovedtema når Støre møter Trump. I forkant har han snakket med flere europeiske ledere om hva budskapet til Trump bør være. 

Og det er at Trump må bli hardere i klypa overfor russerne. 

– Det kanskje viktigste som har skjedd de siste ukene, er at europeere er blitt mye mer samsnakket og samordnet, sier Støre.

– Vi enige om å formidle direkte til USA hvordan vi leser situasjonen i Ukraina, og betydningen av en fastere holdning til Russland for å få til løsninger.

Read Entire Article