Det er naturlig å se på statsstøtten til disse ulønn­somme grønne prosjektene

2 hours ago 2



AFTENBLADET MENER: Mer penger til forsvar bør føre til en politisk realitetsorientering om bruk av offentlige penger til ulønnsomme prosjekter.

Grønne investeringer og fornybar energi har vist seg å ikke være særlig lønnsomt. Statsminister Jonas Gahr Støre og andre politikere bør tenke på dette før de forplikter seg til store subsidier hvert år. Kanskje for alltid. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Industrikonsernet Aker sa fredag at det grønne investeringsselskapet Aker Horizons skal slås sammen med Aker. Aker vil kjøpe karbonfangstselskapet Aker Carbon Captures eierandel på 20 prosent av selskapet SLP Capturi for 635 millioner kroner i kontanter. Aker Carbon Capture skal legges ned.

De siste årene har Aker-systemet satset mye på fornybar energi og hydrogen, gjennom selskaper som Aker Horizons, Aker Offshore Wind, Aker Carbon Capture og Aker Clean Hydrogen.

«Det er neppe noen norske, private aktører som har tapt mer penger på grønne investeringer og prosjekter enn Aker, Aker Horizons og Aker Solutions til sammen. Når det kommer til Aker Horizons, ser vi dumme ut og jeg føler meg personlig dum,» skrev Aker-eier Kjell Inge Røkke i et brev til aksjonærene.

Aker-selskapene er ikke de eneste som strever med å få fornybar-satsingene sine til å bli lønnsomme.

På Equinors kapitalmarkedsdag i februar var beskjeden at selskapet skal redusere investeringene i fornybar energi og lavkarbonløsninger fordi det er vanskelig å finne lønnsomhet. Det er også grunnen både Shell og BP ga da de nedskalerte sine ambisjoner for investeringer i fornybar energi. Over hele den vestlige verden står private investeringsselskaper overfor store tap på sine investeringer i fornybar energi.

Equinor skrinla også planene sine om hydrogenproduksjon i Norge og rør til Europa i september i fjor fordi verken markedssiden eller tilbudssiden er på plass. Denne uken ble det også klart at etter å ha satset 600 millioner kroner, dropper statlig eide Statkraft alle hydrogenprosjekter som ikke får betydelig statsstøtte.

«Usikkerheten i markedet for hydrogen har økt, og vi ser ikke lønnsomhet uten betydelig statsstøtte,» sa konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal.

Vi er ikke mot ambisjonene om å bygge ut mer fornybar energi og satse på grønne investeringer. Samtidig er det sånn at i realiteten er det mange av disse prosjektene som ikke er lønnsomme. Og som kanskje aldri blir det, heller. Å subsidiere disse næringene, muligens ut i evigheten, vil påvirke politiske prioriteringer på andre områder i statsbudsjettet.

Når regjeringen gjennom sin nasjonale sikkerhetsstrategi snakker om at økte midler til Forsvaret betyr at andre satsinger må tas ned, er det derfor naturlig å se på statsstøtten til disse ulønnsomme prosjektene. Heller det enn å kutte i for eksempel velferd og skole.

Verken lokalpolitikere eller nasjonale politikere kan vedta at disse prosjektene vil bli lønnsomme eller at de vil lykkes, uansett hvor mye de skulle ønske det.

Publisert:

Publisert: 10. mai 2025 08:53

Read Entire Article