Donald Trump fortjener tung kritikk. Men Norge og Europa er nødt til å redde vennskapet over Atlanteren.
Publisert: 04.03.2025 10:26
Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Alt flyter, skrev grekeren Heraklit. Det er snart ingen ting som kan tas for gitt lenger, selv ikke at øst er øst og vest er vest. «Det er på tide å melde seg ut av Nato og FN», skrev Trump-tilhengeren Gunther Eagleman på nettstedet X søndag. «Jeg er enig», kommenterte X-eieren og Trump-medarbeideren Elon Musk.
I nyhetene er det lett å få inntrykk av at Nato-samarbeidet alt har raknet. President Donald Trump skjeller ut Ukrainas president, åpner handelskriger mot nære venner og går til midlertidig stans i våpenstøtten til ukrainerne.
Men i Troms og Nordland begynte mandag den store Nato-øvelsen Joint Viking. 10.000 soldater fra Norge, USA, Storbritannia, Tyskland, Canada, Finland og Nederland skal i de kommende to uker øve på å forsvare Norge.
Dette praktiske Nato-samarbeidet er bærebjelken i norsk forsvarspolitikk. Amerikanere og andre allierte må øve på rask forflytning av våpen og personell til Norge hvis en krise skulle oppstå. Europeiske land må ruste opp og bygge større grad av selvstendighet i tilfelle samarbeidet over Atlanterhavet bryter sammen. Men det er viktig for Norge, både på kort og lang sikt, å ta vare på et tett militært og politisk samarbeid med USA.
Forsvarsminister Tore O. Sandvik ble satt på en prøve i dette i helgen. Han måtte midt på natten sende ut en pressemelding for å forsikre amerikanerne om at det ikke er olje- og rederifirmaet Haltbakk Bunkers som styrer norsk utenriks- og forsvarspolitikk.
Haltbakk-sjefen Gunnar Gran gikk i fistel på Facebook etter skandalemøtet mellom presidentene Trump og Volodymyr Zelenskyj i Det hvite hus. «Det gjorde oss kvalme. Kort og godt. Som et resultat har vi bestemt oss for å umiddelbart STANSE som drivstoffleverandør til amerikanske styrker i Norge og deres skip som anløper norske havner», skrev Gran.
Statsråd Sandvik meldte at USAs marine skal få all den olje og annen støtte den trenger i Norge. Det ble da Sandvik også tydelig referert på i Fox News, Trumps foretrukne TV- og nyhetsleverandør som gjorde mye ut av saken.
«Å holde USA inne» er blitt en ledetråd for Norge og andre europeiske land. Det dreier seg ikke om å søke barmhjertighet fra et stort og mektig land, men om å få frem hvor viktig det atlantiske samarbeidet også er for USA.
USA og Europa har en sterk felles interesse av å få slutt på krigen i Ukraina, samt å avverge nye kriger og konflikter i denne delen av verden. Så ingen bør legge bort håpet om at en fredsavtale kan komme i stand, med Nato intakt.