KOMMENTAR: Med VM-skandalen som bakteppe gikk skipresident Tove Moe Dyrhaug på et nederlag i egne rekker.
Publisert: 18.06.2025 22:45
Ingen visste at det norske hopplaget skulle velge å jukse under VM på hjemmebane da skitinget i fjor vedtok en full gjennomgang av forbundets organisasjon.
Ingen visste heller ikke at ski-VM i Granåsen skulle ende opp som et økonomisk havari, som skiforbundet vil merke kraftige konsekvenser av. Både økonomisk og omdømmemessig.
Men det var dette som var bakteppet da skipresidenten ønsket velkommen til det digitale skitinget onsdag kveld.
Foruten å velge ny leder av hoppkomiteen (Børge Benum), handlet det om arbeidet til utvalget som i lang tid har sett på organiseringen av forbundet.
I debatten kom følelsene frem. De var sterke, på begge sider.
– Vi må endre kurs. Vi trenger et mindre og mer profesjonelt styre, for å forebygge uheldige hendelser og for å gjenopprette tilliten, fastslo leder Karianne Løken for den etiske komiteen.
Selv om vi tar bort hoppjuks og VM-skandalen, har norsk skisport havnet i gjentatt trøbbel de siste årene.
Blant sakene som har kostet både energi, penger og omdømme kan konflikter med stjernene, håndtering av dopingsaker, det langvarige hoppbråket og økonomiske nedgangstider nevnes.
Kunne det ha blitt annerledes med for eksempel et mindre og mer effektivt styre?
– Norges Skiforbund er eid av klubber og kretser og bør lytte til det kretsene føler for. De respektive grenene ønsker å sitte ved kongens bord. Et uhildet styre har større mulighet for å legge rammer, mente tidligere landslagstrener i hopp Trond Jøran Pedersen, som representerer Nordland skikrets.
– Vi i kretser og klubber er ikke fornøyde. Da må dere faktisk lytte til oss, sa Fred Arne Jacobsen i Troms skikrets.
Spørsmålet som best symboliserer striden, er sammensetningen av styret:
Opprettholde 15 medlemmer som i dag eller redusere til sju (pluss varamedlem og ansatterepresentant)?
Skistyret, som ledes av Dyrhaug, innstilte på å opprettholde dagens antall. Kritikerne kan velge å se på det som liten endringsvilje, særlig siden utvalget som har jobbet med spørsmålet foreslo en reduksjon.
Les også
Historiene vi aldri hører noe om
Allerede i 2019 mente det såkalte «Hildrum-utvalget» at 15 styremedlemmer var for mange. Et argument for reduksjon er å hindre dobbeltroller, der de ulike grenlederne (langrenn, hopp, kombinert, alpint, freestyle og telemark) også sitter i skistyret.
Lederen for Nord-Trøndelag skikrets, Kirsten Indgjerd Værdal, foreslo med støtte fra til sammen 14 skikretser en sterk endring.
– Balansen mellom toppidrett og det som foregår i kretsene blir alvorlig skjev. Vi ønsker et mindre styre, et mer uhildet styre, argumenterte hun.
Et godt stykke ut i debatten tok langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad ordet. Han sitter i dag i skistyret og sa at en del av innleggene gjorde vondt.
– Vi får høre at vi nesten er helt ubrukelige i forhold til jobben før.
Skogstad dro frem at han hadde ledet langrennskomiteen siden 2012 og at inntektene er blitt økt fra cirka 30 millioner til rundt 86 millioner nå.
Les også
VM-krisen: Hun advarte for ett år siden
– Vi har vært gjennom tøffe saker, som jeg mener vi har klart å løse på en bra måte, sa han, før han avsluttet med:
– For første gang kjenner jeg på mistillit, og jeg klarer ikke å skjønne hva vi har gjort feil.
Det var sterke ord.
Om dagens vedtak blir stående også etter det ordinære skitinget kommende vår, vil han som grenleder være fjernet fra skistyret. I stedet opprettes det et grenlederforum, som Ketil Aagesen i Sør-Trøndelag skikrets betegnet som ineffektivt.
Per Morten Nyeng, også han medlem i langrennskomiteen, gikk så langt som å antyde at det ikke ville være så veldig interessant å bli med videre i en slik organisasjon.
Kombinertkomiteens leder Edgar Fossheim advarte sterkt mot å vedta endringer svekker de ulike grenkomiteene.
Etter hvert bedyret flere kretsledere at dette ikke handlet om mistillit, slik Skogstad pratet om.
– Dette dreier seg ikke om at grenkomiteene med lederne har gjort en god eller dårlig jobb. Vi vil sikre at ingen skal sitte i en dobbeltrolle, sa leder Erik Solberg i Akershus.
– Det er bred enighet om at grenkomiteene gjør en god jobb. Det er ingenting som rokker ved dette. Vi ønsker tvert imot at grenene skal gjøre det de kan aller best, men nå i et foreslått grenlederforum, sa Lene Faraasen, leder for Hedmark skikrets.
Skogstad, Dyrhaug og skistyret gikk på et stort nederlag. Med 62 mot 31 stemmer ble det vedtatt å redusere skistyret kraftig.
Et tegn på mistillit?
Jeg tolket det mer som et tegn på misnøye og saklig uenighet.
Det må toppene i nasjonalidretten tåle.