Dette er ekspertenes råd før Trump-møtet

1 week ago 18



– Kommer du krypende, tror jeg du møter forakt, sier psykolog.

 Heiko Junge / NTB
GAMLE KJENTE: Jens Stoltenberg har, i motsetning til Jonas Gahr Støre, lang erfaring med møter med Donald Trump. Her fra Nato-toppmøtet i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert 24.04.2025 16:13 Sist oppdatert 7 minutter siden

Donald Trump har igjen satt verden på hodet etter at han inntok Det hvite hus for sin andre presidentperiode i januar i år. 

Siden den gang har signert godt over hundre presidentordrer, sådd tvil om USAs støtte til Ukraina og innført, og satt på pause, nye tollsatser mot nesten alle land i verden. 

Innimellom dette har 78-åringen også mottatt statsledere fra en rekke land. 

Både Storbritannias Keir Starmer, Frankrikes Emmanuel Macron og Italias Giorgia Meloni har etter sigende kommet nokså tomhendte ut fra lignende møter, mens Ukrainas Volodymyr Zelenskyj ble regelrett skjelt ut og ydmyket da han møtte Trump på Det ovale kontor i slutten av februar.

Torsdag er det Norges tur når statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Jens Stoltenberg (Ap) inntar Det hvite hus. 

– Jeg misunner dem ikke, sier psykolog og fagbokforfatter Pål Grøndahl til TV 2. 

 Cornelius Poppe / NTB
PÅ PLASS: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg sammen med ambassadør og tidligere Ap-statsråd Anniken Huitfeldt i den norske ambassaderesidenten torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Skiller seg fra Zelenskyj

Slike møter er som en del av et spill, forteller han. 

– En ting er realpolitikken de skal diskutere, en annen ting er det å bygge en relasjon. Hvordan gjør du det med en som fremstår så selvopptatt og impulsiv?

– Du trenger menneskelig kløkt, klare å beholde roen, og ikke la deg vippe av pinnen av et åpenbart maktspråk, sier Grøndahl. 

Grøndahl peker på at Norge, til forskjell fra Ukraina og Zelenskyj, ikke trenger noe direkte fra Trump.

– Så for dem må det handle om å gi et tydelig budskap, ikke opptre overlegent, men være tydelige og vise at vi (Norge) klarer oss bra.

 Saul Loeb / AFP / NTB
RABALDER: Det gikk hardt for seg da Volodymyr Zelenskyj besøkte Det hvite hus i februar. Støre og Stoltenberg har en annen inngang på møtet, mener Grøndahl. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB

– Skal være voksen

Førstelektor Kjell Terje Ringdal ved institutt for kommunikasjon på Høgskolen Kristiania mener det er viktig at Stoltenberg og Støre viser selvrespekt i møtet og viser at Norge står for prinsipper og verdier som er gode. 

– I dette landskapet skal man være voksen og ikke legge seg helt flat. Det er grenser for hvor mye smisking man skal holde på med, sier han til TV 2. 

Ringdal kaller det «et psykodrama» og viser til et sitat fra tidligere amerikansk utenriksminister John Kerry fra Trumps første presidentperiode.

– Han sa om Trump at han er et menneske som er like selvsikker som en åtte år gammel gutt og like usikker som en 14 år gammel jente. Det kan virke veldig flåsete sagt, men Trump er en veldig spesiell person og politiker, sier han. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
VOKSEN: Kjell Terje Ringdal mener det er viktig å opptre voksent i møte med personer som Donald Trump.. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Selv om også Grøndahl mener man må være tydelig på hva man mener, mener han det også vil kunne lønne seg å vise anerkjennelse når Trump sier ting man er enig i. 

– Man bør ikke fiske etter muligheter til å gi skryt, men nikke til det han sier og bruke kroppsspråket aktivt. Ikke være så opptatt av å snakke selv, men si «ja, det har du rett i» og lignende, sier Grøndahl. 

– Tror Stoltenberg vet

Da Støre tirsdag møtte pressen for å snakke om turen til Washington, fikk han spørsmål om han og Stoltenberg ville innta rollene som «bad cop» og «good cop». De var begge «good cop», fikk pressen til svar. 

Grøndahl advarer mot å innta slike roller. 

– Det tror jeg de lukter fort. Jeg tror ikke Trump er direkte dum. Han har nok følehornene ute. Å late som at man er snill/slem, taus/pratsom eller lignende, tror jeg blir gjennomskuet, sier psykologen.

Psykolog Grøndahl sier samtidig at han ville forberedt seg godt på et slikt møte.

– Stoltenberg har møtt han tidligere og vet hva han går til. Det vet kanskje ikke Støre så mye om. Jeg ville forberedt meg på om vi skal ha en strategi og være enig om noen enkle kjøreregler.

 Aleksander Myklebust / TV 2
EKSPERT: Psykolog Pål Grøndahl peker på at Stoltenberg og Støre går inn i møtet med ulike erfaringer. Foto: Aleksander Myklebust / TV 2

– Er det en fordel for Stoltenberg å ha et forhold til Trump fra Nato-tiden? Hvordan kan de eventuelt dra nytte av det?

– Jeg vet ikke, men jeg vil tro at Stoltenberg vet det. Han har hatt suksess med det tidligere.

– Og han har vel arvet sin fars evne til det uformelle, være jovial, men uten at han mister taket på sin egen integritet. Han har kanskje klart akkurat den balansen, uten å aktivere Trumps radar som sier at dette er en svak person.

 Heiko Junge / NTB
SOM FAR, SÅ SØNN: Thorvald Stoltenberg var toppdiplomat og både forsvars- og utenriksminister. Sønnen Jens har arvet flere egenskaper fra faren, mener Grøndahl. Her sammen med Jonas Gahr Støre i 2014. Foto: Heiko Junge / NTB

– Må ikke vise underdanighet

– Skulle jeg gitt et råd, er min erfaring med maktmennesker og narsissister at man må være tydelig og ikke gi etter på forhånd. Du må ikke vise underdanighet, disse folkene liker makt, sier Grøndahl.

– Kommer du krypende, tror jeg du møter forakt.

– Du kaller Trump narsissist?

– Han har masse storhetsforestillinger, virker ikke empatisk, men snarere manipulativ, elsker tilsynelatende oppmerksomhet og fremstår utnyttende. Han klikker inn på alle punkter.

Grøndahl understreker at han aldri har møtt Trump og at det derfor er vanskelig å sette en diagnose, men peker på at blant annet Trumps egen niese Mary Trump har kalt onkelen narsissist.

– Hun er psykolog og kjenner han, blant annet via en familiekonflikt, påpeker han. 

Read Entire Article