Varsler flere henleggelser:
BODØ (TV 2) Politimester Heidi Kløkstad er dønn ærlig. Manglende kapasitet og tøffere prioriteringer vil få konsekvenser for innbyggerne.

Publisert 23.04.2025 14:12
– Det føles ikke greit å senke terskelen for henleggelser av saker, men vi er nå kommet til et punkt der vi er nødt til å gjøre det, sier Heidi Kløkstad, politimester i Nordland politidistrikt.
Etter flere år med nedgang i antall anmeldte saker, opplever distriktet nå en økning på 10 prosent.
Innen vold og mishandling i nære relasjoner var det en økning på hele 62 prosent i fjor.
– Dette bekymrer meg. Mishandling i nære relasjoner er krevende saker å etterforske. Det dreier seg om både fysisk og psykisk vold. Politiets etterforskning må ofte strekke seg flere år tilbake. Bevisene kan være vanskelig å finne, og det er gjerne få eller ingen vitner, sier Kløkstad.
Varsler tiltak
Politiet i Nordland har lenge hatt en høyere oppklaringsprosent enn landsgjennomsnittet. De har en oppklaringsprosent på 47,7 prosent.
Det er langt bedre enn landsgjennomsnittet: Tall TV 2 har hentet inn fra politidistriktene viser at kun en av fem tilfeller av grove tyverier mot folks boliger, garasjer og hytter blir oppklart av politiet.
Nå har antall saker økt. Saksbehandlingstiden er lengre enn landet for øvrig.
Derfor varsler politimesteren nå innbyggerne i Nordland om at flere saker vil bli henlagt i år uten oppklaring.
– Alvorlig kriminalitet som vold i nære relasjoner, kriminalitet begått av kriminelle nettverk, seksuallovbrudd, grov vold og økonomisk kriminalitet med store verdier involvert, vil bli prioritert.
– Av saker som ikke vil bli prioritert er typisk kriminalitet med små verdier involvert, saker der det ikke er noen fornærmet eller saker der en må bruke uforholdsmessig mye ressurser de sannsynligheten for oppklaring er liten, sier Kløkstad.

– Hvilket signal sender du nå ut til innbyggerne dine?
– Jeg har forståelse for at alle som utsettes for kriminalitet ønsker å få saken sin etterforsket. Som politimester håper jeg likevel på forståelse for at vi er nødt til å prioritere den alvorligste kriminaliteten når vi har begrenset med ressurser, sier Kløkstad.
Svekker tilliten
Hun er klar på at hun som leder er nødt til å prioritere hardt.
– Over tid er jeg bekymret for at dette kan gjøre noe med tilliten til politiet. Når vi står i denne situasjonen hvor antall anmeldelser innenfor de alvorlige straffesakene øker, er det viktig at vi gjør tiltak slik at vi klarer å håndtere den mest alvorlige kriminaliteten, sier hun.
Politioverbetjent Vegard Kristiansen ved driftsenhet Salten vil berømme sjefen sin for å være ærlig.

– Jeg er stolt over politimesteren vår. Hun sier rett ut hvordan situasjonene er. Hun snakker vår sak om hvordan vi opplever hverdagen, sier Kristiansen.
Situasjonen er kritisk ved «hovedkontoret» i Bodø og avdeling Salten.
– På tre måneder har vi mistet 35 operative politibetjenter i driftsenhet Salten. De jobbet i fellesenhetene som Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Fellesenhet for etterforskning (FEFE) og Fellesoperative tjenester (FOT). Der har vi omkring 180 operative stillinger i driftsenheten, sier Kristiansen.
– Hva gjør dette med beredskapen til politiet i Nordland?
– Realiteten er at vi knapt har kapasitet til å håndtere daglige hendelser. Det er ikke beredskap. Vi må slutte å bruke det ordet, sier han
– Dette er alvorlig
Politiets Fellesforbund deler politimesterens bekymringer.
– Dette er svært alvorlig. Det politimesteren gjør er å vise ansvar. Det kan ikke være lett, men dette fortjener innbyggerne å høre. Ærlighet og tydelighet er viktig, sier Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.

Stadig flere politimestere landet rundt går nå ut med bekymringer i forbindelse med knapphet på ressurser.
– Jeg tror ikke folk skjønner hvor alvorlig situasjonen er. Samtidig er jeg livredd for at politimestrene kan få munnkurv når politikerne nå starter valgkampene sine, sier Skatvold.
I 2024 ble det også registrert mer enn 250 mulige sikkerhetstruende hendelser i Nordland som følge av Russlands angrepskrig mot Ukraina.

Det er økt interesse fra fremmede land ved Andøya Space, Evenes kampflybase og Forsvarets operative hovedkvarter utenfor Bodø.
– Vi må bruke de samme ressursene som vi normalt ville brukt på den mer alminnelige kriminalitetene som vi står i hver eneste dag. Dette kommer på toppen av det igjen.
– Dette er nasjonale sikkerhetsutfordringer i en helt annen skala enn våre ressurser er dimensjonert for, har Kløkstad tidligere uttalt til TV 2.
– Dette er en ny situasjon som politikerne ikke forstår. Dette kommer på toppen av hverdags- og vinningskriminaliteten. Det er bekymringsfullt, sier lederen i politiets fellesforbund.