2. november i 2023 sprayet Fridtjof Klareng Dale (35) og Esther Hjerrild (24) ned fasaden på bygningen som huser Klima- og miljødepartementet med oransje maling.
Denne uken måtte de to klimaaktivistene møte i Borgarting lagmannsrett.
– Dette er en sak hvor rettighetene våre blir prøvet, sier Dale.
Hjerrild og Dale sier de protesterte mot norsk oljevirksomhet. Bruk av fossil energi er hovedårsaken til klimaendringene.
Mente straffen var for lav
I Oslo tingrett i 2024 ble de dømt til 19 dager fengsel, og til å betale en erstatning på 200.000 kroner.
Påtalemyndigheten anket saken fordi de mener at straffen bør være høyere, og at den sivile erstatningen i tingretten var for lav.
Denne uken har saken gått i Fredag la aktor ned påstand om 40 dagers fengsel for Dale og 42 dager for Hjerrild. Og et erstatningskrav på 1,2 millioner kroner.
– Vi som har muligheten har en moralsk plikt overfor våre medmennesker til å handle, sier aktivist Fredrik Klareng Dale
Foto: Milana Knezevic / NRK– En belastning for alle involverte
– I denne saken er det påtalemyndighetens syn at det er begått et grovt forsettlig skadeverk. Det skaper en belastning for alle involverte parter og koster mye penger, sier politiadvokat Håkon Sjøvold.
Eieren av bygget har brukt 2,4 millioner på å rengjøre, ifølge TV 2.
Erstatningskravet er fremmet av et forsikringsselskap, og påtalemyndigheten har ført saken på vegne av selskapet.
– Begrensninger for hva du kan foreta deg
Sjøvold trakk blant annet frem at aktivistene brukte brannslukningsapparat som et moment som kan vektlegges, når retten skal avgjøre hvor grov skaden er.
Politiadvokat Håkon Sjøvold sammen med en av forsvarerne, Olaf Halvorsen Rønning, i retten fredag.
Foto: n656027 / NRK– Med brannslokkingsapparat kan man spre mye maling på kort tid og komme opp i høyden, sa Sjøvold i sitt avsluttende innlegg.
Han argumenterte også for at de burde ha undersøkt bedre hvilken effekt malingen ville ha på bygget.
– Maling har satt seg på veldig mange steder, i kriker og kroker.
Et spørsmål om ytringsfrihet
Forsvarerne sa at handlingen aktivistene utførte er en beskyttet ytring. Og at saker som omhandler ytringsfrihet når det gjelder klima og miljø, har et særskilt vern.
– Ubetinget fengselsstraff vil innebære en krenkelse av Norges folkerettslige forpliktelse, sa forsvarer Bendik Falch-Koslung i sitt sluttinnlegg.
Sjøvold sier til NRK at forskjellige hensyn må veies opp mot hverandre.
– Det er påtalemyndighetens syn at rettspraksis gjør det klart at ytrings- og demonstrasjonsfriheten har sine grenser. Den grensen går i denne saken ved grovt skadeverk.
– Når man velger å straffeforfølge denne saken her, er det nettopp for å avskrekke folk fra å gjøre det samme, sa Sjøvold.
Stor betydning for fremtiden
Aktivist Esther Hjerrild sier at risikoen som ligger i sivil ulydighet tar hun helt klart.
Foto: Milana Knezevic / NRKEsther Hjerrild mener dommen vil ha stor betydning for fremtiden.
– Mest av alt vil denne dommen sette presedens som har virkelig store konsekvenser for vår demokratiske rett og den muligheten vi har for å forsvare naturen, sier hun til NRK.
– Og også muligheten vi har for å forsvare andre mennesker på planeten som lever på steder som ikke har de geografiske eller økonomiske fordeler som vi har.
Mener vasking ble dyrere enn nødvendig
Aktivistene ville bruke maling med stor visuell effekt, men som skulle være lett å vaske vekk og ikke gi noen varige skader på bygget, sa forsvarer Falch-Koslung i retten fredag.
Han sa aktivistene gjorde research i forkant av aksjonen på maling og stein, og fikk råd fra et stort nettverk av aktivister. De trodde skadene ville komme på maksimalt rundt 30.000 kroner.
Forsvarer Bendik Falch-Koslung i samtale med Hjerrild.
Foto: Milana Knezevic / NRKFalch-Koslung argumenterte for at rengjøringen ble uheldig håndtert, og dermed dyrere enn nødvendig. De mener blant annet at mer av malingen burde ha blitt fjernet tidligere.
– Og når man ikke fikk til det, burde man ventet til Oslo ikke var på sitt aller kaldeste, sa han.
– Skal de tiltalte straffes for denne maksimalt uheldige håndteringen? spurte Faclh-Koslung i retten.
Dommen er ventet i juni.
Publisert 23.05.2025, kl. 20.45 Oppdatert 23.05.2025, kl. 20.50