Norges største bank venter til over sommerne med å sette ned boligrenten. Og det er for å tjene penger.
- DNB forklarer at banken taper penger på å sette ned boliglånsrenten før de kan senke innskuddsrenten.
- Mindre banker som Fana Sparebank og Kassa har allerede satt ned renten.
Flere bankkunder raser over at bankene ikke setter ned med en gang.
– Når det er første kutt på fem år, og flere husholdninger er presset, er det forståelig at de vil at banken skal kutte så raskt som mulig? , spør VG DNB.
– I stort ser vi at kundene har god økonomi. Det er alltid unntak, men når jeg ser på de store tallene er det er svært lite mislighold
, få som søker om avdragsfrihet og få som sliter økonomisk. De fleste klarer seg fint, sier sjef for prising i DNB, Sindre A. Espenes til VG.Sjef for prising i DNB
Storbankene har holdt på sitt og setter ikke ned for alle før i august. Nordea har enkeltkunder som har fått satt ned før, slik VG har skrevet om i denne saken.
De små aktørene Kassa og Fana Sparebank er de eneste (som er kjent) som har fremskyndet rentekuttet.
Sistnevnte bank brukte dette som forklaring:
– Mange har stått i tøffe økonomiske tider, og nå er det ekstra viktig at alle får ta del i lettelsen uten å måtte vente, sa Ann Kristin Thue Tveit, direktør for personmarked til E24.
– Alltid bedre å få i pose og sekk
Bankene tjener mer når rentene stiger. Og de har steget mye – over lang tid – de siste årene.
– Dere har milliardoverskudd. Hva tenker du om kunder som mener dere kunne satt ned renten med en gang?
– Det er helt forståelig fra et kundeperspektiv, det skjønner jeg, men vi er en kommersiell bedrift og det betyr at vi skal forsøke å unngå tap. Samtidig kom rentekuttet veldig overraskende, så mange hadde nok budsjettert inn at det ikke ville komme allerede nå, svarer DNB-sjefen.
Han har selv en boliglånsrente på 4,72, en meget gunstig rente som følge av å være ansatt i DNB.
Han legger til at når de snakker med kundene om hva som er viktigst, langsiktig god rente eller kutt raskest mulig, svarer de fleste at langsiktig rente er viktigst.
– Men kundene ønsker vel begge deler?
– Det er alltid bedre å få i pose og sekk, hvis man kan det.
Bankene kan endre renten når de vil. Det er kun når boliglånsrenten økes, eller innskuddsrenten settes ned (renten på sparekonto), at bankene må varsle to måneder i forveien.
Under pandemien, Da Norges Bank satte ned styringsrenten til null, reagerte bankene ved å sette ned boligrenten noen dager senere.
Espenes mener det er en langt mer økonomisk oversiktlig situasjon i samfunnet nå, enn under pandemien da det en periode var frykt for masseoppsigelser og finanskrise.
- Lest denne? Håvard (33) fikk ned renten umiddelbart med dette grepet
– Hva hadde dere tapt på sette ned nå?
– Det er delvis forklart av at vi nettopp låner penger fra innskuddskontoer til kunder. Hvis vi hadde satt ned på utlånesiden med en gang, ville fått inntektstap med en gang, mens den positive kostnadseffekten ville latt vente på seg fordi det er varslingsplikt på innskuddsrenten. For enhver kommersiell bedrift er det utfordrende.
– Økonomiprofessor Ola Grytten anslo et tap på mange hundre millioner?
– Det grenser til investorkommunikasjon, så det ønsker jeg ikke å svare på. Men det går an å regne seg frem til det i våre kvartalsrapporter.
Slik låner bankene penger
Banker låner penger på hovedsakelig to måter: Å låne av innskuddspengene til både person- og bedriftskundene – og fra obligasjonsmarkedet
. Sistnevnte er basert på pengemarkedsrenten.Pengemarkedsrenten er prisen bankene må betale for å låne penger av hverandre. De lånene har typisk en rente som er bundet i tre måneder.
Den renten falt umiddelbart 0,20 prosentpoeng da Norges Bank satte ned renten i juni. Dermed ble det billigere for bankene å låne penger.
Når Espenes sier bankene taper penger på å sette ned renten, mener han først og fremst at de ville blitt tap når de kutter boliglånsrenten og får inn mindre penger der, samtidig som de ikke kan sette ned innskuddsrenten før to måneder.
Se hvor mye du sparer i måneden med rentekutt i VGs rentekalkulator under:
Har du tips til oss?
Send oss informasjon, bilder eller video