Tirsdag 23. april i fjor inntok Viggo Kristiansen (45) vitneboksen i Sør-Rogaland tingrett.
På tiltalebenken satt hans gamle kamerat Jan Helge Andersen (44).
Etter at Kristiansen i 2021 ble frikjent for overgrepene og drapene han har sonet over 20 år i fengsel for, mener påtalemyndigheten å kunne bevise at Andersen var alene på åstedet.
Andersen har hele tiden stått fast ved sin forklaring om at det var Kristiansen som var den aktive parten på åstedet, og at han selv ble tvunget til å ta del i ugjerningene.
Temperatur i retten
Under rettssaken mot Andersen var derfor Kristiansen et sentralt vitne.
For Andersens forsvarere var det viktig å så tvil om hvorvidt Kristiansen likevel kan ha vært på åstedet, slik Andersen forklarer.

Før utspørringen advarte Kristiansens advokat Brynjar Meling om at utspørringen kunne bli «en ren trakassering».
Etterpå kalte ham forsvarernes strategi for «dypt problematisk».
Også bistandsadvokatene til de etterlatte foreldrene stilte spørsmål som langt på vei antydet at Kristiansen kan ha vært medskyldig, til tross for frifinnelsen.
Mens Kristiansen svarte på vanskelige spørsmål, stirret Andersen på ham med et stivt blikk. Stemningen i rettssalen var tidvis intens.
Dommeren var uenig
I straffesaker i tingretten er det vanlig at vitneforklaringer tas opp på lyd og bilde, slik at det kan spilles av i en eventuell ankesak.
Før ankesaken mot Andersen har retten måttet avgjøre om Kristiansens forklaring skal spilles av, eller om han må møte opp og forklare seg på nytt.

Verken påtalemyndigheten, Andersens forsvarere, Kristiansens advokat eller bistandsadvokatene til de etterlatte hadde bemerkninger til at forklaringen fra tingretten ble avspilt.
Dommeren var likevel av en annen oppfatning.
Lagdommer Elisabeth Deinboll skriver i et brev til aktørene at Kristiansen, i lys av Andersens forklaring, er et så viktig vitne at hans forklaring må gis direkte til lagmannsretten.
«En fortsatt krenkelse»
Deinboll kommer også med en oppsiktsvekkende bemerkning.
Hun skriver at «utspørringen av Kristiansen i tingretten faktisk fremstår i strid med uskyldspresumsjonen og i strid med straffeprosessloven § 134».
Dermed «vil en av avspilling av det samme avhøret representere en fortsatt krenkelse», skriver dommeren.

«Etterforsket»: Få alt om Ingebrigtsen-saken
TV 2 Play
Ankesaken mot Andersen begynner i Gulating lagmannsrett i Bergen tirsdag 22. april. Han skal forklare seg i tre dager.
Tirsdag 29. april – ett år og én uke etter at han sist forklarte seg – skal Kristiansen igjen i vitneboksen.
TV 2 har ikke lykkes med å få en kommentar fra hans advokat Brynjar Meling.
– En perifer rolle
Fredag morgen kunne TV 2 fortelle at foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen, som i to tiår har trodd at Viggo Kristiansen drepte datteren deres, nå har en annen oppfatning.

Siden forrige runde i retten har de byttet bistandsadvokat til Mette Yvonne Larsen. Hun har brukt all ledig tid siden i fjor høst på å sette seg inn i de omfattende dokumentene i Baneheia-saken, forteller hun.
– Det har vært en stor og nokså tragisk jobb. Man blir berørt. Så er det også veldig spennende å få være med på sluttstreken i en av de mest omtalte sakene i nyere tid.
Slik Larsen ser det, er ikke Kristiansens vitnemål spesielt viktig for saken.
– Viggo Kristiansen er frifunnet. Da tenker jeg at det kommer også retten til å forholde seg til, og da er vel min oppfatning at Kristiansen har en meget perifer rolle i denne saken, sier hun til TV 2.

– Lagmannsretten har ment at utspørringen av ham i tingretten kan ha vært et brudd på hans menneskerettigheter. Du har hørt utspørringen. Deler du deres oppfatning?
– Jeg skjønner at lagmannsretten, forberedende dommer og den som skal administrere saken, har den oppfatningen, sier hun.
Høyesterett grep inn
I tingretten var advokatene Audun Beckstrøm og Håkon Brækhus sammen oppnevnt for de to etterlatte foreldreparene.

Nå er Beckstrøm erstattet med Larsen, som representerer Lena Sløgedal Paulsens foreldre. Brækhus representerer foreldrene til Stine Sofie Sørstrønen.
I forkant av ankesaken har Brækhus sin rolle i retten vært et tema. Drapet på Stine Sofie er nemlig rettskraftig avgjort, og saken mot Andersen handler om hvorvidt han også drepte Lena.
Lagmannsretten ville derfor forhåndsnekte Brækhus å stille spørsmål til vitner i saken, slik Rett24 tidligere har omtalt. Retten ville begrense hans rolle til «informasjon og støtte».
Høyesteretts ankeutvalg har senere opphevet beslutningen.
Brækhus har overfor TV 2 ingen kommentar til dette, utover at han konstaterer at han «er bistandsadvokat på vanlig måte» og har anledning til å stille spørsmål.
Han har ingen kommentar til lagmannsrettens betraktninger om at utspørringen av Kristiansen i tingretten utgjorde et brudd på uskyldspresumpsjonen.
Det har heller ikke Audun Beckstrøm, som var bistandsadvokat i tingretten. Andersens forsvarer Svein Holden vil heller ikke kommentere det.