Fra et kontor i Oslo drev mannen betalingsformidling til utlandet. Nå er han dømt for å ha hvitvasket millioner for kriminelle miljøer.

Publisert 03.07.2025 16:14 Sist oppdatert 21 minutter siden
1. september 2019, da 51-åringen var på vei til Istanbul i Tyrkia, ble han stoppet av tollvesenet på Oslo lufthavn.
Han hadde klarert om lag seks millioner kroner i kontanter, men tollerne hadde mistanke om at han hadde med seg mer.
Det hadde de rett i.
I kofferten til 51-åringen skal de ha funnet 13,4 millioner kroner i kontanter, 6000 amerikanske dollar og en kjøpekontrakt på en Rolex-klokke til en verdi av rundt to millioner kroner.
Da 51-åringen til slutt ble tiltalt våren 2023, skulle det vise seg at beslaget på Oslo lufthavn bare var toppen av isfjellet.
Ifølge tiltalen hadde mannen over flere år hvitvasket 500 millioner kroner for kriminelle nettverk i Norge, ved å overføre pengene til utlandet i form av såkalt hawala-virksomhet fra et kontor i Oslo sentrum.
Hawala er et tillitsbasert system for overføring av penger og verdier mellom ulike land, basert på islamske tradisjoner.
115 dager i retten
Nå er det omsider falt dom i den omfattende straffesaken, som gikk over 115 rettsdager i Romerike og Glåmdal tingrett høsten 2023 og våren 2024.
Her er han dømt til 15 år i fengsel for hvitvasking av cirka 79,9 millioner kroner, i tillegg til blant annet heleri, bedrageri, ulovlig betalingsformidling og brudd på bokføringsloven.
Dommen legger imidlertid til grunn et langt lavere beløp, enn det påtalemyndigheten anførte.
Ifølge aktor skal mannen ha håndtert en ulovlig pengestrøm på inntil 1,1 milliarder kroner, men det har ikke retten funnet bevist.
– Denne dommen viser hvor lite retten har festet lit til påtalemyndighetens omfattende bevisførsel. Fra å ha påstått et straffbart beløp på nærmere 1,1 milliarder kroner, er det kun 76 millioner kroner som retten nå finner bevist, sier 51-åringens forsvarer, advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, til TV 2.

– Det er viktig å merke seg at dommen tydelig understreker at hawala-systemet i seg selv ikke er ulovlig. Det er ikke selve systemet, men den konkrete bruken retten har vurdert, fortsetter han.
Reagerer på streng straff
Straffen på fengsel i 15 år er i tråd med påtalemyndighetens påstand.
– Når det gjelder straffeutmålingen synes den å være svært streng. Vi vil når bruke noe tid på å gjennomgå den omfattende dommen med vår klient før man tar stilling til hvorvidt den skal ankes til lagmannsretten, sier Heiberg.
Medforsvarer John Christian Elden påpeker at retten har frifunnet 51-åringen for «store deler» av påtalemyndighetens helerianklager.
– Dommen innebærer en kraftig korreks til påtalemyndighetens fremstilling av saken, sier han.
Ifølge dommen har mannen, som opprinnelig er fra Somalia, fungert som betalingsagent for kriminelle miljøer på Østlandet.
– Vi har fått gjennomslag
TV 2 har tidligere skrevet historien om «rolexgujjar», som i 2023 ble dømt til 18 års fengsel for omfattende narkotikakriminalitet. Ifølge politiet brukte den narkotikadømte mannen 51-åringens betalingstjenester.
Videre er TV 2 kjent med at politiet har opprettet flere straffesaker som i ulik grad kan knyttes til den nå domfelte mannen.

– Dette er en alvorlig og viktig sak, fordi det dreier seg om hvitvasking av penger fra flere kriminelle miljøer. De som muliggjør at kriminelle skal få nyte resultatet av kriminalitet, er det minst like viktig å etterforske som de som utøver selve primærforbrytelsen, sier statsadvokat Peter André Johansen, aktor i saken mot 51-åringen.
I sum er han fornøyd med utfallet på 15 års fengsel.
– Vi har fått gjennomslag som er nært opp mot det vi anførte som riktig, sier Johansen.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at 51-åringen var dømt til 14 år i fengsel. Det riktige er 15 år i fengsel. Rettet 3. juli klokken 16.26.