Selger «luksusvarer» på TikTok:
Hermès-vesker til to dollar? Kinesiske TikTok-brukere hevder de lager luksusen selv.

I kjølvannet av Donald Trumps nyinnførte toll på kinesiske varer, som nå ligger på hele 145 prosent for en rekke produkter, har en ny og uventet trend blusset opp på sosiale medier.
Tollene – som enn så lenge unntar elektronikk som mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og halvledere – har ført til en digital motoffensiv.
Flere kinesiske skapere på TikTok hevder at de i årevis har vært underleverandører for selskaper som Gucci, Prada, Louis Vuitton og Coach.

Nå tilbyr flere av dem de samme varene direkte til amerikanske forbrukere, til brøkdelen av prisen.
– Hvorfor kontakter du ikke bare oss og kjøper fra vår fabrikk? Du vil ikke tro prisene vi kan gi deg, hevder en påstått fabrikkeier.
Hermès-veske til to dollar
En annen TikTok-bruker hevder at fabrikken hans i over 30 år har produsert og levert varer til luksusmerker i hele Europa.
Skaperen hevder at produksjon utenfor Kina enten er for kostbar eller at arbeiderne har for lav produktivitet.
Budskapet hans er klart: Kjøp direkte fra oss, så får du samme produkt til en langt lavere pris.

Enkelte av disse TikTok-brukerne hevder at man kan kjøpe Hermès-vesker for så lite som to dollar – så lenge man kan leve med at logoen ikke følger med.
Ekte Hermès-vesker selges for opptil flere hundretusener av kroner.
Norske Chouchou selger blant annet slike vesker for 154.000-214.000 kroner.
Norsk bekymring
Norske forbrukere har allerede tilgang til kinesiske varer gjennom nettbutikker som Shein, Temu og AliExpress.
Regjeringen her hjemme, sammen med Miljødirektoratet, har gjentatte ganger uttrykt bekymring over potensielle miljøgifter som finnes i kinesiske varer fra slike billigsider.
– Vi jobber godt for å være en koalisjon av aktører som ønsker å få et sterkere regelverk, og ta tak i problemstillingen som for eksempel Temu representerer.
Det sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen til TV 2 i mars.
Med økt digital synlighet og direkte markedsføring på sosiale medier, kan trenden med «bakdør-shopping» fra produsentene selv føre til ytterligere press.
Både på tollsystemer og merkevarebeskyttelse – og ikke minst på norske forhandlere og butikker.
Fleip eller fakta?
Sannhetsgehalten i videoene er usikker.
Ifølge Statista er det omtrent 200 til 250 mote- og tilbehørsmerker over hele verden som faller inn under «luksus»-paraplyen.
Av disse er rundt 70 til 100 globalt anerkjent som luksuriøse motemerker i toppklassen.

Enkelte luksusmerker innrømmer å bruke kinesisk produksjon i deler av verdikjeden, men Louis Vuitton, for eksempel, hevder at de ikke produserer varer i Kina.
Samtidig utnytter videoene en misoppfatning som sprer seg på TikTok – at Kina nå skal ha «legalisert» salg av kopivarer som et svar på de amerikanske tollene.
Det finnes imidlertid ingen offisiell endring i kinesisk lovgivning som tillater masseutsalg av forfalskede produkter.