Eide om Trump: Har endret syn på krigen

20 hours ago 10



 Mystyslav Chernov / AP / NTB Foto: Mystyslav Chernov / AP / NTB

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener at Donald Trump har korrigert sin oppfatning av Ukraina-krigen. Og at det er til fordel for Ukraina.

Onsdag 30. april kl. 10:45

Kortversjonen

  • Utenriksminister Espen Barth Eide mener Trump har endret syn på Ukraina-krigen til Ukrainas fordel.
  • Eide har hatt møter med kolleger fra 10 andre europeiske Nato-land for å diskutere økt press på Russland.
  • Eide tror møter med europeiske ledere har nyansert Trumps perspektiv.
  • Ukraina er nå klar for våpenhvile dersom deres krav blir respektert, men Eide vil ikke kommentere USAs krav om at Ukraina må godta at Krim blir en del av Russland.

– Jeg tror han er i ferd med å endre syn på konflikten. Men enda viktigere er det at også Ukraina er fornøyd med at president Trump nå uttaler seg på en annen måte om krigen, og at han kritiserer Russland hardere, sier Eide til VG.

Tirsdag har den norske utenriksministeren vært i møter med kolleger fra 10 andre europeiske Nato-land på den danske øya Bornholm. Møtet falt sammen med Trumps markering av 100 dager som USAs president.

Eide omtaler de 11 landene som møttes på dansk jord – Fem nordiske, tre baltiske, pluss Polen, Tyskland og Frankrike – som «noen av Ukrainas beste venner i Nato».

 Johan Nilsson/TT / NTBBORNHOLM-MØTE: Espen Barth Eide møtte pressen på den danske øya tirsdag sammen med sin danske kollega Lars Løkke Rasmussen, etter utenriksministermøtet med 11 Nato-land. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

Koordinert

– Dette er land med veldig godt koordinerte oppfatninger av hva som skal til akkurat nå: Vi er enige om at Europa må yte mer for egen sikkerhet, og alle trapper nå opp sine egne forsvar. Vi er enige om at presset mot Russland må økes for å få landet inn i reelle forhandlinger, og at vi må gjøre enda mer for å forsterke Ukrainas evne til å forsvare seg, sier den norske utenriksministeren.

 Ukrainian Presidential Press Service / Reuters / NTBFoto: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters / NTB

Samtalen under fire øyne mellom USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Roma lørdag – det ikoniske bildet hvor de to sitter på hver sin enkle stol i Vatikanet og snakker sammen under begravelsen til pave Frans – mener Eide er et eksempel på at tonen mellom USA og Ukraina nå er helt annerledes.

– Ukrainerne sier det samme til oss: At de mener dialogen mellom de to landene har tatt en bedre retning. Ukraina sier seg nå klar til en full våpenhvile, dersom deres røde linjer blir respektert. Så nå er det opp til Russland å vise vilje.

Søndag ble Trump spurt om han har mistet tilliten til Putin:

– Det skal jeg svare på om cirka to uker, svarte den amerikanske presidenten.

Les også: 100 dager med Trump: Slik har han endret verden og USA

Har bidratt

Espen Barth Eide tror at tre nylige møter med europeiske toppledere kan ha bidratt til å nyansere Trumps syn på konflikten:

Finlands president Alexander Stubb’s golf-runde med Trump i Florida i mars, møtet med Italias statsminister Giorgia Meloni før påske, og samtalene med Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg i Washington i forrige uke.

 Thomas Nilsson / VGFoto: Thomas Nilsson / VG

– Ja, jeg tror vi har bidratt til det. Jeg snakket kort med president Trump i Roma lørdag. Da gjentok han at det hadde vært et godt møte med de norske, sier utenriksministeren.

Taus om Krim

– Hva tenker du om Trumps krav om at Ukraina må avstå Krim til Russland?

– Det er det lurt at jeg ikke sier noe om. Bare Ukraina kan bestemme det. De ber oss om råd og bistand gjennom samtaler, men vi er hele tiden klare på at det er ukrainerne selv om bestemmer vilkårene, sier han.

 UtenriksdepartementetEspen Barth Eide tok en selfie med sine kolleger på Bornholm tirsdag. Foto: Foto: Utenriksdepartementet

Vurderer deadline

Eide gjentar det han sa til VG før påske, at det er en diskusjon mellom flere land om å sette en frist for Russland til å akseptere en våpenhvile – eller bli møtt med strengere sanksjoner.

Under frykten for at USA skulle gjøre alvor av det utenriksminister Marco Rubio har sagt - om å gi opp forsøkene på å skape fred i Ukraina dersom Russland fortsetter å hale ut tiden - så har flere europeiske land forsøkt å engasjere USA til å opprettholde et minimum av støtten til Ukraina.

– Det aller viktigste for Ukraina er at USA fortsatt bidrar med etterretnings-støtte. De har også behov for mer luftvern, sier Espen Barth Eide.

JEF-toppmøte

I neste uke er Oslo toppmøte-arena for de 10 Nato-landene som samarbeider innfor det britisk ledede Joint Expeditionary Force, JEF.

Fredag 9. mai er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vert for kolleger fra Storbritannia, Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Nederland og Sverige.

Read Entire Article