Emil Fondenes (72) fra Austevoll fikk seg en skikkelig overraskelse da han dro opp en sjelden kjempe på rundt 100 kilo mandag.
- Pensjonist Emil Fondenes (72) dro opp en sjelden, to meter lang storskate på rundt 100 kilo i Austevoll.
- Fondenes, som fisker regelmessig, måtte bruke hydraulikk for å få fiskekjempen ombord.
- Fangsten vekket stor interesse blant både lokalbefolkningen og havforskere.
Det er ikke hverdagskost for pensjonist Emil Fondenes (72) å få så mye oppmerksomhet for fangsten sin. Men da han mandag fikk en gigantisk storskate i garnet, vekket det stor interesse. Lokalavisen Marsteinen omtalte den store fangsten først.
– Jeg har fått enormt med meldinger i dag. Det er nesten så man føler seg som en kjendis, sier han til VG.
Den erfarne fiskeren er ute på havet så ofte han kan og har også fått den sjeldne fangsten tidligere. Men langt fra så stor som nå.
Fakta om storskate
Storskaten (Dipturus intermedius), en av Europas største beinfisk, kan bli over to meter lang og veie nærmere 100 kilo. Den har lenge vært en mytisk og sjelden skapning langs norskekysten – og nå står den i fare for å forsvinne helt.
Forskere trodde tidligere at storskaten tilhørte arten Dipturus batis, men ny DNA-analyse viser at den egentlige arten i norske farvann er D. intermedius, også kalt flapperskate. Dette har hatt betydning for overvåkning og forvaltning av arten.
Storskaten er svært sårbar fordi den vokser sakte, blir sent kjønnsmoden og legger få egg – og har vært utsatt for bifangst i kommersielt fiske i mange tiår. Resultatet: dramatisk tilbakegang. I dag står arten oppført som kritisk truet på den norske rødlisten for arter.
I perioden etter 2000 er det kun gjort et fåtall dokumenterte fangster i Norge, blant annet utenfor Karmøy, Florø og Bud. Ifølge eksperter finnes det ingen tegn til stabile bestander i norske farvann lenger (snl.no).
Internasjonalt har ICES og OSPAR pekt ut storskaten som en nøkkelart med behov for strakstiltak. ICES anbefalte full stans i fangst i 2017–2018, og OSPAR har storskaten på sin liste over arter i behov for særskilt vern.
Kilder: Fiskeridirektoratet, Artsdatabanken og OSPAR.
– Jeg har fått mange skater tidligere, men kanskje på 40–50 kilo. Det krevde litt teknikk og dyktighet for å få denne opp. Den satte seg fast i garnet og jeg måtte bruke hydraulikk for å få den inn i båten. Det var en krevende prosess, forteller Fondenes mandag kveld.
To meter lang
Den sjeldne skaten målte hele to meter og atten centimeter, og vingene
alene veide over 30 kilo. Fondenes fikk ikke veid fisken, men anslår at den nok er rundt 100 kilo tungt.– Jeg så litt liten ut ved siden av den. Om den ikke slo meg på vekt, så var den i alle fall lengre enn meg, sier pensjonisten spøkefullt.
Hva er ditt beste fiskeminne?aFørste gangen jeg fikk fisk.bDen største fisken jeg har fått!cRolige fiskekvelder.dJeg har ikke noe fiskeminne.Havforsker Aurélien Delaval ved Havforskningsinstituttet er hovedansvarlig for haier og skater, som blir omtalt som bruskfisk
. Han bekrefter at dette er en svært uvanlig fangst.– Storskate er ikke så vanlig. Egentlig ikke i det hele tatt. Anslagsvis så får vi to henvendelser i året av fiskere som har fisket skate. Storskate er Europas største skateart og kan bli opptil to og en halv meter lang og godt over 100 kilo tung, sier Delaval.
Ironisk nok kalles arten "common skate" på engelsk, noe som vitner om at den en gang var langt mer utbredt. Nå står den på rødlisten
etter å ha blitt kraftig nedfisket.– Som alle bruskfisk som er saktevoksende, er de sårbare og må håndteres skånsomt. Det er lov å fiske det, men det er ikke noe marked for den.
– Det er spennende å få den på kroken, men håndter den skånsomt. Si gjerne ifra om du får den på kroken. Fangst kan registreres på dugnadforhavet.no. Det gir oss viktig data og informasjon hvor arten finnes, sier havforskeren.
Spenning
For 72-åringen, som har fisket hele livet, er det spenningen som driver ham.
– Når det er vær ute så er jeg på havet. Det er en livsstil å komme seg i naustet på morgenen og dra ut i båten. En må ha noe å gå til om morgenen, sier Fondenes, som nå har oppnådd nærmest kjendisstatus i lokalmiljøet.
Fondenes er født og oppvokst inn i fiskesamfunnet i Austevoll. Han forteller at han kun har åtte år med arbeid i land og at han har tilbrakt resten av livet til sjøs. Det gleder han at han nå får dele litt av livet sitt med omverdenen.
– Det er bare kjekt at folk får oppleve sånne ting som jeg synes er kjekt. Tross all oppmerksomheten har jeg beina godt plantet på jorden, sier han.