Er overgangsalderen noe kvinner bare skal tåle?

10 hours ago 9



Kvinner i klimakteriealder er den gruppen som oftest er på arbeidsavklaringspenger (AAP) og har høyest sykefravær. Vi trenger dem på jobb, skriver Malin Stensønes. Foto: Agnete Brun

Kvinners helseplager bagatelliseres og privatiseres. Det kan vi ikke lenger finne oss i.

Publisert: 15.07.2025 23:39

Det koster å være kvinne. Utgifter til bind, tamponger, graviditetstester, smertestillende medisiner og prevensjon følger oss gjennom den fruktbare alderen. Men det tar ikke slutt med den. Trenger du medisiner for plager i overgangsalderen, kan du ikke forvente noe hjelp fra staten.

Norge har et velfungerende velferdssystem der offentlig finansiering skal hindre sosiale ulikheter. Da blåreseptordningen kom i 1960, var det nettopp for å sikre at de som hadde langvarige helseplager som krevde medisinsk behandling, ikke skulle ha økonomiske belastninger som følge av sykdommer.

Det er et godt rettferdighetsprinsipp. Har du langvarige helseplager som kan lindres av legemidler med godt dokumentert effekt, så dekker staten en stor del av utgiftene dine. Du skal slippe å bekymre deg for økonomien. Alle skal ha tilgang til nødvendig helsehjelp.

Hormonbehandling har stor samfunnsnytte

For mange kvinner er overgangsalderen en periode som kan gå ut over både livskvalitet og arbeidsevne. En tredjedel merker ikke så mye til overgangsalderen, en tredjedel får moderate plager og den siste tredjedelen er veldig plaget.

Hormonbehandling er effektiv behandling for en stor andel kvinner med plager i overgangsalderen. Mange kvinner som har vært sykmeldt på grunn av søvnvansker, konsentrasjonsproblemer, leddsmerter, utmattelse, svimmelhet, angst, fordøyelsesplager, hetetokter, hodepine eller andre overgangsaldersymptomer, opplever symptomlette nok til å komme tilbake på jobben – og til livet – når de begynner på hormonbehandling.

Dette er medisiner med stor samfunnsnytte. Norske kvinners høye arbeidsdeltagelse gir verdier høyere enn oljeinntektene, sa Jens Stoltenberg (Ap) i 2012, da han sist var finansminister.

Staten må stille opp

Kvinner i klimakteriealder er den gruppen som oftest er på arbeidsavklaringspenger (AAP) og har høyest sykefravær. Vi trenger dem på jobb.

Likevel vil ikke staten stille opp med økonomisk støtte til denne behandlingen på samme måte som de gjør for andre langvarige helseutfordringer.

For å få disse medisinene på blå resept må du oppfylle noen helt spesifikke og strenge kriterier. En «vanlig» overgangsalder er ikke nok. Bare 4 prosent av de 250.000 som i 2023 fikk skrevet ut hormonpreparater mot overgangsalderplager, fikk det på blå resept. 96 prosent betalte hele behandlingen selv.

Er overgangsalderen en privatsak? Noe kvinner bare skal tåle?

Kvinnehelseutvalgets rapport slo fast at mange av kvinners helseplager har lav status, og at det gjenspeiles i prioritering, kunnskapsnivå og finansiering i helsetjenesten. Vi kan ikke lenger finne oss i at kvinners helseplager bagatelliseres og privatiseres.

I en av verdens beste velferdsstater forventer vi å ha staten i ryggen når helsen svikter. Det må også kvinner kunne stole på når overgangsalderen treffer.

Read Entire Article