Høyres snuoperasjon
Tirsdag kommer Erna Solberg med det tredje grepet for å snu Høyre-krisen: Lengre skoletid, skjermfri lunsj og SMS-varsling når barn ikke møter på skolen.

Publisert 01.07.2025 11:30 Sist oppdatert 2 minutter siden
Tirsdag inviterte Høyre-lederen til en tredje, og siste, pressekonferanse før sommeren.
Høyres hadde varslet tre pressekonferanser før sommeren. Dette er en del av en snuoperasjon etter dramatiske tall på meningsmålingene for partiet.
Partiet er halvert siden i fjor, og sjansene for et regjeringsskifte i høstens valg står på spill.
I forrige uke lovet Solberg skattelettelser for nærmere 60 milliarder kroner og tusen flere politifolk.
Én skoletime mer
Tirsdag handler det om skole. Solberg varsler at partiet ønsker å forlenge skoledagen på småtrinnet, som en del av et kunnskapsløft.
Det skal skje ved at en time av skolefritidsordningen fjernes og gjøres om til en time skole hver dag på småtrinnet.

Ekstra tid med en kvalifisert lærer gir bedre tid til å gjøre skolen mer praktisk, og jobbe med lesing og regning, argumenterer Høyre.
I første rundet skal 1. klassingene få en time ekstra på skolen, og så skal ordningen trappes gradvis opp, sier Høyres nestleder Tina Bru, som lanserte Høyres skoleløfte sammen med Solberg og Unge Høyre-leder Ola Svenneby.
– Vi skal sette i gang et arbeid for å veksle én time SFO inn i én time skole på småtrinnet. Ekstra tid med en kvalifisert lærer gir bedre tid til å gjøre skolen mer praktisk, og jobbe med lesing og regning, sier Bru.

Nå er den her:
Prøv TV 2s valgomat
95 prosent av 1. klassingene går allerede på SFO.
Bru påstår Høyres forslag om å forlenge skoledagen skiller seg fra Arbeiderpartiets valgløfte om en heldagsskole for første til fjerde trinn.
– Arbeiderpartiet vil gjøre oppbevaringen obligatorisk, uten mer læring eller innhold. Høyre vil gi skolene en ekstra time som de kan bruke på å gi alle barn bedre oppfølging, lese mer eller lære mer gjennom lek, ifølge Bru.
– Vi har ikke noen tall på det, sier Solberg om antallet flere lærere det blir behov for med en times lengre skoledag.
Hun sier det må tas opp med organisasjonene.
Høyre vil også ansette flere yrkesgrupper i skolen for å avlaste lærerne, slik at de kan bruke tid på undervisning, opplyser de i pressekonferansen.
Jernhånd mot bråkmakere
Partiet konstaterer at de også vil være tøffere i klypa mot de som skaper trøbbel i klasserommet.

– Bråkmakere som ødelegger for andre elever skal møte tøffere konsekvenser, sier Erna Solberg.
Høyre ønsker blant annet fjerne det de kaller «hindre» i taushetsplikten i skolen, sånn at politi, barnevern og myndigheter kan dele informasjon om elever som er relevant for skolen.
De vil også senke terskelen for å sende elever ut av skolen, og inn på alternative opplæringsarenaer.
Høyre lanserer ikke tiltak om tvangsflytting av elever, slik Frp-leder Sylvi Listhaug har lovet.
Videre sier Solberg at partiet vil at foreldre skal få SMS-varsling når barnet ikke møter på skolen og at skolelunsjen skal være skjermfri.
Høyre vil også gi ansatte i skolen et særlig vern mot vold og trusler.
Mer nivådeling
Høyre holder fast ved at de ønsker mer nivådeling i skolen. TV 2 har tidligere skrevet om talentskoler som partiet ønsker å styrke.
– Den lovfestede retten til tilpasset opplæring skal bli reell gjennom økt bruk av nivådeling, sier Solberg.
Solberg vil flere yrkesgrupper skal inn for å avlaste lærerne slik at de kan bruke tid på undervisning og være sjefen i klasserommet. Dette lanserte også Venstres partileder Guri Melby før partiets landsmøte i mars.
– Det er kort og godt et team med «eksperter» i en kommune eller på en skole som jobber med vanskelige enkeltsaker, eller med å snu en ukultur, sa Melby til TV 2.