Som barn flyttet 26 år gamle Fabian Leopold Hammerlin Søyland mye. Han byttet ofte skoler og fram til 4.–5. klasse, slet han med det han selv kaller for sinneproblemer.
– Da de andre elevene gjorde narr av meg, ble jeg forbanna og sur. Jeg reagerte så sterkt. Skolen var vanskelig en periode, sier han til TV 2.
På hjemmebane hadde han med årene ulike stefedre han ble glad i. Spesielt én farsfigur fikk han til å ta en slags kontroll over mobbingen.
– En av stefedrene mine oppfordret meg til å bruke humor istedenfor å bli sur. Det ble min personlighet og min måte å få aksept fra andre på. Jeg ble et objekt for humor, sier han og utdyper:
– Jeg ble kalt for en jente på barneskolen, og da lot jeg jentene i klassen sminke meg. På ungdomsskolen ble jeg kalt en anorektisk rotte på grunn av utseendet mitt. Senere ble jeg «Rotta». Det er mitt «sjeledyr». Rotta er en misforstått og fin skapning. Jeg kunne relatere meg.
Inn og ut av isolasjon
Etter videregående bestemte Fabian seg for å gå ett år på folkehøgskole. Blant elevene var han en «show man». Men når ingen kunne se han, følte han seg ensom og konstant redd for å være kjedelig.
Månedene gikk, og med tiden ble han mer og mer sosialisert. Han kjente at de negative følelsene begynte å lette.
Etter året på folkehøgskolen begynte han å studere, men så kom pandemien. Alt ble nedstengt. Også Fabian.
– Da var det rett tilbake i isolasjon igjen og jeg ble sittende fast i mitt gamle mønster. Jeg brukte all min tid på å utvikle meg kreativt i stedet.

26-åringen påpeker at han ikke definerer seg som «incel», som betyr ung mann som lever i ufrivillig sølibat.
– Den store forskjellen går på at dersom du er ufrivillig i sølibat, er det verden som er problemet, men jeg har snudd det innover og tenkt at det er hos meg det ligger. Det handler om hvem du legger skylda på. Jeg har tenkt at: «Du fortjener noe bedre enn meg».
Det er kanskje derfor hans filosofi er at det ikke er en menneskerett å bli elsket eller å ha venner.
– Jeg har alltid tenkt at jeg er glad i mennesker, men jeg vil ikke være til bry. Hvis jeg er ensom, er det ikke noen andres jobb å fikse det. Og på den måten har jeg kanskje drevet meg selv lenger ut i isolasjonen.

– Kanskje er det norsk kultur, at vi må ha med en liten penis
Følges av filmteam
Nå har Fabian bestemt seg for å komme ut av isolasjonen han har levd i de siste årene. Han har sagt seg villig til å bli fulgt av et filmteam. De er i gang med å lage dokumentarserien «Fabian skal ligge», som kommer på den nye innholdsplattformen «NULL47» til våren.
I to måneder har de gjort opptak. Regissør Magnus Holtan Borka hyller Fabians åpenhet.
– Fra bunnen av hjertet mitt må jeg si at han er utrolig tøff. Bare det å gå inn i en sånn ja-fase i en helt ny jungel for han. Vi kaster Fabian ut på veldig mye og han takler det ekstremt bra! I starten ble jeg slått i bakken over hvor ærlig og åpen han er, sier han og fortsetter:

– Det er mange som er i samme situasjon som Fabian, og det har vært viktig for oss å vise det med dette prosjektet. Jeg unner Fabian å få et annet selvbilde og å skjønne at han fortjener kjærlighet.
– Det finnes noen for alle for der ute, og det skal vi forsøke å bevise, sier Borka.
Det første Fabian måtte gjøre var å laste ned datingapper. Det syntes han var vanskelig.
– Systemet er veldig nådeløst, noe som jeg synes er litt trist. Jeg føler at disse datingappene representerer gutter og jenter på en ganske dårlig måte. For meg er ikke det en ideell måte å komme i kontakt med noen.

Det verste du kan gjøre, er å stille meg dette spørsmålet
Sier du noe feil, kan du fort bli ignorert, poengterer 26-åringen.
– Man må smi kjapt mens man har en god tone, og det er vanskelig for en jomfru som meg å være så offensiv. Man føler at man er en bedrager, på en måte.
Også singelrelaterte eventer har han blitt kastet ut i, noe som falt litt bedre i smak.
– Det er litt vanskelig å ta plass, men jeg har hatt det veldig gøy. Det å gå fra å ha lagt dette frivillig på hylla for mange år siden, til å hoppe inn i en ekstrem versjon av dating, er veldig intenst.
– Henger tett sammen
Spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), Nanna Klingenberg, forteller til TV 2 at mobbing i barndommen og ungdomstiden, som Fabian opplevde, kan påvirke psykisk helse og selvbilde når man blir voksen:

– Psykisk, fysisk og seksuell helse henger tett sammen, og lavt selvbilde vil for mange gjøre det utfordrende å skulle inngå i intime relasjoner med andre. Når man isolerer seg kommer man sjelden i posisjon til å bli kjent med andre eller la andre bli kjent med seg, og det hele kan føles utrygt og ubehagelig, forteller Klingenberg.
Sexologen presiserer at hun uttaler seg på generell basis, og at ensomhet er vondt for mange – i tillegg til at å begi seg ut på et datingmarked kan være overveldende og skummelt.
– Jeg snakker med mange som kjenner på dette, og som ønsker hjelp til å jobbe med selvbilde, kommunikasjon og egen seksualitet for å på sikt kunne utfordre seg selv til å kanskje møte noen andre.
Fortsatt jomfru
Som sexologisk rådgiver på både Sex og samfunn i Oslo og i egen praksis møter hun mennesker av alle kjønn og i alle aldre som av forskjellige grunner ikke har hatt sex.
Når det kommer til hvordan det oppleves, forteller hun at det avhenger mer av hvilken omgangskrets man har, fremfor hvilket kjønn man er:
– For noen er det å ikke ha hatt sex noe som føles flaut og skamfullt,
mens for andre er det noe som de kanskje ikke tenker så mye over, eller som de
har tatt et aktivt valg om å vente med.

Slik lykkes du med vinterens store datingtrend
På Sex og samfunn møter de mange som opplever at de er alene med sine følelser og spørsmål. I virkeligheten er det flere som føler på det samme – og derfor kan mer åpenhet rundt temaene være viktig.
– Det å vite at man ikke er alene om noe kan være en kjempehjelp, sånn sett vil alltid åpenhet kunne bidra til mindre stigma og utenforskap. Alle mennesker kjenner på sårbarhet, og det å være åpen om noe man opplever som ordentlig sårbart kan føles veldig skummelt, men også føre til at man får masse støtte og bekreftelse om at man ikke er alene.
Hun er positiv til at man snakker mer om de følelsesmessige aspektene rundt seksualitet og relasjoner:
– I film og media kan det virke som seksualitet, sex og relasjoner til andre bare skal være noe som faller oss naturlig og som går knirkefritt av seg selv, men sannheten er at det er mange som opplever det som komplisert og vanskelig, og som kan ha behov for å snakke med noen om det. Å skape mer åpenhet om de kompliserte sidene, forventninger og antakelser om seksualitet er med på å gjøre oss alle tryggere og smartere.
Det er ingen tvil om at 26-åringen har tatt store steg på kort tid. Tidligere har han aldri tillatt seg å tro at noen kan være interesserte i han. Han er fortsatt ikke sikker på om han har kommet seg forbi den tankegangen.
– Jeg vet ikke om jeg klarer å komme meg helt over det før jeg har fått den genuine responsen. Det er derfor det er en ond sirkel.

Nylig var han på en slags fysisk coaching. Det fikk han til å innse hva han har gått glipp av i alle disse årene.
– Vi hadde det kjempehyggelig. Da vi hadde den kontakten, kjente jeg på en bølge av et savn som jeg har fortrengt. Bare det å holde noen. Man kan godt si at man ikke trenger det, men når du først holder den hånden … Er jeg villig til å gi slipp på dette? Det var så deilig, og det slapp et trykk.
Om Fabian mister jomfrudommen i løpet av de neste månedene, gjenstår å se. Han skal i hvert fall gjøre sitt beste.