Falske bilder av nordlys spres på nettet: – Frustrerende

1 month ago 27



Fotografen lar seg provosere. Digital sikkerhetsekspert sier vi må bli vant til det.

 Landskapsfotograf Christian Høiberg kommer stadig over falske bilder på sosiale medier. Bildet til venstre er ekte, mens bildet i skjermdumpen til høyre er KI-generert.
OPPGITT: Landskapsfotograf Christian Høiberg kommer stadig over falske bilder på sosiale medier. Bildet til venstre er ekte, mens bildet i skjermdumpen til høyre er KI-generert. Foto: Jillian Høiberg og Skjermdump Norway Places / Facebook.com

Publisert 05.03.2025 11:12 Sist oppdatert 13 minutter siden

KI-genererte bilder av nordlys sprer seg på sosiale medier.

De viser «nordlys» i alle slags farger og fasonger, omringet av eventyr-liknende landskap. I bildeteksten står det ting som «Norge» og «Utrolig nordlys over Norge»

Mens innleggene høster likes og kommentarer, opplever Tromsø en turiststrøm som aldri før.

Det var Avisa Nordlys som omtalte saken først.

 Skjermdump Norway Places / Facebook.com

KUNSTIG: Bildet i skjermdumpen er trolig KI-generert. Hentet fra Facebook-kontoen Norway Places. Foto: Skjermdump Norway Places / Facebook.com

 Skjermdump fra Norway Love / Facebook.com

UNATURLIGE FARGER: Bildet i skjermdumpen er trolig KI-generert. Her tatt ut fra en video publisert av kontoen Norway Love. Foto: Skjermdump fra Norway Love / Facebook.com

 Skjermdump fra Norway Places / Facebook.com

NOE SOM SKURRER: Bildet i skjermdumpen er trolig KI-generert. Hentet fra kontoen Norway Places. Foto: Skjermdump fra Norway Places / Facebook.com

 Skjermdump fra Sky - S K Y / Facebook.com

ISCENESATT: Bildet i skjermdumpen er trolig KI-generert. Hentet fra kontoen Sky - S K Y. Foto: Skjermdump fra Sky - S K Y / Facebook.com

 Skjermdump fra Sky - S K Y / Facebook.com

OVERDREVENT: Bildet i skjermdumpen er trolig KI-generert, hentet fra kontoen Sky - S K Y. Noen av nordlysbildene utgir seg for å være fra ulike steder i verden, mens andre blir publisert uten stedsnavn. Foto: Skjermdump fra Sky - S K Y / Facebook.com

TV 2s analyser indikerer at bildene ovenfor er laget med kunstig intelligens. Kontoene som har publisert dem har ikke svart på våre henvendelser. 

– Ikke ekte vare

Anne-Signe Fagereng, leder for forbrukermarkedsføring i Visit Norway, er kjent med problemet.

– Spesielt KI-genererte bilder fra useriøse kontoer i sosiale medier som bare samler klikk, er et stadig mer utbredt problem, sier Fagereng. 

 Fara Mohri / Visit Norway
MARKEDSFØRING: Anne-Signe Fagereng er leder for forbrukermarkedsføring i Visit Norway. Foto: Fara Mohri / Visit Norway

– Det er jo ikke bra, og kan skape et falskt inntrykk av både nordlyset og Norge, fortsetter hun. 

Hun frykter at turister ikke ser forskjell på ekte og falskt. De falske bildene kan få folk til å tro at både nordlyset og de norske landskapene er mye mer ekstreme enn det faktisk er.

Likevel har nettstedet ingen oppfatning av at folk reiser til Norge på grunn av disse bildene. De har heller ikke fått tilbakemelding fra turister som er skuffet etter synet som møtte dem i Norge. 

– Ser dere noen positive sider ved slike kunstige bilder? Kan det bidra til å trekke flere turister?

– Nei, dette er ikke ekte vare, så selv om det kanskje kan gjøre folk nysgjerrige på både nordlys og Norge, er ikke dette noe vi setter pris på og ønsker, sier Fagereng. 

– Frustrerende

Landskapsfotograf Christian Høiberg tar ofte bilder av nordlys. Han sier han er provosert over KI-bildene som hoper seg opp i feeden hans på sosiale medier. 

– Jeg finner det ganske frustrerende. Å skape et KI-generert bilde som er langt fra virkeligheten og fremstille det som ekte, er ikke greit, sier Høiberg.

 Det er galt å dele falske bilder på en måte som gir inntrykk av at de er ekte, mener landskapsfotograf Christian Høiberg.
PROVOSERT: Det er galt å dele falske bilder på en måte som gir inntrykk av at de er ekte, mener landskapsfotograf Christian Høiberg. Foto: Jillian Høiberg

Han forteller at han selv har pratet med turister som reiser med urealistiske forventinger når det kommer til nordlys. Noe av dette skyldes KI-genererte bilder, ifølge ham.

– Jeg tror det er mange som blir lurt, og som tror at dette er ekte. Hvis de en gang er så heldige å få oppleve nordlyset på ekte, er jeg redd de blir ganske skuffet, sier Høiberg. 

Slik kan du se forskjell

Christian Høiberg har tatt mange bilder av nordlys. Han har råd til hvordan skille ekte fra falskt.

KI-genererte nordlys-bilder:

- Ligner mer på malerier enn fotografier.

- De mangler ofte detaljer i landskapet, og fremstår ganske «myke».

Ekte nordlys-bilder:

- Har ofte litt skarpere detaljer, både i landskapet og himmelen.

- Kan kanskje være litt mindre polerte.

- Har ofte digitalt støy. Dette skyldes bruken av høy ISO for å kunne fotografere på natten. Slikt støy ser man sjeldent på KI-genererte bilder.

Dette kjennetegner ekte nordlys:

- Nordlys kommer i mange former og farger.

- Grønn er mest normalt, mens rød og lilla ser man litt sjeldnere.

- Med det nakne øyet, er det mange som oppfatter nordlyset som mer grått. Et kamera plukker opp mer farger en det vi klarer se. Men, når det er kraftig nordlys, er det ingen tvil!

- Et «svakt» nordlys kan ofte sees som en bue i nordlig retning. Gjerne lavt på horisonten. Et kraftigere nordlys kan danse over hele himmelen.

Kilde: Fotograf Christian Høiberg.

De KI-genererte naturbildene truer ikke jobben hans som fotograf, ifølge Høiberg. Likevel er han bekymret for situasjonen.

– Det finnes mange aktører, både norske og utenlandske, som bruker KI eller heftig manipulerte bilder til å promotere turer eller aktiviteter, sier fotografen. 

– Jeg tror det er viktig at reiselivsaktører aktivt promoterer ekte bilder, og har utdypende forklaringer på hvordan nordlyset ser ut, og hva man kan forvente seg, sier Høiberg. 

– Kommet for å bli

Cathrine Vånge Singstad jobber hos rådgivningstjenesten Otte. Hun har teknologi, digital sikkerhet og personvern som fagområder.

Generelt mener Singstad at KI-verktøy kan være et positivt tilskudd. Hun mener teknologien kan støtte folk i oppgavene sine, og bidra med kraft og tidseffektivitet.

– Vi er kun i startfasen og kunstig intelligens har kommet for å bli. Å tro at man kan stoppe det er nok bortkastet bruk av tid. Her handler det heller om å akseptere, og å gjøre det beste ut av det, sier hun. 

 Hans Kristian Thorbjoernsen
RÅDGIVER: Bruk av KI i markedsføring ikke er fritt vilt, ifølge Cathrine Vånge Singstad Foto: Hans Kristian Thorbjoernsen

Rådgiveren, som også har jus-kompetanse, utelukker ikke at KI kan brukes i markedsføring. Likevel er det med KI som med mye annet: Det må brukes på en god måte, ifølge henne. 

– Hvis man skal bruke kunstig intelligens i markedsføring i reiselivsbransjen,  bør det være en god representasjon av reisemålet, så vi ikke blir lurt, sier Singstad. 

Hun mener det er viktig at bruk av KI-teknologi reguleres, og peker på markedsføringsloven som stiller krav til merking og forbud mot villedende reklame.

– Jeg vil nok tro at vi fremover må tilpasse hva det betyr, hva som skal merkes, hva som er innafor, og hva som er villedende, sier Singstad. 

Vil være «ekte og autentisk»

Visit Norway bruker ikke visuelt KI-generert materiale som kan forveksles med realistiske bilder og videoer, ifølge leder Fagereng.

– Merkevaren vår er å være ekte og autentisk, og Norge er mer enn vakkert og spektakulært nok som det er, og vi ønsker å formidle ekte vare, sier hun.

 Bildet er tatt av landskapsfotograf Christian Høiberg.
EKTE NORDLYS: Bildet er tatt av landskapsfotograf Christian Høiberg. Foto: Christian Høiberg

– Hvor vanlig er det å bruke KI-genererte eller retusjerte bilder i reiselivsnæringen?

– Det varierer nok noe hos ulike aktører, men vi har et klart prinsipp om ikke å bruke KI-genererte bilder og videoer som framstår som realistiske og kan forveksles med sådanne, sier Fagereng. 

Hun anbefaler den norske reiselivsnæringen å følge samme prinsipp.

Hva disse internettkontoene som poster KI-genererte landskapsbilder ønsker å oppnå, har TV 2 ikke lyktes med å komme til bunns i. Men fotograf Høiberg har en hypotese: 

– Det handler nok mest om å generere likes og kommentarer. De bryr seg lite om innholdet, kun om å bygge en profil med mange aktive følgere. Kanskje profilen selges etter å ha nådd x-antall følgere, spekulerer Høiberg. 

Read Entire Article