Det bekrefter fylkeslege i Rogaland, Andres Neset, til TV 2.
«Statsforvalteren tilrår ikke videre etterforskning i saken», heter det i dokumenter fra Statsforvalteren i Rogaland, som TV 2 har sett.
Det var i april i fjor at Riad og Touleen tok med seg sin tre år gamle sønn Ivan til en enkel tannundersøkelse på Stavanger universitetssykehus.
Underveis i undersøkelsen ble Ivan lagt i narkose. Men da fikk treåringen hjertestans.

Ikke grunnlag
Til tross for iherdige gjenopplivingsforsøk klarte ikke legene å redde livet til den lille gutten.
Statsforvalteren konkluderte i mars med at Ivan ikke fikk forsvarlig helsehjelp, og at avvikene samlet sett var så store at de var å anse som uforsvarlige.
Likevel har de altså landet på at de mener det ikke er grunnlag for straff.
«Statsforvalteren vurderer at Helse Stavanger sitt brudd på forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven ikke tilsier at involvert helsepersonell har handlet grovt uaktsomt, og er av en slik karakter at de bør reageres strafferettslig», står det i vurderingen som er oversendt til politiet.
De kan heller ikke se at det foreligger systemfeil som kan betegnes som grovt uaktsomme.

Ferdig
Etter å ha etterforsket saken i over et år bekrefter Sør-Vest politidistrikt overfor TV 2 at de nå er ferdig.
– Vi har mottatt en sakkyndigrapport, som igjen er oversendt til Statsforvalteren. De har nå kommet med sin anbefaling, sier politiadvokat Tove Marie Haver.

Politiet ønsker ikke å svare på om de følger Statsforvalteren og Helsetilsynet sin anbefaling om å legge bort saken.
Saken er nå sendt til statsadvokaten i Rogaland.
Uforståelig
Statsforvalteren har slått fast at treåringen trolig fikk for mye narkose.
Advokat Anne Kroken er familiens bistandsadvokat. Hun sier til TV 2 at de reagerer på at statsforvalteren ikke mener det er grunnlag for straff.
– Jeg kan ikke skjønne at man kan slå seg til ro med at dette her uten at man kan si at det er grovt uaktsomt, sier Kroken.
Verken sykehuset eller enkeltpersoner som var involvert i behandlingen av Ivan, har hatt status som mistenkt underveis i etterforskningen.
Når politiet nå har sendt saken videre, vil det være opp til statsadvokaten å vurdere utfallet av saken videre.
– De fleste vil tenke at det virker veldig rart hvis det ikke skal komme noen straffereaksjon på en eller annen plan når en treåring dør under en tannundersøkelse, sier Kroken.

Advokaten mener ikke enkeltpersoner nødvendigvis skal risikere straff, men er opprørt over at Statsforvalteren ikke mener det er skjedd grovt uaktsomme systemfeil.
– Jeg synes dette skurrer, i hvert fall med de klare funnene som nå fire sakkyndige har gjort. Der det er påvist helt klart uforsvarlig virksomhet, sier Kroken.
Fylkeslege Andres Neset bekrefter til TV 2 at Statsforvalteren anbefaler at det ikke gjennomføres videre etterforskning i saken.
– I denne saken har vi gitt en rådgivende uttalelse til politiet, der vi ikke har anbefalt videre etterforskning, skriver han i en e-post.

Dette er ifølge fylkeslegen basert på gransking av betydelige mengder dokumentasjon, blant annet pasientjournal, politidokumenter og sakkyndigrapporter.
– Utfallet i denne saken var tragisk, og vi kan derfor ha forståelse for ønsket om ytterligere etterforskning, skriver Neset.
Han understreker at det er politiet som til syvende og sist som avgjør hvorvidt saken skal etterforskes videre.
– Det skal nokså mye til før brudd på helseregelverket er straffbare og vår vurdering er at det ikke er informasjon i saken som tilsier lovbrudd som er straffbare, skriver fylkeslegen.
– Fikk for mye narkosegass
I slutten av april ble en ny sakkyndig rapport, bestilt av politiet, ferdigstilt. Der slås det fast at deler av både planlegging, gjennomføring og risikovurdering var uforsvarlig.
– Blant annet er det påvist at gutten fikk for mye narkosegass over for lang tid for et lite barn med syndromet han hadde, sier advokaten.
– Jeg vet jo at de som har vært involvert i dette også synes det er helt skrekkelig. Det er derfor jeg i første omgang mener at systemet bør få et ansvar. Hvordan i hele verden kan dette skje?

– Svært alvorlig
Stavanger universitetssykehus sier til TV 2 at dødsfallet til Ivan har gått hardt inn på dem.
– Dette er en svært alvorlig sak med det verst tenkelige utfallet. Vi har vært opptatt av at alle forhold blir grundig belyst – både av statsforvalteren og politiet, sier klinikksjef Geir Lende.
Nå avventer de politiets konklusjon.
– Vi har jobbet med en rekke tiltak og forbedringer i etterkant av hendelsen, sier Lende.