Ferien er årets pusterom, og juni er årets økonomiske jubelmåned. Her er alt du trenger å vite om den store innbetalingen som er på vei.
Publisert: 24.05.2025 11:24
Kortversjonen
- Feriepenger erstatter lønn under ferie og opptjenes året før.
- De utbetales oftest i juni og er skattepliktige. Men skattetrekket gjennom året er slik at det ikke er trekk i feriepengene.
- De fleste har fem uker ferie, mens de over 60 år har seks uker.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Dette er en oppdatert versjon av en artikkel som først ble publisert 14. juni i fjor.
1. Er feriepenger noe annet enn lønn?
Formelt sett er det ikke lønn under ferien. Det er fritid uten lønn. I stedet får du utbetalt feriepenger. Disse skal erstatte lønnen som ikke kommer når du har ferie.
Feriepengene opptjenes året før ferien. De er skattepliktige som lønn.
Hvis du ikke var i jobb året før, vil du ikke få feriepenger. Men du har likevel rett på feriedager. Jobbet du litt, blir det bare litt feriepenger.
2. Hvor mange uker ferie har jeg rett på?
Etter ferieloven har alle rett på fire uker og én dag ferie. Men de aller fleste landsomfattende tariffavtaler har fem uker ferie. Svært mange arbeidstagere er omfattet av slike avtaler og har dermed fem uker.
Alle som fyller 60 år i løpet av ferieåret, har rett på én uke ekstra ferie. Det vil si at ferien blir seks uker for de fleste av dem.
Feriepengesatsen bestemmer opptjeningen. Ved fem uker årlig ferie er satsen 12 prosent av grunnlaget. For de over 60 år med seks uker ferie, er satsen 14,3 prosent.
Grunnlaget for feriepenger er utbetalt lønn og andre vederlag for arbeidsinnsats året før. Overtid, provisjoner og bonus inngår, mens reiseutgifter ikke inngår.
En lønn på for eksempel 600.000 kroner og rett på fem uker ferie, gir dermed 72.000 kroner i feriepenger året etter.
3. Når kommer feriepengene?
I utgangspunktet skal de utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien.
Det mest vanlige er imidlertid at arbeidsgiver utbetaler feriepengene i juni.
Lønnstagere har forskuddstrekk av skatt gjennom inntektsåret. Endelig skatt blir fastsatt i skatteoppgjøret året etter.
Det skal ifølge en forskrift ikke trekkes skatt av feriepenger, selv om de er skattepliktige. De betyr at de kan oppleves som skattefrie, men den trekkfrie måneden tar Skatteetaten igjen med høyere trekk i alle andre måneder.
Derfor er juni ofte en jubelmåned for lønnstagerne:
- For det første kan feriepengene være høyere enn en ordinær månedslønn på grunn av mer overtid og bonuser i fjor.
- For det andre blir det ikke trukket skatt av disse pengene, selv om de er skattepliktige i det endelige oppgjøret.
4. Hvorfor har arbeidsgiver gjort fradrag?
Du får ikke vanlig lønn i ferien. Har du fem uker ferie, er det fem uker du ikke skal ha vanlig lønn.
Men hvis du får full lønn i mai og i juli, får du egentlig lønn en uke for mye.
Lønnen i denne ferieuken må arbeidsgiver trekke fra i utbetalingen av feriepenger i juni, slik at regnestykket går opp. Uten dette trekket ville det blitt dobbel betaling.
5. Hva med deltid, sykdom eller ledighet?
De som jobbet deltid året før, har rett på samme antall ferieuker, men feriepengene blir lavere fordi lønn og annen godtgjørelse er lavere.
Arbeidsgiverne betaler feriepenger av sykepengene de betaler, som er inntil de første 16 dagene av perioden med sykepenger.
Nav utbetaler feriepenger for inntil 48 dager med sykepenger hvert opptjeningsår. Nav utbetaler også feriepenger av foreldrepenger ved fødsel eller adopsjon for en begrenset periode.
Feriepengene fra Nav utbetales i andre halvdel av mai i ferieåret.
Ved arbeidsledighet utbetales dagpenger fra Nav. Det er et ferietillegg på 9,5 prosent av dagpengene du mottok året før, gitt at du fikk dagpenger i mer enn åtte uker. Ferietillegget på dagpengene blir som regel utbetalt i juni.
Pensjon, arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd gir ikke grunnlag for feriepenger. Utbetalte feriepenger fra arbeidsgiver gir ikke trekk i AAP.
- Feriepenger fra Nav er omtalt her.
6. Hva skjer om jeg blir syk i ferien?
Arbeidsgiver og arbeidstager har begge plikt til å sørge for at ferien blir avviklet.
Det er ikke lov å motta feriepenger opptjent året før og samtidig velge å jobbe til vanlig lønn uten å ta ut ferie. Ferie som ikke blir tatt ut, skal overføres til neste år.
Hvis du blir sykmeldt i løpet av ferien, kan du kreve ferien utsatt fra første sykedag. Kravet må dokumenteres med legeerklæring.
Der er lov å overføre inntil to ferieuker til året etter, men dette avgjør arbeidsgiver.
7. Hva med jobbskifte?
Du har både rett og plikt til å ta ut ferie selv om du begynner i ny jobb.
Antall feriedager hos ny arbeidsgiver blir bestemt av antall dager tatt ut hos forrige arbeidsgiver. Forrige arbeidsgiver skal betale ut feriepenger for ferie som ikke er tatt ut. Utbetalingen skal skje siste lønningsdag før du slutter.
Et godt råd: Sett av, gjerne på en egen konto, feriepengene du får utbetalt når du slutter. Faller du for fristelsen til å bruke dem opp, blir det lite å rutte med når ferietiden kommer.