FHI med nye tall: Stadig flere blir smittet av resistente bakterier

15 hours ago 8



Over hele verden smittes folk stadig oftere av bakterier som er vanskelig å knekke med antibiotika.

Også i Norge er det er en kraftig økning i antallet personer som blir smittet av antibiotikaresistente bakterier.

Det viser helt ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

Her vises økningen i de resistente bakteriene som gir de alvorligste infeksjonene:

Fra 2023 til 2024 ble over 20 prosent flere smittet av resistente bakterier som kan gi farlige infeksjoner sammenlignet med i fjor.

Også årene før har vi sett kraftige økninger.

en person i en svart genser

Overlege Miriam Sare ved Folkehelseinstituttet sier de ser en kraftig økning og er mest bekymret for de bakteriene som gir de alvorligste infeksjonene.

Foto: Marianne Ytre-Eide / NRK

– Jo mer antibiotika vi bruker, jo større er faren for at bakteriene blir motstandsdyktige og at det ikke finne medisiner som kan behandle dem, sier overlege ved FHI Miriam Sare.

Tidligere i år fortalte Apotekforeningen NRK at også bruken av antibiotika øker.

Tar med bakteriene med hjem fra Syden

Myndighetene har i lang tid sagt at de er bekymret og bedt oss bruke mindre antibiotika.

Professor Marit Otterlei ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU sier vi ofte tar med oss de resistente bakteriene hjem fra utlandet.

Man har det i mage og tarmsystemet i opptil et år etter at man har vært i såkalt Syden. Og så kommer man inn på sykehus, da kan man jo få spredd det der.

Professor Marit Otterlei, NTNU.

Professor Marit Otterlei ved NTNU sier vi tar med oss de resistente bakteriene fra utlandet og at de kan leve i tarmsystemet i ett år.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Hun sier der er det veldig mange sårbare pasienter som er syke og tåler lite.

Det har vist seg at det er veldig vanskelig å bli kvitt dem igjen. Bakterier som har resistens, kan dele resistens med andre bakterier også.

Også overlege Sare i FHI sier den største bekymringen er når bakterier som er ekstra resistente mot antibiotika kommer inn på sykehusene.

Vi er mest bekymret for at disse skal spre seg i sykehus. Det brukes mye antibiotika, som gjør at disse bakteriene ofte trives ekstra godt der, og kan bli en del av miljøet.

Hun sier medisinsk evakuering av pasienter fra Ukraina til norske sykehus som følge av krigen kan forklare noe, men bare deler av økningen.

Særlig bekymret for tarmbakterier

Det er spesielt en type bakterier de er bekymret for, sier Sare i FHI.

Det er bakterier som vanligvis er en del av tarmfloraen, for eksempel E. coli som er vanlige bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner. Og når de blir spesielt resistente, da blir de veldig vanskelige å behandle.

Hun sier alle mennesker har disse bakteriene i kroppen, og at man av og til kan få infeksjoner av dem.

Problemet er når de blir veldig resistente, og om man har få antibiotikatyper å velge mellom. Eller kanskje noen ganger ingen.

Tidligere har NRK fortalt at dersom myndighetene ikke får kontroll på antibiotikabruken og resistens kommer det til å dø flere av resistente bakterier enn av kreft om 50 år, ifølge en studie publisert i the Lancet.

Jeg tenker at det er ikke så veldig overraskende at det øker, fordi vi ser at det øker mye ellers i Europa. Men vi ønsker å bremse utviklingen så mye som mulig, og håper det går an å forhindre nye smittetilfeller gjennom gode smitteverntiltak og riktig antibiotikabruk.

Publisert 07.05.2025, kl. 07.00

Read Entire Article