FOR holdt sitt første landsmøte. Det skjedde ikke uten bråk.

3 hours ago 4



Det var god stemning på partiet Fred og Rettferdighets første landsmøte. Men ikke alt ble tatt like godt imot.

Marielle Leraand ble gjenvalgt som leder i Fred og Rettferdighet på deres landsmøte i Oslo i helgen. Foto: Olav Olsen

Publisert: 25.05.2025 16:53

Kortversjonen

Rundt 60–70 medlemmer møtte søndag opp til dag to av Fred og Rettferdighet (FOR) sitt første landsmøte.

På Trosterud fritidsklubb i Oslo vedtok de at de ikke skal være et «vanlig» parti eller «en fange av systemet bak murene på Stortinget». De vil bruke Stortingets talerstol til støtte for «utenomparlamentarisk kamputenomparlamentarisk kampPolitisk virksomhet utenfor Stortinget, eller som strider med Stortingets prinsipper», heter det i partiets nye visjon.

Vil ha Norge ut av Nato og EØS

FOR har den siste tiden fått massiv oppmerksomhet for sin reklamekampanje på T-banen i Oslo. Partiet tar blant annet til orde for å stanse støtten til Ukrainas forsvarskamp. Det kritiseres for å være Russland-vennlig og for å spre propaganda fra Kreml.

I sin nye visjon står det at kampen mot «opprustning og krigspolitikk» er deres viktigste sak. Partiet vil melde Norge ut av Nato og EØS-avtalen. Andre viktige saker er arbeidsfolks rettigheter, økt velferd og kampen mot fattigdom.

Kandidatene skal være fristilt til å mene hva de vil dersom de blir valgt inn på Stortinget, forteller gjenvalgt leder Marielle Leraand til Aftenposten. De vil ikke være bundet av et partiprogram. Leraand synes ikke det gir noen mening å plassere partiet til høyre eller venstre. Hun mener alle partiene, inkludert Rødt og SV, har beveget seg langt til høyre med sin Ukraina-støtte.

Nå er ambisjonen å komme over sperregrensen, forteller hun.

Mona Osman og Peter Eisenstein blir nestledere. De to har henholdsvis palestinsk og jødisk bakgrunn.

Kuppanklager

Partiet ble startet i 2023 av tidligere Rødt-politiker Marielle Leraand etter at Rødt støttet norske våpenleveranser til Ukraina. Blant medlemmene er det både konservative og folk med bakgrunn fra den radikale venstresiden. Partiet stiller liste til årets stortingsvalg i alle landets valgdistrikter.

Landsmøtet viste samtidig at det ikke alltid er like enkelt å få et nasjonalt parti opp og stå. Da partiet skulle velge et nytt sentralstyresentralstyreOrganet som leder det daglige arbeidet i en organisasjon. Velges på landsmøte., ble det bråk.

På et blunk kunne temperaturen måle seg med den faktiske temperaturen i det overopphetede rommet på Trosterud, hvor folk viftet seg i ansiktet for å kjøle seg ned.

Svein Lund, stortingskandidat for Fred og Rettferdighet i Finnmark, anklager partiets valgkomité for å kuppe partiet på vegne av «Oslo-gryten». Foto: Olav Olsen

Valgkomiteen hadde foreslått 15 medlemmer, alle fra Oslo og omegn. Og navnene ble kjent først lørdag kveld, én dag før de skulle velges. Det fikk Svein Lund, stortingskandidat for FOR i Finnmark, til å tenne på alle plugger.

– Dette her kan jeg ikke kalle noe annet enn et kupp fra valgkomiteen på vegne av Oslo-gryten, sa han fra videolink.

Her er valgkomiteens innstilling til nytt sentralstyre i Fred og Rettferdighet. Innstillingen får sterk kritikk for å være udemokratisk. Foto: Ole Alexander Saue

Det er umulig å finne eventuelle motkandidater på så kort tid, mener han. Han kalte det tøv og fullstendig uakseptabelt, til stor applaus fra salen. Men ikke alle var like imponert. Fylkesleder i Agder, Øyvind Andresen, tok til motmæle mot Lunds ordbruk.

Hugo Sandoval, førstekandidat for FOR i Nordland, var også kritisk til valgkomiteens forslag. Han mente prosessen bar preg av «demokratisk underskudd».

John Y. Jones leder valgkomiteen i Fred og Rettferdighet. Her sammen med partileder Marielle Leraand under partiets landsmøte på Trosterud i Oslo. Foto: Olav Olsen

Valgkomiteen trodde listen var sendt ut før

Det var en teknisk glipp som gjorde at innstillingen ikke ble lagt frem før lørdag, ifølge John Y. Jones. Han leder valgkomiteen. Jones trodde innstillingen var sendt ut tidligere, sier han til Aftenposten.

Jones forsvarer Oslo-dominansen med at sentralstyret skal stå for daglig drift og må samles fysisk. De skal ikke debattere og utforme politikk. Det har de landsmøtetlandsmøtetÅrsmøte i et politisk parti. og landsstyretlandsstyretLandsstyret er et av de styrende organene i politiske partier. til. Der blir det plass til medlemmer fra resten av landet.

Tidligere denne uken skrev Aftenposten at partiet har gått fra under 700 til over 1000 medlemmer etter reklamekampanjen.

Read Entire Article