Frykter ny «skrekk-sommer»: – Det er for farlig

4 hours ago 3



  • Mange bekymrer seg for sommeren på grunn av økende elsparkesykkelulykker.
  • Tall fra Statens vegvesen og Oslo universitetssykehus viser en økning i ulykker i 2025.
  • I mai 2025 ble 427 personer behandlet for skader, sammenlignet med 184 i 2024.
  • Oslo kommune økte antall elsparkesykler til 16 000 i 2025.

– Jeg prøver å unngå det mest mulig, forteller Orman Otman (32).

Denne dagen har han tatt en el-sparkesykkel for å rekke jobb. Men for to år siden havnet han i en ulykke på sparkesykkel, forteller han. Armen ble brukket fra skulder og ned.

– Jeg kjører mye mer forsiktig nå. Egentlig burde sparkesyklene bli fjernet helt fra sentrum, det er for farlig, sier Otman.

 Orman fra Bærum leide en elsparkesykkel mellom Nationaltheatret og Sørenga, og tok seg tid til en prat. Spørsmålet er bare – rakk han jobben?  Foto: Hallgeir Vågenes / VGMøtte VG på veien: Orman fra Bærum leide en elsparkesykkel mellom Nationaltheatret og Sørenga, og tok seg tid til en prat. Spørsmålet er bare – rakk han jobben? Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Sommeren 2021 omtales ofte som «skrekkens sommer» i elsparkesykkelens historie – i hvert fall i Oslo.

Bybildet var preget av sparkesykler som lå strødd på fortau og veier, og innbyggerne måtte nærmest klatre over dem for å komme frem. Samtidig opplevde legevakten en kraftig økning i alvorlige skader, noen med tragisk utfall.

Da var det hele 25.000 elsparkesykler i Oslo. Byrådet (H) snudde etter en tordentale fra Oslo universitetssykehus, og senket det tillatte tallet til 8.000.

Dette skjedde i 2021

  • På en pressekonferanse 6. juli 2021 presenterte Oslo universitetssykehus statistikk over ulykker med elsparkesykler per juni 2021.
  • For å redusere antallet skader iverksatte kommunen tiltak 10. september 2021.
  • Disse inkluderte nattestengt utleie og en betydelig reduksjon i antall tilgjengelige elsparkesykler.
  • Tiltakene førte til en markant nedgang i skadeomfanget.

Først gikk ulykkestallene ned.

Men nå stiger de igjen, viser tall fra Statens vegvesen og Oslo universitetssykehus (OUS), som VG har hentet inn.

Og Statens vegvesen ser dette i forbindelse med at det i april i år ble åpnet for en ny økning, da byrådet (H) tillot inntil 16.000 elsparkesykler – en dobling.

I 2022 omkom fem personer i ulykker med elsparkesykkel i Norge, mens tallet i 2024 var fire, ifølge Statens vegvesen.

Vestland hadde ifølge Statens vegesen sitt første dødsfall i forbindelse med elsparkesykkel i 2024.

Har du eller noen du kjenner fått hverdagen endret etter en elsparkesykkel-ulykke? Ta kontakt med VGs journalist her.

  • Tall fra Oslo universitetssykehus (OUS) viser at det på det meste ble registrert 219 el-sparkesykkelulykker i mai 2021. I mai 2025 er tallet tilnærmet likt, med 216 ulykker.
  • I perioden januar til mai 2024 ble 184 elsparkesyklister behandlet for skader. Tilsvarende periode i 2025 viste en markant økning, med 427 skadede behandlet ved skadelegevakten i Oslo, påpeker OUS.

– Det er dessverre interessant at vi i mai i år ser omtrent like mange ulykker som i 2021. Den gang var utleiesyklene tilgjengelige på nattetid – det er de ikke per i dag, sier overlege Henrik Siverts.

Bilde av Overlege Henrik SivertsOverlege Henrik Siverts

Ved Oslo universitetssykehus

Elsparkesykkel ble i 2022 klassifisert som motorvogn etter veitrafikkloven, med et krav om at det tegnes en ansvarsforsikring på elsparkesykkel man eier og bruker – se video:

Ifølge Statens vegvesen er Stavanger by nummer to på listen med flest dødsfall og ulykker, med to dødsfall i 2022, og ett mindre i 2024. Antall hardt skadede er det samme begge årene, med en mindre i 2023.

Stavanger universitetssjukehus (SUS) opplever daglig skader knyttet til elsparkesykler, både ved skadepoliklinikken og blant traumepasienter.

– Vi ser mange skader fra elsparkesykler, ofte relatert til ruspåvirkning, manglende hjelm og passasjerkjøring, sier seksjonsoverlege Cathrine Harstad Enoksen ved ortopedisk avdeling på SUS.

Sykehuset registrerer skadene i egne skjemaer, men har foreløpig ingen oversikt eller forskning som viser omfanget sett opp mot andre transportmidler.

 Gøran Bohlin / VGPolitiet meldte 23. juni om en alvorlig ulykke mellom en lastebil og en elsparkesyklist på Karihaugen i Oslo. En person i 20-årene omkom. Foto: Gøran Bohlin / VG

– Vi ser at da Oslo kommune økte antallet sparkesykler, økte også ulykkene. Det viser tydelig at økt tilgjengelighet fører til flere ulykker, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

 Siamak Nematpoor / VGGuro Ranes, avdelingsdirektør i Statens vegvesen opplyser videre at mange av de yngste fortsatt har for dårlig trafikkforståelse. Og at foreldre har et viktig ansvar, både når det gjelder holdninger, kunnskap om trafikkreglene og ikke minst bruk av hjelm. Foto: Siamak Nematpoor / VG

Ranes har sett tallene fra OUS og er tydelig i sin tale.

– Jeg blir bekymret over den store økningen. Flere elsparkesykler, både av utleie og privat, bekymrer oss inn mot sommeren, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Ranes peker samtidig på at tiltakene som ble innført i Oslo i 2021, som betydelig færre utleiesykler og nattestengt bruk, ga en tydelig positiv effekt. Hun opplyser videre at Statens vegvesen også anbefaler avgrensede parkeringsområder og soner med lavere hastighet.

Politiet opplever at situasjonen i Oslo og omegn er blitt bedre regulert de siste årene, men understreker at de fortsatt ser alvorlig på utviklingen.

 Ole Berg-Rusten / NTBTomm Berger, seksjonsleder for trafikk- og sjøtjenesten kan fortelle at det er 12 årsgrense for å føre en elsparkesykkel og det er krav om bruk av hjelm for alle under 15 år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

De peker blant annet på at et viktig tiltak har vært å begrense elsparkesykkelbruk innenfor definerte geografiske områder i sentrum etter et visst klokkeslett.

– Vi ser fortsatt at mange velger å kjøre elsparkesykkel selv om de har drukket alkohol. Vi ser også at mange unge unnlater å bruke hjelm og ikke respekterer regelen om at det kun er én person per sparkesykkel. Politiet gjennomfører derfor jevnlig kontroller, sier Tomm Berger, seksjonsleder for trafikk- og sjøtjenesten.

Read Entire Article