Blant folk flest er den kjent som «Golfstrømmen», den varme havstrømmen som bringer varmt vann fra Karibia til norskekysten og gjør det levelig å bo i Norge.
Egentlig er det snakk om havstrømssystemet som kalles Den atlantiske meridionale omveltningssirkulasjonen på norsk, men er kjent under forkortelsen Amoc. Golfstrømmen er en del av dette systemet.
I fjor advarte over 40 klimaforskere mot endringer i havstrømmene.
Amoc-systemet med Golfstrømmen.
Foto: WikipediaAmoc har blitt svekket siden 1850, og ifølge FNs klimapanel er det sannsynlig at den fortsatt vil svekkes. At systemet kollapser i dette århundret, er usannsynlig. Men heller ikke klimapanelet, som samler forskningen på klimafeltet, utelukker at det kan skje på lengre sikt.
Men hva kan skje dersom Amoc skulle kollapse?
Havstrømmene fungerer på den måten at varmt vann strømmer nordover i havoverflaten, vannet avkjøles i nord og synker, og strømmer sørover som kaldt dypt vann.
Så langt har forskningen handlet mest om hvorvidt Amoc kommer til å kollapse.
Nå har en gruppe nederlandske klimaforskere publisert en ny fagfellevurdert studie der de har konsentrert seg om hva konsekvensene kan bli hvis Amoc svekkes med for eksempel 80 prosent, og temperaturøkningen er 2 grader over førindustriell tid. I arbeidet har de brukt en avansert, anerkjent klimamodell.
Resultatet av studien viser dramatiske konsekvenser:
Havis som flyter i Arktis.
Foto: NASA- Sjøisen kan spre seg over hele norskekysten og til deler av Storbritannia og Nederland. Den hvite overflaten på isen reflekterer sollyset tilbake til atmosfæren og forsterker dermed nedkjølingen.
- Selv om verden blir varmere, vil vintrene over hele Europa bli kaldere.
- Det vil bli flere vinterstormer og større daglige temperatursvingninger.
- Kraftig økning i det forskerne kaller ekstreme kuldehendelser og frostdager. Forskerne anslår at disse vil skje om lag hvert tiende år.
Iskaldt i Norge
Studien viser at Norden vil bli blant de hardest rammede områdene i Europa. Dagens kulderekord i Oslo er minus 31,1 grader. Den ble målt på Bjørnholt i Nordmarka i januar 2024.
Med en kollaps i Amoc vil Oslo kunne oppleve temperaturer ned til – 47,9 °C. Det er – 14,9 °C kaldere enn førindustrielt nivå.
Forskerne har laget et interaktivt kart for å visualisere det de mener kan skje dersom Amoc kollapser.
Kilder: OpenStreetMap bidragsytere/CARTO/amocscenarios.orgOg det vil bli tilsvarende iskalde perioder i resten av landet:
- Trondheim: Ned til – 49,9 °C, – 17,1 °C kaldere enn det førindustrielle nivået.
- Bergen: Ned til – 41,5 °C og – 24,5 °C kaldere.
- Stavanger: Ned til – 39,7 °C, – 18,3 °C kaldere.
- Bodø: Ned til – 50,8 °C, – 28,7 °C kaldere.
- Tromsø: Ned til – 50,6 °C, – 30,9 °C kaldere.
Frostrøyken ligger over Oslofjorden, temperaturen er minus 20 grader.
Foto: Haakon Mosvold Larsen / NTBOgså andre steder i Europa vil de, ut fra den aktuelle forskningen, oppleve ekstreme kuldehendelser. I København har forskerne regnet ut at byen vil oppleve minus 34 grader. I London viser studien at det kan bli minus 18 grader, mot minus tre grader i førindustriell tid. I Berlin vil temperaturen gå ned til minus 29 grader.
Modellen forskerne har brukt er den amerikanske CESM-modellen.
– Det er en veldig mye brukt modell, og er den vår norske klimamodell NorESM bygger på, sier klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero.
– Arbeidet virker ganske interessant og grundig utført. Målet deres er å undersøke hvordan klimaet til slutt vil se ut i ulike scenarioer for global oppvarming, dersom Amoc skulle kollapse. Det sier Ulysses Silas Ninnemann. Han er professor ved Bjerknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen.
De ser altså ikke på de neste 10–50 årene, men på hvordan en ny klimatilstand vil se ut etter at systemet har kommet i balanse igjen etter en eventuell Amoc-kollaps.
Dette bildet viser hvordan AMOC-systemet fungerer. Golfstrømmen er en del av dette systemet.
Foto: Stefan Rahmstorf (Nature 1997), Creative Commons BY-SA 4.0.Ninnemann sier at forskerne ikke ser på sannsynligheten for en kollaps.
– Det er likevel svært nyttig som et eksperiment for å forstå hvilke klimaeffekter en endring i havsirkulasjonen kan ha.
Hetebølgene vil fortsette
René van Westen er marin- og klimaforsker ved Utrecht-universitetet i Nederland, og en av forskerne bak studien. Han sier at konsekvensene av en Amoc-kollaps hovedsakelig vil merkes om vinteren i Europa.
– Kontinentet vil fortsatt oppleve stadig mer dødelige hetebølger om sommeren etter hvert som klimakrisen forverres, sier han.
Van Westen sier også at på den sørlige halvkule forventes det en stadig økning i oppvarmingen.
– Men en Amoc-kollaps vil ikke bare påvirke temperaturene. Andre konsekvenser inkluderer blant annet økt havnivåstigning, som spesielt vil ramme nordøstkysten av USA, sier han.
Det arbeides for å beskytte New York City mot stigning i havnivået.
Foto: APStor usikkerhet
Stefan Rahmstorf er oseanograf og klimaforsker ved Universitetet i Potsdam i Tyskland. Han mener også en eventuell kollaps i havstrømmen Amoc kan få store konsekvenser for klimaet i Europa.
– Men studien brukte bare én klimamodell. Andre forskere vil bruke andre modeller og kan få andre resultater, sier han til CNN.
Rahmstorf understreker at det som faktisk kommer til å skje i fremtiden, kommer an på hva som vil få sterkest innvirkning på det europeiske klimaet.
Jorda blir stadig varmere på grunn av store CO₂-utslipp i atmosfæren.
Foto: Reuters– Om en kollapset Amoc vil ha en sterk nok effekt og gjøre det kaldere i Europa, eller om klimaendringene som gjør kloden stadig varmere, vil ha en sterkere effekt og varme opp verdensdelen.
– Det er fortsatt mye usikkerhet, og vi vet ikke helt hvordan dette vil utvikle seg, sier Rahmstorf.
Klimaforsker og professor Richard Allen ved Universitetet i Reading i Malaysia sier at selv den minste mulighet for at Amoc kan kollapse, betyr at vi må følge nøye med på hva som skjer med havene våre.
– At Amoc kollapser må vi unngå for enhver pris, sier Allen til CNN.
Publisert 05.07.2025, kl. 21.28