Går viralt: – Løp! Ikke gå

1 month ago 27



De siste ukene har ulike #FoodTok-trender ført til tomme butikkhyller flere steder i Norge. 

En helsetrend har fått butikkene til å gå tom for kiwi.

Potetbua i Holmestrand har fristet hele landet.

Nyheten granateplekjerner er den ferskeste mattrenden som har tatt av.

«De som vet, de vet»

Emneknaggene «FoodTok» og «Run, dont walk» er populært brukt på Tiktok og sosiale medier. 

Oversettelsen «Løp, ikke gå» handler om at kundene må løpe til butikkene for å få tak i produktene. 

Og for all del, ikke gå. 

Trenden er at varene er så populære, at det snart er tomt.

Matinfluenser Ellen Irene Aabol har mange titalls tusen følgere på ulike sosiale medier. 

Hun hyller konseptet #Foodtoks. 

– Jeg vil tørre å påstå at det er et ganske stort «fenomen», forteller Aabol til TV 2.

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
ALLTID NOE NYTT: Matinfluenser Aabol mener man kan ikke alltid «bli med på alt». Men er det noe som fanger interessen hennes, så blir hun med på moroa. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

Hun ramser opp ulike mattrender, slik som dalgonakaffe, fetapasta, squidgamekjeksene og dubaisjokolade.

– Selv kastet jeg meg på sistnevnte trend for bare noen uker siden, men med min egen vri: dubaicupcakes. Alle disse rettene tok sosiale medier med storm og har blitt gjengangere og favoritter hos mange. Meg selv inkludert!

Hun mener sosiale medier har en enorm påvirkningskraft.

– Vi ser det gang på gang; produkter på butikken blir revet vekk fra hyllene og utsolgt på rekordtid, svarer hun og legger til:

– En enkel hashtag med bare noen få videoer den ene dagen har millioner den andre, og en video med titalls visninger har gått superviralt dagen etter. 

Hun mener at #Foodtoks og andre liknende hashtags og trender styrer samfunnet til en viss grad – både i den digitale og fysiske verden.

Aabol hiver seg gjerne på trendene selv og får stadig oppfordring fra følgerne om å lage videoer på ulike oppskrifter og varer.

– FoodToks er alt fra tips og triks på kjøkkenet, til oppskrifter og supre produkter i butikkene. 

– Samtidig opplever jeg også at det er en slags «de som vet, de vet»-greie. Enten har du sett innholdet på #foodtok, eller så har du ikke det. Og hvis du ikke har sett det, så har du ingen anelse om hva som foregår der.

 Martin Leigland / TV 2
«POPPIS»: Meieriproduktet cottage cheese har blitt mer og mer populært de siste årene. Foto: Martin Leigland / TV 2

Matinfluenseren elsker mattrendene og synes det er fantastisk at flere slenger seg på trendene. 

Også dagligvarekjedene. 

Skaper trender

TV 2 har kontaktet flere av Norges største matkjeder.

Salg- og markedsdirektør i Rema 1000, Pia Mellbye, forteller at de ønsker å nå ut til kundene sine, enten de er 18 eller 80 år.

– Da er selvsagt Tiktok en viktig del av vår markedsføringsmiks. Vi prøver å koble oss på trender, også ser vi at flere av våre videoer er med på å skape trender, forteller Mellbye til TV 2.

 Nicolas Tourrenc / Rema 1000
ØNSKER Å DELE: Pia Mellbye er klar på at de ønsker å dele gode oppskrifter, produktnyheter og å legge ut historier fra jobbhverdagen til våre ansatte. Foto: Nicolas Tourrenc / Rema 1000

– Et godt eksempel på dette er de fryste granateplekjernene, der interessen har gått langt over våre forventninger.

Rema 1000 skriver at cottage cheese hadde en 40 prosent økning fra 1. januar til 21. august 2024. 

Kiwi har hittil i år hatt en salgsvekst på rundt 250 prosent.

Granateplekjerne var bestselgende fryste frukt og grøntprodukt i uke åtte da den ble lansert.

– Det er flere varer som har hatt et økt salg på grunn av trender på sosiale medier, og vi er ekstra glad for å se at det ofte er sunnere varer som trender, slik som cottage cheese, kiwi og granateplekjerner, meddeler Mellbye.

– Kommer sjelden på sølvfat

Innholdsprodusent og Tiktok-ansvarlig i Meny, Emilie Hveding, sier hun og Meny følger tett med på mattrender.

– Vi jobber aktivt for å være først ute med innhold om produkter vi tror kan slå an. Mattrender kommer sjelden servert på et sølvfat – vi må oppdage dem selv, svarer Hveding.

– Samtidig handler ikke vår strategi om å «gå viralt» for enhver pris. 

 Meny
OVERVÅKER: Tiktok-ansvarlig overvåker sosiale medier, konkurrenter og søkeord innen matlaging for å fange opp hva som rører seg. Foto: Meny

Hun forteller videre at de ser tydelig at Tiktok er med på å skape etterspørsel. 

– Det merkes i butikkene våre. Vi har sett stor suksess med for eksempel kebabserien Supermønsj, Mango Sticky Rice og Dave & John’s dadler. 

Siden disse varene er nyheter, så har de ikke et sammenligningsgrunnlag i salgsstatistikken.

– Men samtlige videoer har godt over 100.000 visninger på Tiktok og de har alle blitt revet ut av hyllene så fort de ankom, stadfester hun.

Gjør alt rett

Kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin, sier de følger med på Tiktok og sosiale medier. De ønsker å inspirere kundene til å ta sunnere valg og redusere matsvinnet.

– Det er interessant å se hvilke krefter sosiale medier har når noe går viralt. For eksempel cottage cheese, kiwi eller bakt potet-hypen, sier Arvin.

Hun påpeker at det ikke er Kiwi som har startet disse trendene. 

– Men om det er sunne oppskrifter som går viralt lager vi gjerne vår versjon av disse. Mye av det som er gøy med Tiktok er jo nettopp å hoppe på slike trender.

Også i Coop er det fokus på å være relevant og til stede i kanalene der kundene deres er.

– Sosiale medier er en viktig del av mediemiksen for oss. Vi jobber i et dedikert team med ansvar for sosiale medier, som overvåker og følger med på trender og jobber kontinuerlig med relevante ideer vi kan ta eierskap til.

Det svarer lederen for strategi og merkevare i Coop, Vibeke Trasti. 

 Aleksander Myklebust / TV 2
HELSETREND: Frukten Kiwi tok av i sosiale medier en periode og salget eksploderte i flere butikker. Foto: Aleksander Myklebust / TV 2

– Vi har en gjennomført SoMe-strategi og laget egen sang angående kebab- og gyronyhet hos oss. Her har salget gått over all forventning så langt, og produktene fyker ut av hylla.

På spørsmål om hva matinfluenseren tenker om at dagligvarekjedene følger mattrender så tett som de gjør, er svaret klart:

– Det er genialt – jeg digger det. De som hiver seg på gjør, etter min mening, alt rett. De treffer en spesifikk målgruppe og anerkjenner dem ved å snakke «deres språk».

– Samtidig må dagligvarekjedene våge å tenke nytt og kreativt og ikke alltid kaste seg på trendene, men også skape dem, legger Aabol til.

Read Entire Article