«Gjør ungene våre til varer»

2 hours ago 2



Heming-leder går hardt ut mot Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball. Han får støtte fra Vestlandet.

  • Sindre Øgar, VG

    Sindre Øgar, VG

Publisert: 18.07.2025 22:47

– Det er NFF som har bommet. Opprettelsen av de nasjonale ligaene er det mest udemokratiske som noensinne er blitt gjennomført i norsk fotball, sier Einar Eide-Fredriksen.

Lederen i Heming IL forklarer:

– At divisjonen A-laget spiller i skal definere hvilket kamptilbud 14-åringer får, er det liten logikk i.

Nasjonale serier (G14, G15, G17 og G19) skal gi god matching for våre største fotballtalenter.

Men de er eksklusive for toppklubbertoppklubbereliteserie- obosligaklubber, som er medlem av Norsk Toppfotball. Bare klubber som er med i "akademiklassifiseringen" spiller i nasjonale ligaer..

Einar Eide-Fredriksen

Heming IL-leder

At Norsk Toppfotball vil ha kontroll på talentene, det skjønner han.

At NFF er med på det, er tungt å svelge.

– Nå styres egentlig all satsing på ungdomsspillere i Norge av én interesseorganisasjon for 32 klubber, sier Lasse Fredheim.

Han har jobbet flere år som akademisjef i Vard Haugesund, en nivå tre klubb som lever i skyggen av FK Haugesund.

Lasse Fredheim Foto: Astrid Hagaland Gjerde

Fra hver sin Norge-kant beskriver de negative konsekvenser:

  • 13-14-åringer går fra Vard til FK HaugesundFK Haugesund"Kraftakademiet", i strid med det klubbene i distriktet har gått sammen om: At de ikke bør hentes før 15 år.

– Vi har flere eksempler på unge spillere som kommer tilbake til oss strippet for selvtillit.

– Noen legger direkte opp etter å ha vært lagets beste spiller to år tidligere. Andre må vi bruke et halvt år på å bygge opp igjen, sier Fredheim.

  • I Oslo er det uforutsigbart, fordi: Skulle Lyn og Skeid rykke ned, mister klubbene også plassene i nasjonale ligaer

– Det har tatt helt av her i Oslo. Ungdomsspillere flytter så absurd mye på seg, sier Heming-lederen.

Han mener det fører til «flodbølger» av spillere som må finne seg nye klubber.

I artikkelserien «Det delte Fotball-Norge» ser VG på tiltak for de yngste talentene, fra 12–15 år, som velges og selekteres av toppklubber og Norges Fotballforbund (NFF).

Eide-Fredriksen reagerer også sterkt på at Jens Haugland, leder i Norsk Toppfotball, har skrevet følgende på sosiale medier:

«Å spille ungt er avgjørende for norsk toppfotballs utvikling».

– Toppklubbene gjør ungene våre til varer, sier Eide-Fredriksen.

Einar Eide-Fredriksen Foto: Sindre Øgar

– De ønsker å ha de beste spillerne til seg. Ikke først og fremst for å utvikle dem, men fordi det er potensielle salgsvarer.

– En av ungene løper rundt med en gullbillett i shortsen. De klarer bare ikke å finne ut hvem. Så da handler det om å få dem inn så tidlig som mulig, sier han.

Jens Haugland forsvarer ung-tankegangen.

Jens Haugland

Daglig leder i Norsk Toppfotball

– Det er helt klart en ønsket retning for Norsk Toppfotball. Og det er heller ingen tvil om at det å selge ungt er en del av toppfotballens forretningsmodell, sier han.

Sverre NypanSverre NypanStartet i Nardo, nå er han trolig klar for Manchester City og Marius BroholmMarius BroholmStartet i Tiller, nå er han klar for Lille er de siste eksemplene.

– Jeg er veldig opptatt av at vi gjør det vi kan for at de unge talentene står i den norske fotballmodellenden norske fotballmodellenreisen fra bredden/krets til "Landslagsskolen" og Landslagsskolen/toppfotballen, sier han.

Sverre Nypan Foto: MARIUS SIMENSEN / Bildbyrån

Likevel:

– Jeg tror vi skal være de første til å si at innretningen rundt den nasjonale seriene ikke er perfekt. Og det er ting vi jobber med NFF for å se på.

– Så må Einar (i Heming), med flere, også flytte seg ut av Oslo når de snakker om nasjonale serier. For nasjonale serier tilbyr en kampplattform for hele landet. Tunge toppfotballmiljøer i Norge er helt avhengig å være en del av det.

Haugland tenker på jevnbyrdig matching for klubber som Rosenborg, Sogndal, Tromsø, Aalesund og Start.

– Det er jo ikke lenge siden jeg var på besøk hos Heming og Ullern, og de klubbene ønsker seg innpass i de nasjonale seriene våre, røper Haugland.

– Heming kaster stein i glasshus her?

– Heming er jo helt åpen og ærlig med oss om at de reiser internasjonalt og konkurrerer med sine unge spillere. Og at unge spillere hospiterer ut i andre toppklubber i Europa.

Han sier han ikke ønsker å skyte mot Heming.

– Men det blir for enkelt for meg å bare skyte inn mot toppfotballen.

Haugland advarer sterkt mot å gjøre dette til en «Oslo-debatt».

– Jeg synes det er en viktig og god debatt, og jeg mener at den må gjennomføres på nasjonalt fotballnivå, langt fra LøvebakkenLøvebakkenLøvebakken er oppkjørselen foran stortingsbygningen i Oslo.

Jens Haugland

Vi har jo snakket med Vard Haugesund også?

– Det å utøve seleksjon i fotballen, i det alderssegmentet der, vil utløse friksjon. Og den friksjonen tror jeg toppfotballen alltid må leve med.

– Jeg tror toppfotballen skal være ydmyk, men samtidig være tydelig på hva som er riktig spor for toppfotballen, sier Jens Haugland.

Han mener at seleksjonen i Norge skjer «relativt sent».

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Lasse Fredheim, tidligere sett på TV 2s «Farmen», mener overgangene ofte handler om noe annet enn det som er spillernes beste.

– Ofte er det en egeninteresse: De er redde for at spilleren skal bli tatt av andre klubber, sier Fredheim.

– Akademiklassifiseringen gjør det i praksis umulig for andre enn toppklubbene å lykkes med en satsing på ungdommene, mener han.

– Vi opplever at det blir vanskeligere og vanskeligere for hvert år. Til syvende og sist er det hele regionen vår som taper på det.

Haugesund Sparebank Arena Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Har NFF «bommet»?

– De nasjonale seriene er innrettet slik at den skal treffe de største talentene våre uavhengig av klubbtilhørighet, og hospitering er et mye brukt virkemiddel for de yngste, sier Håkon Grøttland i NFF.

Håkon Grøttland

Seksjonsleder spiller og trenerutvikling, NFF

– Dette reguleres av samarbeidsavtaler mellom klubbene og gjennom samarbeidsavtaler mellom toppklubb og krets. En nasjonal mal for dette er under evaluering og revidering i disse dager.

– Det har vært en liten økning av overganger fra bredde til topp de siste årene, men ingen markant økning og det er ingenting som tyder på at det har vært noen «flodbølge», sier Grøttland.

Håkon Grøttland Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Så vi synes ikke dette gjør utviklingsmiljøene rundt toppklubbene dårligere. Ser vi fordeling bredde/toppklubb på de yngste kretslagene, det vil si 13- og 14-åringene, så ser vi at de aller fleste tilhører en breddeklubb.

– Når noe virker rart, er ofte løsningen å følge pengene, mener derimot Heming-lederen – om hvorfor han tror NFF har gitt Norsk Toppfotball eksklusivitet.

Men også Heming har unge spillere i nasjonale ligaer – som hospitanter i Fredrikstad FK.

– Vi har jo fått kritikk for det, men vi må jo få være en del av spillet, selv om vi er uenige i premissene, sier Einar Eide-Fredriksen.

På de yngste nivået, G14, synes han det er «helt ko-ko» at gutter midt i puberteten skal dra rundt i landet som fotballstjerner.

– Jeg tror 13-15-åringer har best utvikling på laget sitt hjemme, med en stabil trener.

Sindre Øgar
Read Entire Article