Den diskede norske kombinertløperen Jørgen Graabak mener tyskerne er ute etter «å ta det norske laget». Det humrer de tyske gullguttene av.
Andreas Hopen, VG
Publisert: 07.03.2025 22:22
– De er sikkert fryktelige fornøyde i dag. De prøver å finne feil på oss hele veien. Det er deres måte å vinne på. De lykkes i dag. Gratulerer med det, sier Jørgen Graabak til VG.
Han hadde nettopp tatt bronse i lagkonkurransen, men det kunne ha vært edlere metall, om han ikke hadde blitt disket for feil med bindingen under hoppingen. Tyskland la inn protest.
Graabaks hopp forsvant ut av listene.
Tyskland la også inn protest mot Norge under VM i Planica, og har levert protest mot Norge tidligere i mesterskapet. På det tredje forsøket fikk de medhold.
– Det er slik de holder på. I dag klarer de det. Det må være litt bittert det også, sier Jarl Magnus Riiber til VG om Tysklands gjentatte protester.
Det tyske gullaget humrer, og rynker på nesen, da VG konfronterer dem med Graabak og Riibers uttalelser.
– Det er ikke vårt problem. Bindingen hans var ikke etter regelverket. Det er ikke vår feil, sier Julian Schmid.
Den tyske kombinertstjernen Johannes Rydzek får ordet. Han mener disken var rett og rimelig.
– Det var ikke i henhold til reglene. Alle må følge reglene, noe vi gjør. Klarer man ikke det er det disk. Vi gjorde alt rett og vi er veldig glade for gullet, sier 33-åringen som var med å ta gull foran Østerrike.
Jørgen Graabak forsto lite da navnet hans plutselig var slettet fra listene.
– Etter det var det mørkt. Jeg satt i skogkanten og prøvde å summe meg inn til langrennet, men jeg har ikke kommet meg opp ennå, sier Graabak.
Han har lite til overs for regelverket i kombinert.
– På generelt grunnlag er det et regelverk som har så utrolig mange falsetter. Det er sikkert mulig å finne noe på hver enkelt utøver. Man blir mørkeredd av å se på den «blekka», sier Graabak og referer til regelboken.
Tidligere har Ivar Stuan sagt at avgjørelsen var «latterlig», samtidig som han spekulerer i at det kan være en feil av det norske støtteapparatet.
Graabak har hatt en egen evne å finne form til mesterskap. 33-åringen står med syv mesterskapsgull. Fire fra OL, tre fra VM. Han hadde tro på nok et suksessmesterskap.
–- Jeg er i veldig god form, jeg er godt forberedt til mesterskapet. Alt har ligget til rette for et drømmemesterskap, og så er det per dags dato i ferd med å bli et mareritt, sier Graabak. Lørdag er kombinertguttas siste konkurranse.
Nå vet ikke veteranen om han satser mot OL i 2026.
– Jeg må si at det er mange som prøver å overtale meg til det. Jeg har vært på glid siste dagene, men slike ting som det her, og være en del av et slikt system er ikke noe en plussfaktor. Jeg referer ikke til mitt eget lag, men til regelsurret og det rundt. Det er ikke artig å være en del av, sier Graabak som varsler en avgjørelse etter sesongen.
Etter disken fortalte Ivar Stuan til Dagbladet at også han vurderer å gi seg som kombinertsjef. Til VG sier han følgende:
– Du blir litt matt av dager som i dag. Vi får se og tenke oss litt om, sier Stuan til VG.
Han sier at han har vurdert å gi seg flere ganger, og at han akkurat nå er lei av håndteringen av regelverket.
– Å diske Jørgen her på hjemmebane på en slik filleting er nesten godt gjort, sier sportssjefen.
Til NTB sier Stuan at han har en følelse av at irritasjon rundt hans frittalende væremåte kan ha påvirket juryens beslutning.
– Min opplevelse er at det er en liten vendetta mot meg personlig. Det kjenner jeg på, men det håper jeg det virkelig ikke stemmer. Det er trist at gutta våre skal lide fordi jeg står opp for meningene våre, sier Stuan.
Han skapte oppstandelse da han etter diskvalifikasjonen av Ida Marie Hagen i Seefeld tidligere i vinter gikk hardt ut mot FIS og dresskontrollørene. I etterkant sendte det internasjonale forbundet brev til Norges Skiforbund og ba om en unnskyldning.
Konfrontert med Stuans uttalelser er renndirektør Lasse Ottesen krystallklar på at følelsen av vendetta ikke har rot i virkeligheten.
– Vi har aldri disket Ivar Stuan. Det er utøverne vi ønsker at skal holde seg innenfor regelverket. Vi er ikke ute etter noen, men vil at alle skal følge regelverket. I dag har vi testet alle fra alle nasjoner, og da føler vi at vi er både demokratiske, åpne og fine, sier han til NTB.