Har kartlagt 250 ulovligheter i Oslos strandsone. Her kommer det nye luksusvillaer 60 meter fra sjøen.

5 hours ago 3



Oslo kommune har registrert 250 ulovligheter i strandsonen i Oslo – 30 av dem på Bygdøy. Likevel har kommunen sagt ja til nye villaer 60 meter fra sjøen.

Innerst i Langvikbukta på Bygdøy, bak det grønne friområdet innerst i viken, skal det bygges to nye luksusvillaer på 250 kvadratmeter. Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 15.07.2025 09:19

Kortversjonen

«I første rekke – 60 meter fra fjorden. Eksklusivt, gjennomtenkt og kontinentalt.»

Slik lyder salgsbeskrivelsen av luksusvillaene som snart skal bygges i Langvikbukta på Bygdøy. Villaene blir ca. 250 m² store og koster 40 millioner kroner.

Omtrent slik kommer villaene til å se ut. Illustrasjon: Plyo

Byggesøknaden ble levert til Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo kommune i 2019. Samme år sa etaten ja. Byggingen er i gang, og boligene ferdigstilles neste år. Til høsten legges villaene ut for salg.

Samtidig som de to villaene har fått byggetillatelse, har Oslo kommune systematisk saumfart byens strandsonestrandsoneStrandsonen brukes som ofte som betegnelse på alt som ligger innenfor 100 meter fra sjøen eller strandlinjen. – blant annet på Bygdøy.

Totalt har PBE registrert 250 ulovlige tiltak, altså endringer som er gjort nærmere enn 100 meter fra sjøen. Alt fra trapper, gjerder, badehus og plattinger står på listen.

30 av disse befinner seg på Bygdøy, opplyser PBE.

70 prosent utilgjengelig

I Norge er det et generelt byggeforbud i strandsonen, også kalt 100-metersbeltet. Det kan gis unntak fra forbudet, men det må søkes om. Og kravene er strenge.

Så hvorfor har to helt nye villaer fått byggetillatelse på Bygdøy – bare 60 meter fra sjøen?

I dag er 70 prosent av Oslos strandsone utilgjengelig for folk flest. Aftenposten har gjennom flere saker dokumentert hvordan strandsonen er bygget ned de siste ti årene.

Siden 2015 har kommunen kartlagt endringene i strandsonen. De har trålet områder og eiendommer på Malmøya, Ormøya, Mosseveien, Ulvøya og på Bygdøy.

60 vedtak om riving

Nå begynner kartleggingen å få konsekvenser. Det er gjort minst 60 vedtak om riving siden 2020, ifølge NRK. Plattinger, levegger og badehus er fjernet. På Rambergholmen er en hel hytte revet.

Derfor kan det kanskje virke pussig at kommunen har sagt ja til bygging av to nye hus – bare 60 meter fra sjøen.

PBE forklarer: Det kan gjøres unntak hvis det er satt egne byggegrenser i en reguleringsplanreguleringsplanEn reguleringsplan er en politisk vedtatt plan som bestemmer hvordan et geografisk område kan brukes og hva som kan bygges der. Slike planer regulerer alt fra boligområder og friområder til veier og annen infrastruktur. eller kommuneplankommuneplanKommuneplanen er Oslo kommunes øverste styringsdokument. Den peker ut den langsiktige utviklingen i Oslo. Kommuneplanen er delt opp i to deler – en samfunnsdel og en arealdel. .

– På Bygdøy er det gjennom vedtatte reguleringsplaner åpnet for bebyggelse innenfor 100-metersbeltet, utdyper Lena Amdal. Hun er prosjektleder for strandsoneprosjektet i PBE.

Reguleringsplanen for dette området ble vedtatt i 2013. Og byggegrensen er plassert omtrent akkurat der husene skal bygges – ca. 66 meter fra sjølinjen. Mellom tomten og sjøen er det et friområde.

Oslo kommune har gjort minst 60 vedtak om riving av installasjoner i strandsonen siden 2020. Men på Bygdøy har man fått grønt lys til å bygge rett ved fjorden. Foto: Plyo

Utbygger: – Et naturlig tilskudd til området

Også arkitekt, tomteeier og utbygger Jo Kvalstad Eckhoff understreker at boligenes plassering er i tråd med reguleringsplanen.

Han mener det er viktig å skille mellom deres byggeprosjekt og andre tiltak i strandsonen som ikke er godkjent eller strider mot reguleringsplanen.

– Det er viktig å kunne tenke to tanker samtidig her: Kommunen rydder opp i tiltak som er i strid med reguleringer, og ikke er godkjent. Samtidig er det reguleringer som stedvis åpnet for forsiktig fortetting der det er hensiktsmessig, sier han.

Tomten ligger dessuten høyt i terrenget og har ingen naturlig tilknytning til strandsonen eller friområdet foran husene, forteller Eckhoff.

– Her har vi lagt til rette for to nye boliger med lav utnyttelsesgrad, godt tilpasset områdets kvaliteter og reguleringsplanens intensjoner. Prosjektet belaster ikke strandsonen, men er et naturlig tilskudd i et område hvor det etterspørres flere boliger, sier han.

PBE: – Har plikt til å gi tillatelse

Aftenposten har spurt etaten hvordan de forsvarer å bruke ressurser på å gjøre strandsonen på Bygdøy tilgjengelig, og samtidig godkjenne villaer i strandsonen.

Enhetsleder Hildegunn Løvold Ohren opplyser at PBE har plikt til å gi byggetillatelse når et tiltak er i tråd med gjeldende reguleringsplan.

– De bygges ikke nærmere sjøen enn eksisterende bebyggelse og vil ikke hindre allmenn ferdsel i strandsonen, skriver hun.

Nedenfor de nye villaene er det altså regulert inn et friområde. Det vil huskjøperne trolig nyte godt av, skal vi tro boligannonsen:

«Bygdøynesveien 12 ligger som en av de få privilegerte, på ’front row’ på Bygdøy med vernet naturområde ned mot sjøen som sørger for at den fantastiske utsikten aldri blir borte», skriver Privatmegleren.

Read Entire Article