Helsebyråden legger ned én av tre sengeplasser. – Blir en stor overgang for mange ansatte

1 month ago 16



Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) ber etaten om å finne alternative løsninger for å følge opp pasienter i influensasesongen.

Kommunal akutt døgnenhet består i dag av 78 sengeplasser og ligger rett ved den nye Legevakten (bildet) på tomten til gamle Aker sykehus. Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 05.03.2025 10:00

Kortversjonen

Oslo kommune har økonomiske problemer og må spare penger. Onsdag morgen fikk ansatte ved Kommunal akutt døgnenhet (KAD) vite at 24 sengeplasser skal legges ned.

Ifølge Korkunc har KAD hatt lavt belegg, det vil si at mange sengeplasser står tomme. I snitt har belegget vært på 60 prosent av sengeplassene i løpet av de siste fem årene.

– Det betyr at 28 av 72 plasser har stått tomme gjennom året med full bemanning. Å legge ned sengeplasser, gir oss mer fleksibilitet. Vi kan bruke høyt etterspurt helsepersonell på blant annet Legevakten.

Kuttet i antall sengeplasser vil gi et pasientbeleggpasientbeleggPasientbelegg er andel innlagte pasienter på et sykehus eller en avdeling i forhold til den tilgjengelige kapasiteten. på 91 prosent i gjennomsnitt. Til sammenligning krever Oslo kommune at helsehusene helsehusene Helsehus gir pasienter medisinsk behandling, opptrening og rehabilitering i et avgrenset tidsrom. Målet er at pasienter kan fortsette å bo hjemme.skal ha et belegg på 96 prosent.

Risiko i høysesongen

I perioder med mye sykdom i befolkningen, for eksempel under influensasesongen, vil 91 prosent belegg være for lite på KAD.

Helseetaten har fått i oppdrag å gjennomføre flere tiltak for å redusere risikoen.

– Etaten skal finne ut hvordan det kan gjøres. Én løsning kan være at noen ansatte jobber både på KAD og Legevakten, sier Korkunc.

Andre løsninger som byråden skisserer er:

  • Styrke ambulant tjenesteambulant tjenesteAmbulante tjenester er tjenester som gis fra spesialisthelsetjeneste til pasienter i private hjem og andre institusjoner utenom sykehus og KAD. til pasienter som kan følges opp hjemme.
  • Styrke ansattes kompetanse slik at de kan jobbe med flere oppgaver og pasientgrupper, inkludert Legevakten.
  • Legge til rette for at KAD samarbeider med kommune- eller spesialisthelsetjenesten om delte stillinger.

Sparer 23,5 millioner kroner pr. år

Helseetaten regner nå med at endringene på KAD vil føre til en netto innsparing på 23,5 millioner kroner på årsbasis.

6,5 millioner av disse kronene skal gå til å styrke legevakten og KAD i infeksjonssesongen.

– Mens det har vært lavt belegg på KAD, har legevakten utfordringer med pasientflyt og ventetider. Derfor skal noen av pengene gå til å styrke legevakten og til bemanning på KAD i infeksjonssesongen, sier Korkunc.

KAD ligger rett ved legevakten i Oslo. Byrådet har nylig gitt i oppdrag til Helseetaten å sikre bedre pasientflyt og få ned ventetidene på Legevakten.

Tidligere i år viste en rapport at den nye Legevakten i Oslo sliter med lang ventetid og overfylte venterom. Det til tross for at den skulle være moderne og effektiv da den åpnet i november 2023.

Ventetiden har bare gått ned med seks minutter siden åpningen, fra i snitt 76 minutter i 2023 til 70 minutter i 2024. Teknologi skulle gjøre at pasientflyten skulle gå bedre, men rapporten viser at det ikke har skjedd.

Saliba Andreas Korkunc (H)

Byråd for helse

Forberedt på reaksjoner

Korkunc sier at endringene vil innebære nye arbeidsoppgaver for noen av de ansatte.

– Jeg har forståelse for at dette blir en stor overgang for mange. Kommunen skal ta godt vare på de som blir berørt, sier Korkunc.

Han er forberedt på sterke reaksjoner fra opposisjonen og fra ansatte.

– Men i en tid med mangel på helsepersonell og en alvorlig økonomisk situasjon i kommunen, kan vi ikke ha så mange sengeplasser som ikke brukes.

Read Entire Article