– Helt ville tilstander

7 hours ago 2



Disse boligene rives vekk:

Det er stor etterspørsel etter billige, sentrale boliger i storbyene. Og verre skal det bli, ifølge boligforsker.

 Håvard Sjursen / TV 2
RIVES VEKK: Små, sentrale leiligheter i storbyene går fort og dyrt om dagen. Foto: Håvard Sjursen / TV 2

Publisert 01.07.2025 09:07 Sist oppdatert 21 minutter siden

Tre av Norges største meglerfirmaer rapporterer om stor etterspørsel etter «førstegangsboliger». Mange vil ha billige, sentrale boliger nå. Særlig i storbyene.

– Det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet i dag, men det vil nok bli enda verre i årene som kommer. Det er veldig uheldig for mange, sier professor og boligforsker Are Oust ved NTNU. 

 Elin Iversen
FØLGER MARKEDET: Are Oust er professor ved Fakultet for økonomi på NTNU Handelshøyskolen. Han forsker særlig på det som skjer i boligmarkedet. Foto: Elin Iversen

Mange om beinet

Mange av de billigste boligene i storbyene kan gå for flere hundre tusen kroner over prisantydning om dagen. 

Både Oust og meglerfirmaene tror det skyldes flere omstendigheter. Kravet til egenkapital ble kuttet til 10 prosent fra nyttår. Så kuttet Norges Bank styringsrenten 19. juni, til manges overraskelse.

I tillegg er sommeren allerede en høysesong for førstegangskjøpere. 

– Det er mye psykologi i boligmarkedet. At vi som forsker på dette spår at prisene vil øke, kombinert at med at folk forventer flere rentekutt, gjør at alle løper samtidig. Mange vil kjøpe seg bolig før det er «for sent». Derfor er det nok mange som byr nå, sier Oust.

Foreldre blar opp

TV 2 har snakket med Eiendomsmegler 1, DNB Eiendom og Privatmegleren.

Alle tre forteller at de ikke har solgt så mange boliger i juni siden 2021, som var et rekordår med pandemi og lav rente.

De tror styringsrentekuttet fra Norges Bank er en stor del av årsaken. 

– Folk forventer at prisene skal opp, særlig i Oslo. Vi ser at mange av de minste boligene blir kjøpt av foreldre, som vil hjelpe barna med å komme seg inn på boligmarkedet, sier administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren.

– Jeg tror nesten ingen unge kommer seg inn på boligmarkedet i storbyene uten foreldrehjelp nå, sier hun. 

– Helt ville tilstander

 Privat
BOLIGKAMP: Mange vil ha samme type bolig som Tina nå. Foto: Privat

Tina Cecilie Bauge (46) er en av mange som ser etter en rimelig og sentral leilighet for tiden. Hun har vært på boligjakt i Bergen i et halvt år. 

– Jeg var på en visning der boligen gikk 700.000 kroner over prisantydning. 

Hun synes markedet er krevende. 

– Det er helt ville tilstander for tiden. Mange boliger har blitt kuppet før jeg har vært på visning en gang.

Flere unge tar sjansen

På torsdag kommer ny boligprisstatistikk for juni, men allerede nå forteller meglerfirmaene til TV 2 at de ser økt etterspørsel. Særlig i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. 

– Markedet har vært veldig bra i juni, målt i antall salg. Det er ingen tvil om at flere førstegangskjøpere vil hoppe på bølgen nå. 

Det sier analysesjef Jan Håvard Valstad i EiendomsMegler 1 Midt-Norge. Også han tror styringsrentekuttet til Norges Bank har hatt en effekt. 

 EiendomsMegler 1 Midt-Norge
TALLKNUSER: Jan Håvard Valstad er leder for Analyse ved EiendomsMegler 1 Midt-Norge Næringseiendom. Foto: EiendomsMegler 1 Midt-Norge

– Rentekutt har nok mer å si for førstegangskjøpere enn for familier med store boliger. Når unge skal velge mellom å leie eller kjøpe, så teller hver eneste krone. Det virker som en del av de unge som har vært på gjerdet, nå hiver seg med i boligkampen.

– Ikke få panikk

Boligforsker Oust tror presset på førstegangsboliger vil bli enda verre inn mot august, etter at studentene har fått svar på opptaket. Han tror heller ikke presset vil gå ned med det første.

Nordea Markets har anslått til Dagens Næringsliv at boligprisene kan stige med rundt 30 prosent fra 2024 til 2027.

– Det er sannsynlig, mye på grunn av renters renteeffekten. Det blir nok et problem for de førstegangskjøperne om noen år. Særlig fordi det bygges veldig få boliger nå, selv om etterspørselen er høy, sier Oust. 

 Håvard Sjursen / TV 2
SMÅTT ER STORT: Mange vil ha rimelige, sentrale leiligheter. Foto: Håvard Sjursen / TV 2

– Hva tenker du om at prisene stiger så mye?

– Det er ikke bra for samfunnet. Når boligene blir for dyre, så er det mindre penger igjen til alt det andre. Mange vil bli fattigere hvis boligprisene fortsetter å øke i et så høyt tempo.

Samtidig råder Oust til å ikke gjøre panikk-boligkjøp. Han tror mange prøver å kjøpe bolig samtidig nå, i påvente av flere rentekutt. 

– Selv om boligene stiger noe i pris det neste året, så taper du ikke nødvendigvis noe mer på å kjøpe da, enn du gjør ved å by altfor høyt i en budkrig fordi du er stresset. Det kan hende det blir mindre trangt i døra etter hvert, så jeg råder til å puste med magen og gi seg i tide i budkrigen.

Read Entire Article